Υπάρχουν μερικά «κατοικίδια» που ενώ τα συναντάει κανείς σχεδόν σε κάθε σπίτι, θεωρούνται ανεπιθύμητα από τους ιδιοκτήτες και τους ενοίκους των σπιτιών, και όχι άδικα. Βλέπετε αυτά τα «κατοικίδια», έρχονται στα σπίτια μας απρόσκλητα, κυριολεκτικά εισβάλλοντας και σπέρνοντας πολλές φορές τον πανικό. Πρόκειται για τις γνωστές αντιπαθητικές κατσαρίδες. Έτσι και τις αποκτήσετε είναι δύσκολο να τις ξεφορτωθείτε. Μη βασανίζεστε με την ερώτηση «πώς θα ξεφορτωθώ τις κατσαρίδες για τα καλά;»
Από τη στιγμή που θα δείτε κατσαρίδα στο χώρο που ζείτε, το πιθανότερο είναι να υπάρχουν και άλλες που δεν φαίνονται. Πρέπει να πάρετε δραστικά μέτρα εναντίον τους αρχίζοντας από αυτές που έχετε εντοπίσει. Δοκιμάστε:
1. Απλώστε μια μικρή ποσότητα από βορικό οξύ στα μέρη που έχετε δει τις κατσαρίδες να τριγυρνάνε. Οι κατσαρίδες θα δηλητηριαστούν καταπίνοντας το οξύ. Βεβαιωθείτε ότι απλώσατε το βορικό οξύ σε όλες τις σκοτεινές και υγρές περιοχές, όπως κάτω από τους νεροχύτες της μπανιέρας και της κουζίνας, πίσω από πλυντήρια και στεγνωτήρια, γύρω από το ψυγείο και πίσω από κάθε συσκευή. Προσοχή: Το βορικό οξύ είναι τοξικό και για τον άνθρωπο. Μην το χρησιμοποιείτε σε μέρη που παίζουν, τρώνε ή κοιμούνται παιδιά ή κατοικίδια ζώα.
2. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας εντομοκτόνο ανακατεύοντας ανάλογα μέρη μαγειρικής σόδας και ζάχαρης άχνης ετοιμάζοντας έτσι ένα γεύμα παγίδα για τις κατσαρίδες. Αφήστε το μείγμα σε ένα ρηχό πιάτο σε μέρος που έχετε εντοπίσει κατσαρίδες. Ο συνδυασμός σόδας και ζάχαρης είναι θανατηφόρος για τις κατσαρίδες.
3. Οι κατσαρίδες μισούν την γεύση της δάφνης. Μπορείτε με φυσικό και ασφαλή τρόπο να απομακρύνετε τις κατσαρίδες απλώνοντας φύλλα δάφνης σε μέρη που τριγυρνούν κατσαρίδες. Είναι ιδανική μέθοδος για να διώξετε τις κατσαρίδες από τα δωμάτια και από τα μέρη που παίζουν παιδιά.
4. Μη δίνετε νερό στις κατσαρίδες! Οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν για μήνες χωρίς τροφή αλλά χρειάζονται καθημερινά νερό. Μην αφήνετε νερό στο νεροχύτη, σε άπλυτα πιάτα ή σε άλλα μέρη του σπιτιού. Επίσης ελέγχετε όλες τις πηγές νερού, όπως υδραυλικά που στάζουν, την υγρασία κάτω από το ψυγείο, και τους “ιδρωμένους” σοβάδες. Σκουπίστε όλες τις σταγόνες νερού από τον νεροχύτη μετά το πλύσιμο των πιάτων και επίσης σκουπίστε καλά την περιοχή του μπάνιου σας αφού το χρησιμοποιήσετε.
5. Καθαρίστε! Καθαρίστε! Καθαρίστε! Οι κατσαρίδες συρρέουν σε περιοχές που έχουν ρυπανθεί με περιττώματα κατσαριδών. Χρησιμοποιείστε απορρυπαντικό ή απολυμαντικό και καθαρίστε προσεκτικά την περιοχή για να αποφύγετε την επανεμφάνισή τους εκεί. Σε τσιμεντένιους τοίχους και πατώματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκαντικό με νερό. Τις πιο δύσκολες περιοχές μπορείτε να τις καθαρίσετε με αντιβακτηριδιακά υγρά και βούρτσες.
