Μία Ελληνίδα, η Όλγα Αλαβάνου έφυγε από την Αθήνα το 1980 με προορισμό την Αμερική. Τελείωσε το σχολείο και σπούδασε στο Wayne State University το Michigan. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Στην Αμερική όπως λέει η ίδια συνάντησε τις συνθήκες που κάνουν μία χώρα φιλόξενη και λειτουργική για τους πολίτες της. Ο μοναδικός ιστός που τη συνδέει με την Ελλάδα, είναι πλέον μόνο τα οικεία της πρόσωπα. Σήμερα, είναι μία από τις ισχυρότερες γυναίκες της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Αντιπρόεδρος Βορείου Αμερικής στον ιαπωνικό όμιλο Υazaki, μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες έρευνας και ανάπτυξης αναλώσιμων προϊόντων και όχι μόνο, με τα οποία τροφοδοτεί τη βιομηχανία αυτοκινήτου. Η Yazaki, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρίες, ιδιοκτησίας των αδελφών Yazaki, προμηθεύει από υβριδικά και ηλεκτρικά συστήματα, καλωδίωση και κάθε άλλης μορφής προϊόντα απαραίτητα για τα περισσότερα για όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται καθημερινά στους δρόμους. Η εταιρεία έχει ετήσιο τζίρο που ξεπερνάει τα 40 δισ. δολάρια, απασχολεί 280.000 εργαζόμενους, σε περισσότερες από 45 χώρες. Η κυρία Αλαβάνου, μιλάει στο newsbeast.gr για την προσωπική της διαδρομή από την Ελλάδα στην Αμερική. Για την ένταση που είναι παρούσα σε όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινότητας των Ελλήνων. Στο δρόμο όταν οδηγούν το αυτοκίνητό τους και στην προσωπική τους ζωή. Περιγράφει τις επαγγελματικές συνθήκες, αλλά και πως μία γυναίκα καταφέρνει να μοιράσει τη ζωή της μεταξύ γραφείου, αεροπλάνου, και κόσμου, όντας επιτυχημένη. Θα ήθελε να είχε περάσει περισσότερες ώρες με το παιδί της όταν γεννήθηκε. Ωστόσο προτίμησε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην καριέρα της. Μιλάει για την οικονομία της Ελλάδας. Μία χώρα, η οποία δεν διαθέτει βιομηχανία, ούτε και υποδομή για να τη στηρίξει, όπως λέει. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να επενδύσει στον τουρισμό και να κερδίσει πολλά περισσότερα, η στάση πολλών επαγγελματιών είναι πολλές φορές αποτρεπτική για τους επισκέπτες, όπως εκτιμά. Ο πατέρας της ήταν Αθηναίος, όπως λέει περιγράφοντας τη γνωριμία των γονιών της.
«Ήταν δύσκολο να πετύχω σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο»
«Δεν ξέρω από πού προκύπτει το εισόδημα σε μια χώρα χωρίς βιομηχανία»
«Πρότεινα σε συνεργάτη μου να μείνει στο Σύνταγμα και φοβάμαι για διαδηλώσεις ή επεισόδια»
«Αν γύριζα το χρόνο πίσω θα περνούσα περισσότερη ώρα με το γιο μου»
«Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με το “βύσμα”»
Στο ερώτημα εάν θα βοηθήσει επαγγελματικά κάποιον γνωστό ή συγγενή της, και εάν τα φαινόμενα ευνοϊκής μεταχείρισης εμφανίζονται το ίδιο συχνά όπως στην Ελλάδα και στην Αμερική απαντάει με ειλικρίνεια. «Πάντοτε θα βοηθήσω ένα νέο παιδί όταν δω ότι είναι καλό στη δουλειά του. Το βύσμα δεν υπάρχει εδώ. Δεν θα πρότεινα ποτέ κάποιον, ο οποίος δεν διαθέτει το υπόβαθρο και τα προσόντα να ανταποκριθεί σε μία δουλειά. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι τρομερό!». Η ίδια θα ήθελε να επιστρέψει εδώ. Όχι πια. Και όταν έρχεται ο χρόνος της έχει συγκεκριμένους αποδέκτες.
«Η Αμερική είναι η χώρα μου»
«Αυτό πους μας λείπει από την Ελλάδα είναι οι δικοί μας άνθρωποι. Η μητέρα μου και ο αδελφός μου. Και ο άντρας μου περιμένει να δει την αδελφή του. Όταν επιστρέφουμε εδώ δεν κάνουμε κάτι άλλο εκτός από αυτό. Συναντάμε τους ανθρώπους μας και περνάμε χρόνο μαζί τους. Δεν μας ενδιαφέρει να βγούμε, ούτε να πάμε σε κάποιο νησί. Άλλωστε τα έχουμε κάνει όλα αυτά. Εάν με ρωτούσατε βέβαια πριν από 20 χρόνια, ίσως να σας απαντούσα διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση όμως η Αμερική είναι η χώρα μου. Έχω φίλους ακόμα και από το πανεπιστήμιο. Και Έλληνες αλλά και Αμερικάνους. Έχω την καριέρα μου. Και η χώρα αυτή μου φέρθηκε πολύ καλά. Τα παιδιά μας είναι Αμερικάνοι, εδώ γεννήθηκαν. Αγαπούν και επισκέπτονται την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι εδώ. Είναι μια χώρα πανέμορφη η Ελλάδα. Έχει τον ήλιο, το φως. Αυτό που δεν μου λείπει από την Ελλάδα είναι η διαρκής πίεση. Οι οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει τον Έλληνα. Κι εμείς έχουμε άγχος με τη δουλειά μας. Όταν πηγαίνουμε στο σπίτι μας όμως, τελειώνουν όλα. Επέρχεται ηρεμία. Αυτό που βλέπω είναι ότι στην Ελλάδα επικρατεί μία διαρκής ένταση. Από τον τρόπο που οδηγούν όλοι, τον τρόπο που τρώνε σε κάποιο εστιατόριο, από τον τρόπο που περπατάνε… Αν τους προσέξετε περισσότερο θα δείτε ότι δυστυχώς έχω δίκιο». Δείτε όλα τα θέματα του Weekend