Πρώτη έγνοια της κάθε γυναίκας όταν ξυπνήσει το πρωί, είναι η ματιά στον καθρέφτη της. Η διερευνητική, διεισδυτική, κριτική, συχνά αυστηρή και ενίοτε επιεικής ματιά, που «σκανάρει» στα γρήγορα, εντοπίζει επίμαχα σημεία, αξιολογεί και, βεβαίως, συγκρίνει. Συγκρίνει με το χθες, με το πέρυσι, με το «παλιά», αλλά κυρίως με τα τρέχοντα πρότυπα ομορφιάς, πρότυπα που αλλάζουν με το χρόνο.
Από την Αφροδίτη και την Κλεοπάτρα ως τις αισθησιακές γυναίκες του Μποτιτσέλι, την Κέιτ Μος και τη Σκάρλετ Γιόχανσον, οι εν λόγω γυναίκες έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι ζούμε στην εποχή της αυτοκρατορίας της εμφάνισης. Γι’ αυτό και οι περισσότερες από εμάς έχουμε πέσει με τα μούτρα στο «παιχνίδι» της απόκτησης του ιδανικού κορμιού, ξοδεύοντας αμέτρητες ώρες στα γυμναστήρια και δοκιμάζοντας σωρεία διαιτών.
Κατά πόσο, όμως, εξαρτάται από εμάς το τελικό αποτέλεσμα; Μήπως δεν είναι τελικά εξ ολοκλήρου στο χέρι μας το ιδανικό κορμί;
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου καταδεικνύει ότι είναι τελικά θέμα χημείας το κατά πόσο μια γυναίκα θα αποθηκεύσει το λίπος της στην περιοχή του θώρακα και στην κοιλιά (ο γνωστός σε όλους μας σωματότυπος «αχλάδι»), ή το αν θα το αποθηκεύσει στη περιοχή των γλουτών (τύπος «μήλου»). Συγκεκριμένα, μάλιστα, μια πρωτεΐνη φαίνεται να κάνει όλη τη δουλειά.
Ειδικότερα, βάσει της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Diabetes» και πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς, στους οποίους χορηγήθηκε τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επί τέσσερις εβδομάδες, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης 11BetaHSD1 ήταν υψηλότερα σε αυτούς που αποθήκευσαν το λίπος γύρω από τον θώρακα και στην κοιλιά, ενώ χαμηλότερα ήταν σε εκείνους που συσσώρευσαν το λίπος στην περιφέρεια.
«Η εν λόγω μελέτη ανοίγει νέους δρόμους έρευνας και μας δίνει μια πολύ καλύτερη ιδέα του γιατί κάποιο λίπος γίνεται ανθυγιεινό μέσα στο σώμα ενώ κάποιο άλλο αποθηκεύεται με ασφάλεια για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια»,δήλωσε ο Νικ Μόρτον, επικεφαλής της έρευνας, υπερθεματίζοντας, ότι «περαιτέρω έρευνα πάνω στην πρωτεΐνη 11BetaSHD1 μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα σε θέματα παχυσαρκίας ή σε θέματα απώλειας βάρους αντίστοιχα».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, το λίπος που συσσωρεύεται στον θώρακα και την κοιλιά γύρω από τα ζωτικά όργανα, όπως συμβαίνει στον σωματότυπο «μήλο» αποκαλείται από τους ειδικούς «μεταβολικά ενεργό» γιατί απελευθερώνει περισσότερα οξέα. Αυτό συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Αντίθετα, πιο «ασφαλές» θεωρείται το πλεονάζον λίπος που συγκεντρώνεται στην περιφέρεια και τους γοφούς στον σωματότυπο «αχλάδι» γιατί χρησιμοποιείται κυρίως ως πηγή ενέργειας.
Πηγή: mednutrition.gr