Για τον ρόλο και τη λειτουργία του χρυσού, τις διακυμάνσεις και τις πιέσεις που δέχονται οι τιμές του στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα μιλούν τρεις οικονομολόγοι στο newsbeast.gr. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Γραφικά: Βασιλική Αθανασοπούλου Μεταξύ αυτών παρουσιάζονται αναλυτικά οι χώρες με τα σημαντικότερα αποθέματα, η χρησιμότητα του μετάλλου, ενώ αναλύεται και ο ισχυρισμός αναφορικά με την πεποίθηση ότι ο χρυσός αποτελεί την πιο σταθερή επενδυτική επιλογή.
Δημήτρης Καζάκης, οικονομολόγος – γενικός γραμματέας ΕΠΑΜ
- Ως αποθεματικό των κεντρικών τραπεζών ή των κρατών και συγκεκριμένα ως στήριγμα σε έκτακτες περιπτώσεις πολέμων ή μεγάλων νομισματικών μεταβολών.
- Ως επένδυση. Σε αυτή την περίπτωση ο χρυσός αποτελεί χρηματιστικό είδος και υπόκειται στους κανόνες της αγοράς, όντας αντικείμενο κερδοσκοπίας».
Ο χρυσός ως επενδυτική αξία
Οι χώρες που μαζεύουν το χρυσό του πλανήτη
Τι συνέβη με τον χρυσό της Ελλάδας
Πάνος Παναγιώτου, τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών
Σχέση δολαρίου – χρυσού
Όπως εξηγεί ο κύριος Παναγιώτου, από το 1974 έως και το 2017 υπήρξαν 11 αμερικανικοί προεδρικοί κύκλοι. Στους 10 απ’ αυτούς δολάριο και χρυσός κινήθηκαν αντίθετα επιβεβαιώνοντας την αρνητική τους συσχέτιση.
- Σε 4 προεδρικούς κύκλους το δολάριο κινήθηκε ανοδικά και ο χρυσός πτωτικά.
- Σε 6 προεδρικούς κύκλους το δολάριο κατέγραψε πτώση και ο χρυσός άνοδο.
- Σε ένα προεδρικό κύκλο το δολάριο παρέμεινε σταθερό και ο χρυσός κατέγραψε κέρδη.
Στο διάστημα αυτό των 43 ετών δεν υπήρξε ποτέ προεδρικός κύκλος που το δολάριο να κινηθεί ανοδικά και ο χρυσός να καταγράψει κέρδη. Δηλαδή το ανοδικό δολάριο κατά κανόνα βάζει φρένο στην άνοδο του χρυσού. «Παρά την εναλλαγή των ανοδικών και πτωτικών τους κύκλος, ωστόσο, στο διάστημα αυτό ο χρυσός κατέγραψε άνοδο της τάξης του 849,35% ενώ το δολάριο κέρδη μόλις 14,67%», όπως εξηγεί ο Πάνος Παναγιώτου.
Σχέση χρυσού και πληθωρισμού – αποπληθωρισμού
Στο ίδιο διάστημα από το 1974 μέχρι το 2017, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κινήθηκε αρνητικά σε 6 από τους 11 προεδρικούς κύκλους, θετικά σε 4 ενώ σε 1 ήταν μηδενικός.
- Στους 4 από τους 6 προεδρικούς κύκλους που ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, δηλαδή ποσοστό 66,66% ο χρυσός κατέγραψε απώλειες, υποδεικνύοντας μία κατά βάση αρνητική συσχέτιση με τον αρνητικό πληθωρισμό. Δηλαδή, κατά κανόνα, οι επενδυτές δεν θεωρούν το χρυσό ασφαλές καταφύγιο σε αποπληθωριστικές περιόδους.
- Και στους 4 προεδρικούς κύκλους που ο πληθωρισμός ήταν θετικός, ο χρυσός κατέγραψε κέρδη. Δηλαδή σε πληθωριστικές περιόδους ο χρυσός, κατά κανόνα, ανεβαίνει.
- Στον ένα προεδρικό κύκλο μηδενικού πληθωρισμού ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά.
Χρυσός και οικονομικές κρίσεις
Ο χρυσός σε περιόδους επαναπληθωρισμού
Και στους δύο παραπάνω προεδρικούς κύκλους όπου ο χρυσός κατέγραψε κέρδη ενώ ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, οι ΗΠΑ ακολούθησαν πολιτική επαναπληθωρισμού, η οποία οδήγησε, συνολικά, τα εμπορεύματα σε άνοδο. Επομένως σε περιόδους επαναπληθωρισμού ο χρυσός τείνει να κινείται ανοδικά.
Συμπερασματικά
Στα τελευταία 43 χρόνια:
- Στο 90% του διαστήματος ο χρυσός κινήθηκε αντίθετα με το δολάριο.
- Στο 72,2% του διαστήματος ο χρυσός κινήθηκε παράλληλα με τον πληθωρισμό. Σε περιόδους θετικού πληθωρισμού κατέγραψε κέρδη ενώ σε περιόδους αρνητικού, απώλειες.
- Στα τελευταία 20 χρόνια ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά σε περιόδους επαναπληθωρισμού και κρίσεων.
