Ένα συναίσθημα που «πηγαίνει πακέτο» με την μητρότητα είναι αυτό της ενοχής. Αν είσαι δε και εργαζόμενη, η ενοχή παίρνει αστρονομικές διαστάσεις κι αυτό δεν είναι καλό, ούτε για σένα, αλλά ούτε και για το παιδί σου. Πρέπει λοιπόν να απαλλαγείς από όλα αυτά τα ενοχικά που σε βασανίζουν μια για πάντα. Ναι, για πάντα!
Παρούσα όπου χρειάζεται
Θα υπάρξουν πολλές στιγμές στη ζωή του παιδιού σου, που δεν θα γίνεται ή δεν θα θέλεις να απουσιάζεις. Αυτές οι στιγμές δεν θα υπάρχουν πάντα κατόπιν ραντεβού, όπως πχ η πρώτη του συμμετοχή στη σχολική γιορτή, θα πρέπει λοιπόν να είσαι προετοιμασμένη ότι δεν θα είσαι παρούσα σε όλα αλλά στα πιο σημαντικά.
Κάνε μια ειλικρινή συζήτηση με τον εργοδότη σου, εξήγησέ του και ζήτησέ του την εκ των προτέρων, κατανόησή του για τις φορές που θα χρειαστεί να φύγεις λίγο νωρίτερα από τη δουλειά ή να απουσιάσεις μια ολόκληρη ημέρα για να μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου σαν μαμά. Οι περισσότεροι εργοδότες ή προϊστάμενοι είναι κι αυτοί γονείς και δείχνουν κατανόηση. Αν έχεις την ατυχία να έχεις ένα εμπαθή προϊστάμενο… υπάρχει και η ανάλογη νομοθεσία που σε διαφυλάττει και σου δίνει το δικαίωμα να έχεις γονικές άδειες (ολιγόωρες ή ολοήμερες)
Άσε τη δουλειά έξω απ’ το σπίτι
Όταν προσφέρεις ποιοτικό χρόνο στο παιδί σου, κάν’ το χωρίς να αφήνεις τίποτα να σας διακόψει και αυτό περιλαμβάνει και τα θέματα της δουλειάς. Βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο, κλείσε το outlook για να μην δεις τα e-mail να καταφθάνουν και απόλαυσε την αναντικατάστατη και πολύτιμη επαφή με το παιδί σου.
Σκέψου θετικά
Αντί να σκέφτεσαι μονίμως όσα ΔΕΝ μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου, όπως πχ την 24ωρη παρουσία σου στη ζωή του, σκέψου για τις δυνατότητες που του προσφέρεις. Το γεγονός ότι εργάζεσαι σημαίνει ότι μπορείς να του προσφέρεις ένα καλύτερο οικονομικό υπόβαθρο, καλύτερο σχολείο, περισσότερα παιχνίδια και άλλα διάφορα καταναλωτικά μεν, χρήσιμα στη ζωή του όμως.
Από την άλλη ακόμα και το γεγονός ότι «αναγκάστηκες» να το εμπιστευτείς σε έναν παιδικό σταθμό δεν θα πρέπει να το βλέπεις σαν λάθος. Θυμήσου ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε μικρή ηλικία σχολείο γίνονται πιο κοινωνικά, ωριμάζουν και γίνονται αυτάρκη.
Γίνε επιεικής
…κατ’ αρχήν με τον εαυτό σου. Είσαι μαμά και είσαι και επαγγελματίας. Όμως δεν χωράνε δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και δεν μπορείς να είσαι τέλεια και στους δύο ρόλους σου. Δεν χάλασε ο κόσμος αν καθυστέρησες μια φορά να φτάσεις στον παιδικό σταθμό, ούτε αν ζητήσεις μια παράταση στο deadline που έβαλε ο προϊστάμενός σου για ένα project. Αρκεί αυτό να γίνεται με μέτρο. Είσαι άνθρωπος και τα λάθη επιτρέπονται.
Διώξε το στρες
Το να ισορροπείς ανάμεσα στους δύο ρόλους είναι σίγουρο ότι θα σε φορτώσει με πολύ άγχος. Βρες τρόπους για να διαχειρίζεσαι το στρες.
– Έκφρασε τις ανησυχίες σου σε κάποιον που εμπιστεύεσαι, στον σύντροφό σου, την κολλητή σου ή ακόμα και κάποιον ειδικό.
– Μάθε για μεθόδους χαλάρωσεις, πάρε μαθήματα γιόγκα κτλ
– Μην παραλείπεις να κοιμάσαι καλά το βράδυ
– Κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν όπως έναν περίπατο στην θάλασσα, το διάβασμα ενός βιβλίου κτλ.
Πηγή: fe-mail.gr