Για κάποιους ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η μπάλα. Είναι η αφορμή για να λύσουν πολιτικές, εθνικές ή ακόμα και… γεωπολιτικές διαφορές. Χουλιγκανισμός και βία στα γήπεδα υπήρχαν σχεδόν πάντα. Σε μικρότερη έκταση και ένταση αλλά πάντα υπήρχε. Ο χουλιγκανισμός οφείλει το όνομά του στον όρο «hooliganism» που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1890 για να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά συμμοριών των δρόμων. Η χρήση του όρου εμφανίζεται σε μια αναφορά της Αστυνομίας του Λονδίνου το 1898, αλλά ενδεχομένως δεν είναι η πρώτη.
Τα ραντεβού θανάτου
Εξαιτίας, μάλιστα, της αύξησης των μέτρων καταστολής στα γήπεδα η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ραντεβού δίνονται είτε έξω από στάδια που γίνονται αναμετρήσεις μικρότερης δημοφιλίας από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είτε σε μέρη άσχετα όπως δάση, παραλίες, εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και τέλος πάντων οπουδήποτε μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα πολιτών, αστυνομικών αλλά και των… καμερών ασφαλείας.
Αλλά αυτά, δυστυχώς, δεν είναι μόνο φαινόμενα του εξωτερικού. Νωπές, άλλωστε, είναι οι μνήμες από το φονικό ραντεβού Ολυμπιακών και Παναθηναϊκών τον Μάρτιο του 2007 στη λεωφόρο Λαυρίου που είχε σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία του οπαδού των «πρασίνων», Μιχάλη Φιλόπουλου.
Οι ταινίες, η μόδα και οι άγραφοι κανόνες
Μέχρι και ταινίες έχουν γυριστεί με σπουδαιότερες τις συνέχειες της θρυλικής πλέον «Green Street Hooligans». Για το θέμα έχουν γραφτεί βιβλία ενώ εγκληματολόγοι γράφουν εκθέσεις επί εκθέσεων συνδέοντας αυτό το φαινόμενο με τη γενικότερη αύξηση της βίας αλλά και την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Νεοναζιστικές οργανώσεις και βία στα γήπεδα