Ο ηγέτης του καρτέλ του Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ, ήταν μια από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες της πρόσφατης ιστορίας, καθώς έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο λόγω της τεράστιας αυτοκρατορίας των ναρκωτικών. Κατά τη διάρκεια της «βασιλείας» του, ο Εσκομπάρ κυριάρχησε στις εξαγωγές κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες και με τα αμύθητα κέρδη του αγόρασε πολλά ακριβά ακίνητα, έναν προσωπικό ζωολογικό κήπο, ακόμη και τη δική του φυλακή για όταν συνελήφθη και καταδικάστηκε το 1991.
Συχνά, μάλιστα, φωτογραφιζόταν με «θαυμαστές» και υπέγραφε αυτόγραφα, ενώ χρηματοδοτούσε νοσοκομεία και καταφύγια αστέγων. Η σχέση του με το κοινό δεν έμοιαζε με αυτή άλλων εγκληματικών ηγετών, όπως ο Αλ Καπόνε, ενώ είχε, επίσης, και πολιτικές φιλοδοξίες και αρκετά χρήματα που του προσφέρανε δημόσια εξουσία με αποτέλεσμα να εκλεγεί ακόμη και ως υποψήφιος αντικαταστάτης ενός Κολομβιανού βουλευτή το 1982, αναφέρει το grunge.com. Ωστόσο, η ιδιότητα του ήρωα του Εσκομπάρ μεταξύ των Κολομβιανών διχάστηκε μόλις έγινε σαφές πόσες δολοφονίες προέκυψαν από την άνοδό του στην εξουσία.
Πάμπλο Εσκομπάρ: Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους για να δημιουργήσει την αυτοκρατορία του
Σύμφωνα με το grunge.com, ο Πάμπλο Εσκομπάρ πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους 4.000 ανθρώπων και πιθανώς περισσότερων. Δικαστές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και αστυνομικοί ήταν ένα βήμα πριν τον θάνατο στην περίπτωση που θα μπορούσαν να απειλήσουν με την δουλειά και το έργο τους την επιχείρηση του καρτέλ του.
Οι περισσότερες από αυτές τις δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν από άτομα όπως ο Jhon Jairo Velásquez. Μέχρι τη σύλληψή του τη δεκαετία του 1990, ο Velásquez σκότωσε προσωπικά περίπου 300 από τους εχθρούς του Εσκομπάρ και κανόνισε τη δολοφονία άλλων 3.000, σύμφωνα με το Associated Press.
Ακόμα και ο γιος του, Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ, κατήγγειλε πρόθυμα τον πατέρα του λόγω του τεράστιου αριθμού των δολοφονηθέντων από την δράση του. Έχει επικρίνει ακόμη και το «Narcos» του Netflix για ανακρίβεια στην απεικόνιση του τρόμου που νιώθουν πολλοί μέσα στην οργή του Εσκομπάρ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί, τόσο ενήμεροι όσο και ανίδεοι για τα εγκλήματα του Εσκομπάρ, που συνεχίζουν να τον ειδωλοποιούν ως έναν αντικατεστημένο «άνθρωπο του λαού», εξηγεί το grunge.com.