Πορνοστάρ, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια, πολιτικός. Άλλοι, ενδεχομένως να ήθελαν και μια και δυο ζωές για να κάνουν όσα έχει προλάβει μέχρι σήμερα στα 68 της χρόνια η Ιλόνα Στάλερ, κατά κόσμον Τσιτσιολίνα. Η πιο διάσημη φιγούρα του ιταλικού και όχι μόνο, θεάματος. Αλλά για το κορίτσι από την Ουγγαρία, που κατέφτασε στην Ιταλία στα 25 της χρόνια με μία βαλίτσα όνειρα και ως σύζυγος του Salvatore Martini, τίποτε δεν έμοιαζε να είναι ακατόρθωτο.
Είχε πίστη στον εαυτό της και στις φιλοδοξίες της. Και για να τις κατακτήσει, ήξερε καλά τι έπρεπε να κάνει. Όπως ήξερε πώς να τραβά πάνω της όλη την προσοχή. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να μπει και στην πολιτική. Αφού προηγουμένως, είχε δείξει τα στήθη της στον «αέρα» του τηλεοπτικού σταθμού RAI: ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά της ιταλικής τηλεόρασης που γινόταν κάτι αντίστοιχο! Και το γυμνό στήθος της, αποτέλεσε και το «όπλο» στην πολιτική της φαρέτρα για μία σταδιοδρομία στο ιταλικό κοινοβούλιο.
Η αποτυχημένη απόπειρα για μία στροφή στην καριέρα της
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η Ιλόνα Στάλερ «μυείται» στη βιομηχανία του πορνό, ενώ το 1973 αποκτά τη δική της ραδιοφωνική εκπομπή με τον προκλητικό τίτλο και περιεχόμενο «Voulez-vous coucher avec moi?» στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Luna. Γνωρίζει τεράστια επιτυχία, ενώ για τις ανάγκες του προγράμματος υιοθετεί το ψευδώνυμο «Τσιτσιολίνα» με το οποίο θα γίνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου.
Το 1975, αποφασίζει να χρησιμοποιεί το πραγματικό της όνομα ως πρωταγωνίστρια στις πορνό ταινίες, στις οποίες σημειώνει επίσης μεγάλη επιτυχία. Κι ενώ επαγγελματικά γνωρίζει την αποθέωση, η Ιλόνα Στάλερ αρχίζει να έχει πολιτικές βλέψεις, επιθυμώντας να κάνει στροφή στην καριέρα της.
Και η στροφή αυτή έρχεται το 1979, όταν παρουσιάστηκε ως υποψήφια του πρώτου ιταλικού «πράσινου» κόμματος Lista del Sole (Η λίστα του ήλιου). Όπως είχε αποκαλύψει, πέντε χρόνια νωρίτερα είχε ιδρύσει το δικό της κόμμα, με το όνομα «Το Κόμμα του Ήλιου». Η ίδια ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου και δεύτερος ο ηθοποιός, Τζόρτζιο Αλμπερτάτσι. Αλλά δυστυχώς για εκείνη και τους συνεργάτες της, το κόμμα αποκλείστηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα κι έτσι δεν κατάφερε να μακροημερεύσει στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.
Η Τσιτσιολίνα μετά την αποτυχία να κάνει την πολυπόθητη στροφή στην καριέρα της, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε αισθησιακές ταινίες και γίνεται η πιο διάσημη και χιλιοτραγουδισμένη πορνοστάρ, με τη φήμη της να ξεπερνά τα σύνορα της Ιταλίας. Και ως πρωτεργάτρια της πορνογραφικής βιομηχανίας της χώρας της, η γυμνόστηθη Τσιτσιολίνα, που έχει αναπτύξει κι έντονη ακτιβιστική δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθεριών, αλλά και άλλων κοινωνικών ζητημάτων, επιχειρεί τη δεύτερη προσπάθεια στον πολιτικό στίβο. Και αυτή τη φορά, με μία συνεργασία – έκπληξη, που συζητείται μέχρι και σήμερα, αφού την έβαλε στο ιταλικό Κοινοβούλιο!
