Κλείστε την τηλεόραση, εξαφανίστε τα εκπαιδευτικά dvd και απλώστε μέσα στο χώρο, παιχνίδια. Όχι όμως ηλεκτρονικά παιχνίδια και αυτά που έχουν τηλεχειριστήρια, αλλά τα απλά, σαν αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε όλοι μας. Και αυτό γιατί όταν το αντικείμενο που ασχολείται ένα παιδί είναι ηλεκτρονικό, συνήθως, κάνει την πιο «δύσκολη δουλειά» μόνο του, ενώ το παιδί, σχεδόν, παραμένει ένας εκστασιασμένος θεατής.
Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά μαθαίνουν πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω τους, ενώ χωρίς να το καταλαβαίνουν αρχίζουν να αντιλαμβάνονται αρχές της φυσικής και των μαθηματικών, όπως είναι η βαρύτητα, η λειτουργία των τροχών, όπως και διάφορα άλλα.
Όταν το παιδί αρχίζει να ασχολείται με απλά παιχνίδια από την πρώιμη νηπιακή ηλικία, αναπτύσσει αναπόφευκτα την κοινωνικότητά του, μαθαίνει πολλά πράγματα χωρίς να «ζορίζεται», αλλά και βελτιώνει την ευφυΐα του. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν επιστήμονες, επειτα από εκτεταμένη μελέτη του συγκεκριμένου θέματος.
Τα παιχνίδια δεν χρειάζεται να είναι καινούργια, διαφορετικά κάθε μέρα ή ακριβά. Ένα απλό τρενάκι μπορεί να μάθει στο παιδί τη λειτουργία των τροχών, τη χρησιμότητα των βαγονιών και τα χρώματα. Αντίστοιχα, το παιχνίδι με τις φούσκες από σαπούνι, κάνει από πολύ νωρίς το παιδί να αντιλαμβάνεται την έννοια της βαρύτητας, αλλά και το βοηθάει να βελτιώσει και την όρασή του. Επίσης το παιχνίδι μαζί με άλλα συνομήλικα παιδιά προάγει την κοινωνικοποίηση του παιδιού και οικοδομεί τα θεμέλια για τις μελλοντικές κοινωνικές του σχέσεις, ενώ αναπτύσσει παράλληλα και μια πιο ισχυρή προσωπικότητα.
Το παιχνίδι οικοδομεί ανεξάρτητους χαρακτήρες και βελτιώνει τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών. Και μην ξεχνάτε: όσο πιο απλό το παιχνίδι, τόσο πιο δημιουργικό γίνεται το παιδί!
Πηγή: mother.gr