Ο μαθηματικός Τζον Νας, έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο από ένα φρικτό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο τιμημένος με Νόμπελ Οικονομίας καθηγητής, σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Αλίσια σε τροχαίο δυστύχημα στο Νιου Τζέρσι. Όπως έγινε γνωστό, ο 82χρονος μαθηματικός και η λατρεμένη του σύντροφος, εκτινάχθηκαν από το ταξί στο οποίο επέβαιναν όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος σε αυτοκινητόδρομο του Νιου Τζέρσι και το έριξε στο προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος» είχε βασιστεί στη ζωή του Νας και τον αγώνα που έδινε επί πολλά χρόνια με τη σχιζοφρένεια από την οποία έπασχε.

Με αφορμή τον τραγικό χαμό ενός τόσο ευφυέστατου μα συνάμα και ιδιαίτερου μυαλού, παρουσιάζουμε μια σειρά από προσωπικότητες που έπασχαν από τη νευροψυχιατρική αυτή νόσο. Η σχιζοφρένεια αποτελεί σύνθετη λέξη από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «σχίζειν» (=διαχωρισμός) και «φρένα» (=λογική, μυαλό) και αποτελεί νευροψυχιατρική νόσο που ανήκει στην ομάδα των ψυχώσεων που παρατηρείται κυρίως σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες.

Η σοβαρή αυτή ψυχική διαταραχή, χαρακτηρίζεται από διαταραχές της αντίληψης της πραγματικότητας ενώ τα αίτια  δεν έχουν εντοπιστεί πλήρως, αλλά είναι κυρίως βιολογικής, ψυχολογικής και κοινωνικής φύσεως.

Η λέξη επινοήθηκε από τον Eugen Bleuler το 1908 για να περιγράψει το πώς βασικές νοητικές λειτουργίας όπως η προσωπικότητα, η σκέψη, η μνήμη και η αντίληψη χάνουν την μεταξύ τους επικοινωνία. Ο Bleuler περιέγραψε τα 4 κύρια συμπτώματα: διαταραχές ισορροπίας, αυτισμός, διαταραγμένη σκέψη και κυκλοθυμία. Η θεραπεία εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’50 με την ανακάλυψη μιας χημικής ένωσης, της χλωροπρομαζίνης.

Syd Barrett (1946-2006). Υπήρξε κιθαρίστας, εικαστικός, συνθέτης και ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd. Το 1969 εγκατέλειψε το γκρουπ λόγω της εξάρτησής του από ψυχεδελικά ναρκωτικά και, αναφέρεται, ότι νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα εν μέσω εικασιών για ψυχική ασθένεια που επιδεινώθηκε από τη χρήση ουσιών. Με τους Floyd συνεργάστηκε ξανά το 1975 ενώ το γνωστό κομμάτι «Shine on you crazy diamond» είναι αφιερωμένο σε αυτόν. Το 1975 σταμάτησε τελείως την ενασχόλησή του με τη μουσική και από τότε έως το θάνατό του, απομονώθηκε στο σπίτι της μητέρας του, στο Κέμπριτζ.

Lionel Aldridge (1941-1998). Ήταν Αμερικανός επαγγελματίας αθλητής στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Αποσύρθηκε από τον χώρο του αθλητισμού το 1973, έπειτα από 11 χρόνια επιτυχημένης καριέρας. Έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα ως αθλητικός αναλυτής, βρήκε τη δύναμη και το σθένος και στάθηκε στο πλευρό άστεγων και ασθενών που έπασχαν από σχιζοφρένεια, δουλεύοντας σε νοσηλευτικά ιδρύματα και δίνοντας διαλέξεις.


Buddy Bolden (1877-1931). Αμερικανός τρομπετίστας και μια από τις μυθικές μορφές της Τζαζ. Θεωρείται από τους συγχρόνους, ως ένας από τους βασικούς μουσικούς που ανέπτυξαν το νέο στυλ της Νέας Ορλεάνης, γνωστό τότε ως rag-time, το οποίο αργότερα έγινε γνωστό ως τζαζ. Δεν υπάρχουν σωζόμενες ηχογραφήσεις, αλλά ήταν γνωστός για τους αυτοσχεδιασμούς του.