Μία πορνοστάρ στο Ριζοσπαστικό Κόμμα της Ιταλίας
Το 1985 προσχώρησε στο Ριζοσπαστικό Κόμμα, σε μία συνεργασία που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Κι εννοείται πως υπήρξαν αντιδράσεις, καθώς πολλοί στάθηκαν στην απόφαση αυτή των ριζοσπαστών να συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιό τους την πορνοστάρ Ιλόνα Στάλλερ. Ωστόσο, για τον Μάρκο Πανέλα, ο οποίος υπήρξε σύμβολο του Ριζοσπαστικού Κόμματος (Partito Radicale), η συμμέτοχη της Τσιτσιολίνα στο ψηφοδέλτιο ήταν μία «πρόκληση», αλλά κι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για να δείξει την ηθική διαφθορά της δημοκρατίας την περίοδο εκείνη.
Ο Πανέλα, βέβαια, τοποθέτησε τη διάσημη πορνοστάρ, μόλις στην προτελευταία θέση της λίστας των υποψηφίων, αλλά η Ιλόνα Στάλερ αυτή τη φορά ήταν αποφασισμένη να καθίσει στα έδρανα. Κι έριξε όλο το βάρος στον… γυμνόστηθο προεκλογικό της αγώνα, που γνώρισε την αποθέωση από τα πλήθη. Η γυμνόστηθη σταρ, προωθώντας μεταξύ άλλων ένα πολιτικό πρόγραμμα υπέρ της σεξουαλικής απελευθέρωσης και των δικαιωμάτων των ζώων, κατάφερε να αποσπάσει 15 χιλιάδες ψήφους και να εκλεγεί πανηγυρικά βουλευτής.
Η Ιταλία βρέθηκε παγκοσμίως στο προσκήνιο και όλοι προσπαθούσαν να εξηγήσουν το «φαινόμενο Τσιτσιολίνα». Έμπειροι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η εκλογή της (αναδείχθηκε μάλιστα η δεύτερη πιο δημοφιλής υποψήφια των Ριζοσπαστών) ήταν απλά ένας τρόπος για να δείξουν οι Ιταλοί την απαξίωσή τους στο πολιτικό σύστημα της χώρας τους.
Τέσσερα ολόκληρα χρόνια κάθισε στα έδρανα του ιταλικού Κοινοβουλίου η Ιλόνα Στάλερ. Και μπορεί οι περισσότεροι να μην την είχαν πάρει στα σοβαρά, όμως, εκείνη είχε πάρει σοβαρά το ρόλο της ως πολιτικός. Αν και η νέα της ιδιότητα δεν την εμπόδισε να συνεχίσει την καριέρα της στη βιομηχανία του πορνό.
Οι Ιταλοί τής γύρισαν την πλάτη
Ως βουλευτής η Τσιτσιολίνα είχε ξεκινήσει αγώνα κατά των πυρηνικών και στο στόχαστρό της είχαν μπει ο Ρήγκαν και ο Γκορμπατσόφ, για τους οποίους έλεγε ότι θα έπρεπε να ξοδέψουν τα λεφτά στην έρευνα για το φάρμακο του AIDS και όχι για όπλα. Ωστόσο, την πανηγυρική είσοδό της στο Κοινοβούλιο το 1987, διαδέχτηκε μία άδοξη έξοδος 4 χρόνια αργότερα.
Οι Ιταλοί ψηφοφόροι τής γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στις εκλογές του 1991, με την Τσιτσιολίνα να παίρνει μόλις 1%. Για τους πολιτικούς αναλυτές ήταν μία λογική εξέλιξη, όχι όμως και για εκείνη, που συνέχιζε να πιστεύει ότι θα αλλάξει τον κόσμο και θα τον φέρει στα δικά της μέτρα και σταθμά, στον δικό της απελευθερωμένο κόσμο.
