Αν κάποιοι μιλούσαν για αμφίρροπη μάχη με εξαιρετικό ενδιαφέρον, αναφερόμενοι στην εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου, μάλλον σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα διαψεύστηκαν. Κάποιοι άλλοι αντιθέτως, σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να κατακτήσει ακόμα και την αυτοδυναμία. Οι δημοσκοπήσεις εκείνων των ημερών έδειχναν ότι η διαφορά κυμαίνόταν από 2,8% ή κατώτερη έως και 7% η ανώτερη, αναδεικνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον επικρατέστερο. Η κάλπη από την πλευρά της είχε τη δική της άποψη, αναδεικνύοντάς τον νικητή με ποσοστό 8,53%. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Όπως φάνηκε όμως, η ευρεία αποδοχή όμως που κατάφερε να εξασφαλίσει το κόμμα της Κουμουνδούρου με δεδομένο και το 62% του δημοψηφίσματος του Ιουλίου άρχισε να χάνει τη ζέση της το τελευταίο. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός και οι ανώτατοι δικαστικοί
Αυτοδύναμη κυβέρνηση;
Πόσες εκλογές έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια;
Εάν θέσουμε ως αφετηρία την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, από τη στιγμή που άρχισαν να κατακρημνίζονται τα ποσοστά του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και ύστερα και με δεδομένη την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ (δεύτερο κόμμα στις εκλογές αυτές), έχουν διεξαχθεί συνολικά 5 εκλογικές αναμετρήσεις. Συγκεκριμένα, μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια, οδηγούμαστε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο στην κάλπη (για την ακρίβεια 1,25 φορά το χρόνο). Σε αυτές τις πέντε αναμετρήσεις που αναφέραμε προηγουμένως δεν έχουμε συνυπολογίσει το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση οι εκλογικές διαδικασίες ανέρχονται σε έξι συνολικά κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Αναλυτικά:
1. 2012: Βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2. 2012:Βουλευτικές εκλογές Ιουνίου 3. 2014: Ευρωεκλογές 4. 2014: Δημοτικές – Περιφερειακές εκλογές 5. 2015: Δημοψήφισμα 6. 2015: Βουλευτικές εκλογές
Μοναδική επιλογή για επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Το Σύνταγμα είναι σαφές. Αναφέρει ότι επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, είναι ένας από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων. Στην πραγματικότητα όμως η Βασιλική Θάνου, είναι η μόνη Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία μπορεί να χρηματίσει υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Κι αυτό γιατί στις 30 Ιουνίου έληξε η θητεία των Προέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο, Άρειος Πάγος), και από αυτούς αντικαταστάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μόνο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, θέση την οποία κατέλαβε η κυρία Θάνου. Δεν συνέβη όμως κάτι ανάλογο και με τους προέδρους των άλλων δύο ανωτάτων δικαστηρίων. Επομένως η μοναδική επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση ήταν η Βασιλική Θάνου, καθώς δεν έχουν οριστεί ακόμα οι νέοι πρόεδρο στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το δίκιο της Ζωής Κωνσταντοπούλου
Η πρώτη φορά που λαμβάνει νεοσύστατο κόμμα διερευνητική εντολή
Πρόεδρος της Βουλής με τη συντομότερη θητεία
Κυβέρνηση τετραετίας
Παρακάμφθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών
Η πρώτη φορά που δεν λαμβάνει διερευνητική εντολή το ΠΑΣΟΚ
Είναι η πρώτη φορά που δεν λαμβάνει διερευνητική εντολή το ΠΑΣΟΚ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που συνέβαινε ανελλιπώς από τη μεταπολίτευση και μετά, όσες φορές δόθηκαν διερευνητικές εντολές. Η σημαντική απώλεια της εκλογικής του δύναμης από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 και ύστερα, του αφαιρεί πλέον το δικαίωμα να είναι ανάμεσα στα τρία πρώτα κόμματα και να λάβει εντολή διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δείτε όλα τα θέματα του Weekend