Τι περιμένουμε στον προεδρικό κύκλο Τραμπ;
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο πρώτο μισό του προεδρικού κύκλου Τραμπ αναμένεται να ακολουθηθεί πολιτική επαναπληθωρισμού, με τις νομισματικές ισορροπίες να ευνοούν ένα ανοδικό δολάριο. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί. Οι δύο από τις τρεις παραπάνω παραμέτρους είναι, κατά κανόνα, θετικές για το χρυσό, ενώ η τρίτη, το ανοδικό δολάριο, αρνητική.
Νικόλαος Φίλιππας, καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Πειραιά, πρώην πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών
Χρυσός σε πιστωτικές κάρτες και bitcon
– Σε ποιες περιπτώσεις και με πιο τρόπο λειτουργεί ο χρυσός ως παράγοντας αντιστάθμισης κινδύνου και σε ποιες ως καθαρά κερδοσκοπική επιλογή; «Σε καταστάσεις έντονης παγκόσμιας αβεβαιότητας και χρηματοοικονομικών κρίσεων τόσο οι μεμονωμένοι επενδυτές όσο και οι θεσμικοί επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις επικίνδυνων περιουσιακών στοιχείων – κυρίως μετοχών και μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων και στρέφονται σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως είναι τα Αμοιβαία Κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, ομόλογα χωρών υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας (ΑΑΑ) και αρκετοί σε χρυσό. Η χαμηλή συσχέτιση των αποδόσεων του χρυσού με τις αντίστοιχες αποδόσεις του Dow Jones αλλά και του Standard and Poor ’s (μηδενική ή και ελαφρά αρνητική) καθιστά τον χρυσό ένα χρήσιμο τμήμα ενός χαρτοφυλακίου, αν και σήμερα υπάρχουν πιο έξυπνες επιλογές όπως τα Αμοιβαία Κεφάλαια σε χρυσό, τα χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια σε χρυσό (ETF ’s). Πολύ πρόσφατα η καναδική εταιρία Bitgold η οποία μετονομάσθηκε σε Goldmoney, προσέφερε πολλαπλές ψηφιακές υπηρεσίες με βάση τον χρυσό, από πιστωτικές κάρτες μέχρι bitcoin. Ο χρυσός κερδοσκοπικά μπορεί να λειτουργήσει όπως και κάθε περιουσιακό στοιχείο: Όταν η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου ανεβαίνει τότε πολλοί κερδοσκόποι ή μη ενημερωμένοι επενδυτές εισέρχονται στην αγορά. Κατά την διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης η τιμή του χρυσού εκτοξεύθηκε από τα 173,7 δολάρια στα 850 τον Ιανουάριο του 1980. Στην συνέχεια όμως και μετά το τέλος της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης η τιμή κατέρρευσε στα 250 δολάρια το 1999, όταν η Μεγάλη Βρετανία μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν να πουλήσουν ένα σημαντικό τμήμα των αποθεμάτων τους». – Είναι η επένδυση σε χρυσό η ασφαλέστερη και σταθερή επενδυτική επιλογή από τα μετοχικά χαρτοφυλάκια όπως είναι ο δείκτης S&P 500; «Η επένδυση σε παθητικά μετοχικά χαρτοφυλάκια στις ΗΠΑ όπως είναι ο Dow Jones ή ο Standard and Poor σε γενικές γραμμές, είναι μέχρις στιγμής πιο αποτελεσματικές επενδύσεις από αντίστοιχες ομολογιακές και φυσικά από τον χρυσό, όχι μόνο σε όρους απλής απόδοσης, αλλά και σε όρους απόδοσης ανά μονάδα κινδύνου (Sharpe Ratio). Φυσικά πάντα έχει σημασία από ποια περίοδο αναφερόμαστε, αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο χρυσός για την περίοδο 1975-2011 έχει μεγαλύτερο κίνδυνο (τυπική απόκλιση) από ένα μετοχικό χαρτοφυλάκιο όπως είναι ο Standard and Poor’s, ενώ η πλειοψηφία των επενδυτών θεωρεί τον χρυσό ως ασφαλή επένδυση!»
Ποιες χώρες έχουν την μεγαλύτερη κατοχή χρυσού;
Γιατί ανεβαίνει η τιμή του χρυσού
– Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μία αύξηση της τιμής του. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως βλέπετε την πορεία του; «Πράγματι από την αρχή του χρόνου η τιμή του χρυσού από 1151 δολάρια έχει φτάσει τα 1242,1 και πολλοί αναλυτές βλέπουν τα 1350 δολάρια σύντομα. Η υπάρχουσα αβεβαιότητα που προκαλεί η πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ, διάφοροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, τα υπάρχοντα αρνητικά επιτόκια, οι προτιμήσεις για χρυσό συγκεκριμένων νέων χωρών πρωταγωνιστών της παγκόσμιας οικονομίας όπως η Ινδία αλλά και η Κίνα, τα αρνητικά επιτόκια σε συνδυασμό με τα ιστορικά υψηλά των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών της Δύσης, στρέφουν ένα τμήμα των κεφαλαίων στον χρυσό. Θα πρέπει να σημειώσω ότι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται από εξειδικευμένους αναλυτές για να δείξει αν ο χρυσός είναι ελκυστικός σε σχέση με τις μετοχικές αξίες όχι είναι η σχέση τιμή του χρυσού/τιμή δείκτη S&P . Ο δείκτης αυτός είναι σήμερα ιδιαίτερα ελκυστικός».
Η γοητεία του χρυσού