Στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τον κόσμο γύρω τους όλα τα παιδιά βρεφικής ηλικίας κινούνται με μανία εντός και εκτός σπιτιού κάνοντας διάφορες «σκανταλιές» με αποτέλεσμα οι γονείς να αγχώνονται σε καθημερινή βάση. Η καθημερινή φοβία των ενηλίκων για το παιδί πρέπει να σταματήσει αφού είναι αδύνατο ένα νήπιο να μη χτυπήσει. Το θέμα είναι όμως είναι να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ατυχήματος μέσα στο σπίτι ώστε να μην υπάρξει σοβαρός τραυματισμός.

Κάθε χώρος στο σπίτι κρίνεται αναγκαίο να προστατευτεί όταν έρχεται ένα παιδί. Στην αγορά σήμερα κυκλοφορεί ποικιλία προστατευτικών εργαλείων για την αποφυγή ατυχημάτων μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα όλοι έχουμε ακούσει για ατυχήματα στις σκάλες, όχι μόνο από παιδιά αλλά και από μεγάλους. Οι σκάλες αποτελούν ξεχωριστή παγίδα για τα νήπια που μόλις έχουν αρχίσει να ισορροπούν. Λύση σε αυτή τη παγίδα μπορεί να δοθεί τοποθετώντας μικρές καγκελόπορτες στις δύο πλευρές της σκάλας.

Στο χώρο του καθιστικού τα βαριά και εύθραυστα αντικείμενα πρέπει να απομακρυνθούν ή να τοποθετηθούν σε ψηλά ράφια ώστε να αποφευχθεί το ατύχημα σε περίπτωση που τα παιδιά θελήσουν να παίξουν με αυτά. Ακόμη τα πρώτα βήματα των νηπίων δεν είναι σταθερά με αποτέλεσμα πολλές φορές να πέφτουν. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να τοποθετούνται ειδικά προστατευτικά σε όλες τις γωνίες τραπεζιών, γραφείων και άλλων επίπλων.

Ένας άλλος χώρος που θέλει μεγάλη προσοχή όταν στο σπίτι είναι η κουζίνα. Σε αυτό το χώρο λαμβάνουν χώρα 3.500 χιλιάδες δηλητηριάσεις το χρόνο σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Τα ράφια και τα συρτάρια που έχουν κουζινικά εργαλεία και καθαριστικά όπως χλωρίνη ή απορρυπαντικά πρέπει να ασφαλίζονται οπωσδήποτε. Ακόμη τα μάτια της κουζίνας πρέπει να κλείνουν μετά το μαγείρεμα και οι κατσαρόλες με καυτό νερό ή τα τηγάνια με ζεματιστό λάδι να απομακρύνονται.

Προστατευτικά χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν και στις ντουλάπες, όσο ενοχλητικό κι αν είναι αυτό για τους ενηλίκους, καθώς μια ζώνη η μια γραβάτα δεν αποκλείεται να τραυματίσει το νήπιο. Επίσης θα πρέπει να απομακρύνονται όλα τα αρώματα από χώρους που έχει πρόσβαση το παιδί. Συχνό φαινόμενο αποτελεί σήμερα η δηλητηρίαση νηπίων από τα αρώματα των γονέων. Ειδικές ασφάλειες κρίνεται χρήσιμο να μπουν σε όλες τις πρίζες του σπιτιού ώστε να μην τις εξερευνήσουν οι μικροί μας φίλοι.Τέλος, ειδικό προστατευτικό πρέπει να τοποθετείται στο μπαλκόνι γύρω από τα κάγκελα για να μην μπορέσουν τα νήπια να σκαρφαλώσουν.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης όλα αυτά τα προστατευτικά μπορεί να έχουν «τσουχτερές» τιμές είναι όμως αναγκαία για την ασφάλεια του παιδιού.