Εντομοκτόνα
Οι σφοδρές επιδρομές κατσαριδών στο σπίτι, θα χρειαστούν περισσότερη φροντίδα από απλά φύλλα δάφνης και σόδα μαγειρικής, και περισσότερο κόπο. Πολλά εντομοκτόνα είναι σήμερα διαθέσιμα στην αγορά, τα οποία ασχολούνται με την εξόντωση της κατσαρίδας. Τα νέα (gel-based) προϊόντα έχουν γρήγορη δράση και είναι αρκετά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση τους. Χρειάζονται 1-2 μέρες για να δράσουν, έχουν συνήθως ελάχιστη ή ανύπαρκτη δυσάρεστη μυρωδιά και είναι ασφαλέστερα για να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές που υπάρχουν παιδιά και κατοικίδια ζώα. Οι παγίδες με κόλλα, που αναγκάζουν τις κατσαρίδες να κολλήσουν επάνω τους, καθώς κυκλοφορούν πέρα δώθε, έχουν επίσης καλά αποτελέσματα σε περιοχές που είναι δύσκολο να τις φτάσουμε. Για σοβαρότερες περιπτώσεις ή επαναλαμβανόμενες επισκέψεις δοκιμάστε διάφορα σπρέι σε χαραμάδες και ρωγμές του τοίχου, αεροζόλ ομίχλης και απωθητικά σε σκόνη. Αν αποτύχουν όλες οι προσπάθειές σας, μη διστάσετε να καλέσετε έναν εξολοθρευτή εντόμων για απολύμανση!
Πώς να παραμείνετε απαλλαγμένοι από τις κατσαρίδες
1. Καθαρίζετε επιμελώς υπολείμματα τροφών (εννοείται και τα ψίχουλα) από την επάνω επιφάνεια του πάγκου, τα τραπέζια και άλλες περιοχές του σπιτιού.
2. Επισκευάστε υδραυλικές εγκαταστάσεις και σωλήνες και καθιερώστε ένα πρόγραμμα ελέγχου της οικιακής υγρασίας. Χρησιμοποιήστε αποξηραντή χώρου, αν είναι απαραίτητο, και σκουπίστε αμέσως νερά που έχουν χυθεί.
3. Μονώστε τους σωλήνες.
4. Ξεφορτωθείτε τις σαβούρες και τα περιττά ή ανεπιθύμητα αντικείμενα! Ψάξτε συρτάρια και γραφεία και απαλλαγείτε από τις περιπλανώμενες τσάντες, τα χαρτιά, τις παλαιές εφημερίδες, τις πλαστικές τσάντες από ψώνια και τους φακέλους. Κρατήστε την περιοχή κάτω από τους νεροχύτες και γύρω από τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια καλά οργανωμένες, καθαρές, νοικοκυρεμένες και συγυρισμένες. Τρίψτε τα πατώματα των υπογείων με διάλυμα χλωρίνης και καυτού νερού αρκετές φορές το χρόνο. Επενδύστε σε έναν αποξηραντή για να ελέγχετε την υγρασία στο σπίτι.
5. Γεμίστε τις ρωγμές και σφραγίστε τις διαρροές στους σωλήνες. Αν η τρύπα είναι πολύ μεγάλη για να καλαφατιστεί, τοποθετήστε “μούφα” στο άνοιγμα μέχρι να σχηματίσετε σφιχτό βούλωμα. Οι διογκωτικοί αφροί λειτουργούν επίσης καλά στο κλείσιμο μιας μεγάλης τρύπας γύρω από τους σωλήνες.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να σας πιάνει πανικός στη θέα μιας κατσαρίδας. Σκεφτείτε ότι θα μπορούσατε ακόμα και να τις φάτε! Μην ξεχνάτε πως σε άλλα μέρη του κόσμου οι κατσαρίδες αποτελούν ξεχωριστό ζουμερό, κρατσανιστό έδεσμα.
Πηγή: noikokyra.gr