Έτσι, την ίδια χρονιά περιλαμβάνεται στην ιδρυτική ομάδα του Κόμματος της Αγάπης (Partito dell’Amore), το οποίο ίδρυσε από κοινού με την καλή της φίλη και παλιά συνάδελφο στην πορνογραφία Moana Pozzi. Συνεχίζει, σε πιο έντονο ύφος να καταδικάζει τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, να τάσσεται κατά της θανατικής ποινής, της λογοκρισίας κάθε είδους, της χρήσης των ζώων ως πειραματόζωων, ενώ την ίδια στιγμή παλεύει για σεξουαλική αγωγή στα σχολεία και δραστική ενημέρωση για το AIDS. Επίσης, μάχεται για ένα ασφαλές μέλλον χωρίς πυρηνική ενέργεια, με τα σεξουαλικά ήθη εντελώς απελευθερωμένα και τα λεγόμενα «ελαφρά» ναρκωτικά αποποινικοποιημένα.
Πρόσφερε το κορμί της στον Σαντάμ για το καλό της… ειρήνης
Το 1990, λίγο πριν ξεσπάσει ο Πόλεμος στον Κόλπο, η Τσιτσιολίνα προχώρησε σε μία απίστευτη πρόταση για τον απλό κόσμο, όχι κάτι τρομερό ενδεχομένως για την ίδια αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε δηλώσει ότι είχε κοιμηθεί με 1000 άνδρες. Πρόσφερε το κορμί της στον Σαντάμ Χουσείν προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Η «αυτοθυσία» της Ιταλίδας πορνοστάρ, αλλά και βουλευτίνας, έπεσε στο κενό, καθώς ο Ιρακινός ηγέτης δεν της απάντησε ποτέ. Αλλά εκείνη δεν το έβαλε κάτω και 12 χρόνια αργότερα επανήλθε με την ίδια πρόταση, για τον ίδιο σκοπό, αλλά φευ με τα ίδια αποτελέσματα. Ο Χουσείν την αγνόησε και πάλι. Η Τσιτσιολίνα αγωνία για την παγκόσμια ειρήνη, γι’ αυτό και πριν λίγα χρόνια είχε δηλώσει πως θα έκανε σεξ ακόμη και με τζιχαντιστές προκειμένου να πετύχει το σκοπό της.
Το μικρόβιο της πολιτικής δεν βγήκε ποτέ από μέσα της
Μπορεί η Ιλόνα Στάλερ να διέπρεψε στη βιομηχανία της πορνογραφίας και να έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου ως η απόλυτη πορνοστάρ, όμως ο καημός της φαίνεται πως είναι η πολιτική. Και ποτέ δεν το έβαλε κάτω, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να επανέλθει στον πολιτικό στίβο από οποιοδήποτε μετερίζι. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2002 αποφάσισε να κατεβεί στις εκλογές στη γενέτειρά της, τη Βουδαπέστη.
Δεν κατάφερε, όμως, να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη για ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Την ίδια χρονιά πήρε μέρος στις δημοτικές εκλογές στη Μόντζα, υποσχόμενη να μετατρέψει κτίριο της πόλης σε καζίνο, κάτι που δεν έπεισε τους ψηφοφόρους. Το 2004 επιχείρησε να κάνει το ίδιο στο Μιλάνο, και πάλι όμως βρήκε την εκλογική πόρτα κλειστή.
Το 2013 «ξαναχτύπησε» στις ιταλικές δημοτικές εκλογές με δικό της κόμμα, το περίφημο DNA (Democrazia Natura Amore/ Δημοκρατία, Φύση, Έρωτας) το οποίο ίδρυσε με τον σύντροφό της και δικηγόρο, Λούκα ντι Κάρλο, διεκδικώντας τη δημαρχία της Ρώμης. Αλλά και πάλι, χωρίς εκλογική επιτυχία. Σήμερα, την 68χρονη Τσιτσιολίνα τη βρίσκουμε σε μία δικαστική διαμάχη με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη για τη δημοπράτηση φωτογραφιών της, που ανήκουν στη σειρά έργων Made in Heaven του πρώην συζύγου της Τζεφ Κουνς. Μάλιστα, στη μήνυση που κατέθεσε, αξιώνει αποζημίωση 21 εκατ. δολαρίων, με τα 19 εκατ. να αφορούν την ηθική βλάβη που αναφέρει ότι υπέστη και τα 2 εκατ. να αντιπροσωπεύουν τα δικαστικά και νομικά έξοδα.