Clara Bow
(1905-1965). Ένα από τα αστέρια του βουβού κινηματογράφου και ένα από τα πρώτα σύμβολα του σεξ. Μάλιστα ο χαρακτηρισμός «it girl», ξεκίνησε από την ίδια, μετά την εμφάνισή της στην ταινία «It». Παρά ωστόσο τα λαμπερά φώτα του Χόλιγουντ, η Bow έπασχε από φοβερές αϋπνίες και διάχυτους πόνους. Το 1949 διαγνώστηκε ότι έπασχε από σχιζοφρένεια, που ίσως κληρονόμησε από την ψυχικά ασταθή μητέρα της.



Eduard Einstein
(1910-1965). Γιος του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Σε ηλικία 20 ετών, ο Eduard θα οδηγηθεί από τη μητέρα του, Mileva -η πρώτη σύζυγος του διάσημου φυσικού-, σε άσυλο μετά τη διάγνωση της σχιζοφρένειας. Στα μαθητικά του χρόνια υπήρξε άριστος μαθητής και είχε το όνειρο να ακολουθήσει την επιστήμη της ψυχιατρικής.

Andy Goram (1964-). O παλαίμαχος Σκοτσέζος τερματοφύλακας των Glasgow Rangers και Manchester United σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δεν είχε καταφέρει να «αποκρούσει» τη σχιζοφρένεια.. . Μια φράση των δαιμόνων του είναι χαρακτηριστική: «Ξεκίνησα το ποτό από τα 15 μου και έπινα συνεχώς για 32 χρόνια. Σε κάποια φάση είπα στον εαυτό μου: “Είσαι ο Andy Goram και είσαι… αλκοολικός”».

Peter Green (1946-). Κιθαρίστας και ιδρυτής του συγκροτήματος Fleetwood Mac. Εκτός από μια επιτυχημένη πορεία με συνεργασίες με μερικά από τα ιερά τέρατα της μουσικής σκηνής, διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Ο Green νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικά νοσοκομεία όπου υποβάλλονταν σε ηλεκτροσπασμοθεραπεία…



John Forbs Nash
(1928-2015). Μαθηματικός, δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον και το 1994 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας για το έργο του πάνω στη θεωρία των παιγνίων. Με τη σύζυγό του είχαν αποκτήσει έναν γιο και ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσι. Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος», με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου, είχε βασιστεί στη ζωή του Νας και τον αγώνα που έδινε επί πολλά χρόνια με τη σχιζοφρένεια από την οποία έπασχε.

Brian Wilson (1942-), μουσικός, στιχουργός και παραγωγός, ιδρυτής των θρυλικών Beach Boys. Το Rolling Stone τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών, έχει τιμηθεί με βραβείο Grammy αλλά βασανιζόταν από εφιάλτες που «γεννούσε» ο νους. Ο Wilson είχε πολλά ψυχικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μανιοκατάθλιψης που τον ανάγκαζε να υποφέρει από παραισθήσεις. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την αιτία των προβλημάτων του, όπως η χρήση ναρκωτικών και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ευτυχώς, κατάφερε και απέκτησε και πάλι τον έλεγχο και συνεχίζει να ασχολείται με τη μουσική.

Tom Harrell (1946-), τρομπετίστας και όπως τον αποκαλούν, ο John Nash της Τζαζ… Ο διάσημος μουσικός, κατάφερε, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, να πολεμήσει και να βγει νικητής από τον εφιάλτη της σχιζοφρένειας και να γίνει ένας από τους αξιοσέβαστους συνθέτες και μουσικούς, των τελευταίων 30 ετών.



Ingo “Mr.Smile” Schwichtenberg
(1965-1995). Γερμανός ντράμερ και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του γκρουπ, Helloween. Ήταν γνωστός για το καταιγιστικό παίξιμό του αλλά και το χαμόγελό του, εξ ου και το παρατσούκλι που του έδωσαν οι συνεργάτες του στη μπάντα, «Mr. Snmile». Δυστυχώς όμως, το χαμόγελό του σίγουρα θα «πάγωσε», όταν απολύθηκε από το γκρουπ, εξαιτίας των εξαρτήσεών του από τις ουσίες -ναρκωτικά και αλκοόλ-, ενώ γινόταν και πρωταγωνιστής αλλόκοτων επεισοδίων μιας και παρά το γεγονός ότι διαγνώσθηκε με σχιζοφρένεια, αρνιόταν να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Το τέλος ήρθε το 1995, όταν αυτοκτόνησε πηδώντας στις γραμμές ενός τρένου.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr