«Μια βίαια, εξουσιαστική, ατρόμητη και με κτηνώδη δύναμη νεολαία, αυτό επιδιώκω. Η νιότη πρέπει να είναι όλα αυτά τα πράγματα. Πρέπει να είναι αδιάφορη στον πόνο. Δεν πρέπει να υπάρχει αδυναμία ή τρυφερότητα μέσα της. Θέλω να δω γι’ ακόμη μια φορά στο βλέμμα της την λάμψη και αυτό που διαχωρίζει το θηρίο από το θήραμα».
Έτσι περιέγραφε ο Αδόλφος Χίτλερ το όραμά του για τη ναζιστική νεολαία, η οποία το 1933, μετά την άνοδο του Φύρερ στην εξουσία, γιγαντώθηκε και έφτασε να αριθμεί 2,3 εκατομμύρια μέλη.
Ο Χίτλερ έβλεπε στους νέους μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον του ναζισμού. «Μια μέρα θα κυβερνήσετε τον κόσμο» είχε πει κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης, με τους νέους να βροντοφωνάζουν «Sieg Heil» (Ζήτω η νίκη). Βασική αποστολή της νεολαίας η διαπαιδαγώγηση με βάση τα εθνικοσοσιαλιστικά ιδεώδη και η εξασφάλιση της άκριτης υπηρέτησης του ναζιστικού κράτους.
Η φωτογραφία του 16χρονου Hans Georg Henke, μέλους της νεολαίας του Χίτλερ, γνωστή ως «Hitler Jugend», έγινε εργαλείο προπαγάνδας για πολλά χρόνια. Ο φωτογραφικός φακός έχει απαθανατίσει τον έφηβο κλαμένο, με την απελπισία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Πολλές ερμηνείες δόθηκαν στην αιτία που έκανε τον νεαρό να ξεσπάσει σε λυγμούς, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον φωτογράφο που διεκδικεί την πατρότητα της φωτογραφίας.
Ο Hans ήταν 15 ετών όταν εντάχθηκε στις αντιαεροπορικές δυνάμεις της νεολαίας του Χίτλερ. Η ζωή, μέχρι τη στιγμή της ένταξής του, δεν του είχε δείξει το καλύτερο πρόσωπό της. Το 1938 ορφανεύει από πατέρα. Χάνοντας το αντρικό πρότυπο μέσα στην οικογένεια ενηλικιώνεται πολύ γρήγορα και κάπου εκεί δέχεται το δεύτερο χτύπημα της μοίρας. Πεθαίνει και η μητέρα του και χωρίς κανένα εισόδημα αρχίζει να ζει στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία. Τότε αποφασίζει να πάρει τα όπλα και να πολεμήσει στο πλευρό της Βέρμαχτ, που αποτελούνταν από τον Στρατό Ξηράς (Heer), το Πολεμικό Ναυτικό (Kriegsmarine) και την Πολεμική Αεροπορίας (Luftwaffe), όπου και εντάχθηκε ο Hans.
Μέχρι και το θάνατό του το 1997 ο Hans Georg Henke υποστήριζε την ίδια ιστορία για το πού τραβήχτηκε η φωτογραφία του, που έκανε το γύρο του κόσμου, και γιατί είχε ξεσπάσει σε κλάματα.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν την ιστορία βρισκόταν στο Stettin με μία συστοιχία όπλων. Όσο οι Σοβιετικοί προέλαυναν, οι γερμανικές δυνάμεις οπισθοχωρούσαν στο Ροστόκ. Εκεί οι Σοβιετικοί συνέτριψαν την μονάδα του Hans και τότε, όπως ισχυριζόταν, τραβήχτηκε η φωτογραφία του που τον δείχνει να κλαίει.
Καθώς η φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου άρχισε να κυκλοφορεί τη φήμη ότι το αγόρι έκλαιγε από τη στενοχώρια του, όταν κάποιος τον πλησίασε και του είπε «Hitler kaput (o Χίτλερ τελείωσε), μια ερμηνεία που δεν φαίνεται να επιβεβαιώθηκε.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ που διεκδικεί την πατρότητα του «κλικ», John Florea, ισχυρίζεται ότι τράβηξε τη φωτογραφία στο Έσσεν της Γερμανίας το 1945. Το παιδί έκλαιγε γιατί δεν μπορούσε να αντέξει τη βαρβαρότητα της μάχης και του πολέμου, καθώς η μονάδα του είχε διαλυθεί από τις Αμερικανικές δυνάμεις, και όχι από τους Σοβιετικούς, όπως υποστήριζε ο Hans Georg Henke.
Σύμφωνα με άλλη πηγή ο Hans φαίνεται ότι μίλησε για Σοβιετικούς καθώς, μετά το τέλος του πολέμου, έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και εγκαταστάθηκε στην ανατολική Γερμανία. Οι Κομμουνιστές της ανατολικής Γερμανίας θεωρούσαν ότι εκείνοι που είχαν παραδοθεί στους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου αποτελούσαν μια πιθανή τρίτη δύναμη σύμφωνα με την ιστοσελίδα rarehistoricalphotos.com.
Πολλοί τάχθηκαν με την εκδοχή του φωτορεπόρτερ καθώς συνέκριναν φωτογραφίες του Έσσεν τότε και μετά τον πόλεμο και αναγνώρισαν το στρατόπεδο όπου είχε τραβηχτεί το κλικ, στο οποίο είχε οδηγηθεί το 16χρονο αγόρι. Κατά τη διάρκεια του πολέμου το 75% του Έσσεν είχε καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων.
Ο Hans Georg Henke πέθανε το 1997.
Στη Χιτλερική νεολαία συμμετείχαν παιδιά και νέοι ηλικίας 10 έως 18 ετών. Ιδρύθηκε το 1922 και το 1926 πήρε το όνομα «Hitler-Jugend, Bund deutscher Arbeiterjugend» – «Χιτλερική Νεολαία, Ένωση Νεολαίων Γερμανών εργατών». Χωριζόταν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σε: «οργάνωση παίδων από 10 έως 14 ετών» , «νέων από 14 έως 18 ετών» και «κορασίδων από 10 έως 21 ετών».
Το 1923 αριθμούσε 1.000 περίπου μέλη, το 1928 τα μέλη της έφτασαν τα 25.000, μέχρι το τέλος του 1932 (μερικές εβδομάδες πριν το Κόμμα έρθει στην εξουσία), ανέρχονταν σε 107.956 και στο τέλος του 1933 η Χιτλερική Νεολαία έφτασε τα 2.300.000 μέλη.