Υπάρχει ένα σημείο στην κουζίνα σας, το πιο βρώμικο απ’ όλα, που σίγουρα δεν θα μαντεύατε ότι βρίσκεται στην κορυφή των βρώμικων σημείων, όχι μόνο της κουζίνας, αλλά και όλου του σπιτιού σας.

Για πολλούς η κουζίνα είναι το αγαπημένο τους δωμάτιο στο σπίτι. Εκεί συγκεντρώνεται η οικογένεια για συζητήσεις και ακόμη πιο πλούσια γεύματα. Είναι το δωμάτιο που έχει συνδεθεί με τις μυρωδιές των φρεσκοψημένων μπισκότων και τα οικεία αρώματα του καφέ και του απολαυστικού κυριακάτικου πρωινού. Ωστόσο, τα δωμάτια που χρησιμοποιούνται τόσο συχνά όσο και η κουζίνα τείνουν να είναι αυτά που λερώνονται περισσότερο.

Γυναίκα πλένει το ξύλο κοπής στην κουζίνα

«Οι κουζίνες λερώνονται επειδή είναι συχνά τα πιο πολυσύχναστα σημεία στα σπίτια μας», είπε η Georgia Dixon, μέλος της ομάδας του Grove Collaborative, στο Well+Good. «Η προετοιμασία γευμάτων που αφήνει παρατεταμένα ψίχουλα και κομμάτια φαγητού προσελκύει βακτήρια, μούχλα και παράσιτα, οπότε το να δίνετε σε αυτήν την περιοχή λίγη αγάπη και προσοχή τακτικά αξίζει τον επιπλέον χρόνο που ξοδεύετε».

Ποιο είναι λοιπόν το πιο βρώμικο πράγμα στην κουζίνα σας;

Η πρώτη σκέψη των περισσότερων ίσως είναι το ξύλο κοπής. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το healthdigest.com, το ξύλο κοπής έχει βρεθεί ότι έχει 200 φορές περισσότερα κολοβακτηρίδια από ένα κάθισμα τουαλέτας. Γι’ αυτό τρίβετέ το με ζεστό νερό και σαπούνι ενδιάμεσα από τις χρήσεις ή μπορείτε, επίσης, να το βάλετε στο πλυντήριο πιάτων για να σκοτώσετε τυχόν εναπομείναντα μικρόβια.

Κουζίνα

Ο νεροχύτης της κουζίνας σας και ο φούρνος μικροκυμάτων είναι, επίσης, σταθερές σκέψεις όταν πρόκειται για το πιο βρώμικο πράγμα στην κουζίνα σας, αλλά ο νικητής μπορεί να σας εκπλήξει -το σφουγγάρι της κουζίνας σας είναι η πιο βρώμικη εστία βακτηρίων. «Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι υγρό και αυτό σημαίνει ότι πάντα απορροφά κολοβακτηρίδια», εξήγησε στο Today ο Δρ. Τσαρλς Γκέρμπα, μικροβιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Είναι σαν βακτηριακός παράδεισος».

Δυστυχώς, ο καθαρισμός του σφουγγαριού σας δεν θα το απαλλάξει από όλα τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια. Σύμφωνα με το Eat This, Not That, η απολύμανση του σφουγγαριού σας θα απομακρύνει μόνο το 60% των βακτηρίων. Ακόμη και μετά τον καθαρισμό, έχετε μια νέα γενιά βακτηρίων που αναπτύσσεται μετά από 20 λεπτά. Για να αποφύγετε αυτήν την παγίδα μικροβίων, σκεφτείτε να αλλάζετε συχνότερα το σφουγγάρι πιάτων στην κουζίνα. Η κουζίνα σας μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνει καθαρή, αλλά η αλλαγή των σφουγγαριών σας με νέα είναι μια καλή αρχή για να διατηρήσετε το αγαπημένο σας δωμάτιο στο σπίτι απαλλαγμένο από ανεπιθύμητα βακτήρια και μικρόβια.