Αρχικά, ο κύριος σκοπός του τζόκερ δεν ήταν αυτό το πράγμα. Τα εν λόγω φύλλα προστέθηκαν στην τράπουλα γύρω στη δεκαετία του 1860, δηλαδή αρκετό καιρό μετά την καθιέρωση των τραπουλών, για να αξιοποιήσουν τη δημοτικότητα του παιχνιδιού «euchre», που προέρχεται από ένα παιχνίδι από την Αλσατία, το “«juckerspiel».

Σε αυτό το παιχνίδι, τα δύο κορυφαία ατού είναι οι βαλέδες, γνωστοί ως «right bower» (δεξιός) και «left bower» (αριστερός), μιας και κάνει λογοπαίγνιο με την λέξη «bauer» που στα γερμανικά σημαίνει «βαλές» (η άμεση μετάφραση του είναι αγρότης). Όμως οι παίκτες του juckerspiel δημιούργησαν μια κάρτα που θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τους βαλέδες. Αυτή η κάρτα ονομάστηκε «best bower» (καλύτερος) και αυτό ακριβώς είναι το τζόκερ.

Επειδή η λέξη τζόκερ ηχητικά μοιάζει αρκετά με το «jucker» και το «euchre», μερικοί πιστεύουν ότι το όνομά του προήλθε από εκεί, όμως δεν συμφωνούν όλοι με αυτόν τον ισχυρισμό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μιας εταιρίας κατασκευής τραπουλών, οι δυο τζόκερ «είναι απλά μια σύμπτωση».

Επίσης, είναι πιθανό να επιλέχθηκε ο χαρακτήρας ενός γελωτοποιού (τζόκερ κυριολεκτικά σημαίνει χωρατατζής, καλαμπουρτζής και κατ’ επέκταση κλόουν) επιλέχθηκε απλά επειδή ταιριάζει με τους βασιλιάδες, τις βασίλισσες και ολόκληρο το θέμα της μεσαιωνικής αυλής που διατρέχει την εικονογραφία των τραπουλών. Πάντως, το πιθανότερο είναι απλώς οι κατασκευαστές να ήθελαν οι τράπουλες να έχουν άρτιο αριθμό καρτών.