Προσκολλημένο στην κυριολεξία πάνω στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου, σε απόσταση 500 μέτρων βορειοανατολικά του χωριού Βορείου, στη Μεσσηνιακή Μάνη, το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα.
Ακριβώς πάνω στο ρέμα στο φαράγγι του Ριντόμου, το μοναστήρι λειτούργησε ως παρατηρητήριο κυρίως κατά την διάρκεια του ελληνοτουρκικού, όσο και κατά την διάρκεια του ελληνογερμανικού πολέμου.
Στο εσωτερικό του ναού σώζονται τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, ενώ το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο του τοποθετείται στον 18ο αιώνα.
Κοντά στη δεκαετία του 1820 το μοναστήρι, μετά από κρατική απόφαση, εγκαταλείφθηκε, οι μοναχοί του μετατέθηκαν, ενώ αρκετές από τις γύρω εκτάσεις πουλήθηκαν ή δημοπρατήθηκαν.
Σήμερα, από το βυζαντινό μοναστήρι σώζονται μόνο ο μικρός ναός, κάποιοι από τους τοίχους των κελιών, καθώς και ένα κομμάτι από τα αρχαία τείχη από την Κλασική εποχή που εκτείνονταν περιμετρικά του, καθώς ο ναός ήρθε αντιμέτωπος αρκετές φορές με καταστροφές, τόσο από τα φυσικά φαινόμενα, όσο και από τη φθορά του χρόνου.