Πάνω στο δρόμο που οδηγεί ανατολικά προς το Ακρωτήρι, σε απόσταση 10 λεπτών οδικώς από τα Χανιά, βρίσκεται η Χαλέπα, μία από τις πιο αρχοντικές και ιστορικές περιοχές της πόλης.
Η φήμη της έγκειται στο γεγονός ότι εδώ υπογράφηκε η «Συμφωνία της Χαλέπας» μεταξύ της οθωμανικής αυτοκρατορίας και των αντιπροσώπων την συνέλευσης Κρητών, στο γενικότερο πλαίσιο της διεθνούς Βερολίνειας Συνθήκης.
Στις αρχές του 19ου αιώνα εύποροι Χανιώτες έχτισαν εδώ τις οικίες τους και μετέτρεψαν το συγκεκριμένο προάστιο σε αριστοκρατική περιοχή με εντυπωσιακές επαύλεις, ολάνθιστους κήπους και δρόμους με δέντρα, δίνοντάς του ευρωπαϊκό χαρακτήρα.
Στη Χαλέπα είχαν την έδρα τους ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής της Κρήτης, οι πρόξενοι των Μεγάλων Δυνάμεων και η Γαλλική Σχολή Καλογραιών του τάγματος Σαν Ζοζέφ.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διατηρούσε, επίσης, τη μόνιμη κατοικία του (στη θερινή οικία που είχε χτίσει ο πατέρας του, Κυριάκος) στο θέρετρο της Χαλέπας, η οποία σήμερα στεγάζει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και το Μουσείο Ελ. Βενιζέλου στην πλατεία Έλενας Βενιζέλου.
Στην οδό Δαγκλή βρίσκεται ο ρωσικού ρυθμού ναός της Αγίας Μαγδαληνής, ο οποίος οικοδομήθηκε από τον Πρίγκιπα Γεώργιο Α’. Τέλος, ένα από τα αξιοσημείωτα σημεία της περιοχής είναι τα Ταμπακαριά, τα παλιά βυρσοδεψεία, που μοιάζουν με σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας.