Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει την Αρκαδία με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της, ανάμεσα στους οποίους η Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα κ.α. Ωστόσο, αυτή η αρκετά αγαπημένη περιοχή της Πελοποννήσου, που η φύση έχει προικίσει απλόχερα κρύβει μυστικά διαμαντάκια που αξίζει να ανακαλύψετε, όπως και τα τρία παραδοσιακά και γραφικά χωριά που ακολουθούν παρακάτω.
Ελληνικό
Χτισμένο πάνω σε τρεις καταπράσινους λόφους, σε υψόμετρο 700 μέτρων, το Ελληνικό, εντοπίζεται στη μαγευτική Γορτυνία, ανάμεσα σε δύο από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής, τη Στεμνίτσα και την Καρύταινα. Ένα χωριό που ενδείκνυται για ήρεμες και χαλαρωτικές αποδράσεις μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, μακριά από τους πολυσύχναστους «γείτονές» του, το οποίο μυεί τον επισκέπτη του στην παράδοση και τον φυσικό πλούτο της Αρκαδίας. Υπέροχα διατηρημένα πετρόκτιστα κτίρια -τις εντυπώσεις κλέβει το μεγαλοπρεπές, διώροφο διδακτήριο, στην κεντρική πλατεία- που διατηρούν ανέπαφη την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, λιθόστρωτα δρομάκια που ταξιδεύουν νομίζεις σε άλλη εποχή και μια κεντρική πλατεία «κούκλα» για να απολαύσει κανείς αυθεντικούς παραδοσιακούς μεζέδες με τσίπουρο ή μερακλίδικο ελληνικό καφέ στα παραδοσιακά καφενεδάκια της.
Επίσης, στο χωριό αξίζει κανείς να επισκεφτεί και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, στο οποίο ξεχωρίζουν δύο εντυπωσιακοί πολυέλαιοι. Το Ελληνικό μπορεί να λειτουργήσει και ως ορμητήριο για την γνωριμία του επισκέπτη με την ευρύτερη περιοχή όπως το φαράγγι του Λούσιου με τα υπέροχα μοναστήρια και τα πολλά μονοπάτια, καθώς και την Αρχαία Γόρτυνα, το διάσημο κατά την αρχαιότητα ιερό του Ασκληπιού.
Κοσμάς
Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Λεωνίδιο, στο δρόμο που συνδέει την Αρκαδία με τη Λακωνία. Ο Κοσμάς σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, είναι πνιγμένος μέσα σε δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια.
Η φύση δείχνει και εδώ το ωραιότερο πρόσωπό της, «προικίζοντας» την περιοχή με εκπληκτικά δάση, ρεματιές και άφθονα νερά, που αναδεικνύουν το μεγαλείο του φυσικού πλούτου. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και τα σπίτια του είναι πετρόχτιστα, με τους κατοίκους να φημίζονται για τις δημιουργίες τους από πέτρα. Η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες- λεοντοκεφαλές βρίσκεται στην καρδιά του χωριού ενώ η πλατεία «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.
Ασέα
Μία από τις μυστικές γωνιές, άγνωστες ακόμη στο ευρύ κοινό, που κλέβουν τις εντυπώσεις και με το παραπάνω στην Αρκαδία και η γενέτειρα του Νίκου Γκάτσου, Ασέα -γι’ αυτό άλλωστε και θεωρείται το χωριό των γραμμάτων και των τεχνών. Πρόκειται για ένα μικρό και γραφικό χωριουδάκι σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από την Τρίπολη, με πλούσια ιστορία, η οποία παραμένει ορατή μέχρι σήμερα στα κτίρια του χωριού. Τα ερείπια του αρχαίου τείχους αποτελούν τρανή απόδειξης της ιστορικότητας του τόπου, ενώ αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής φιλοξενούνται σε μουσεία της Αθήνας, του Ναυπλίου και της Τρίπολης.
Την καρτποσταλική εικόνα του χωριού με τα πέτρινα σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα στενά και ήσυχα δρομάκια, συμπληρώνει το αισθητικό δάσος ολόγυρά του, γεμάτο με καστανιές και πεύκα. Σημείο αναφοράς, ωστόσο, της Ασέας δεν είναι άλλο από το αστεροσκοπείο της με τον χαρακτηριστικό θόλο αλουμινίου, το οποίο μάλιστα θεωρείται, ίσως, και το μικρότερο σε όλο τον κόσμο. Συναντάται στο Σπετσεροπούλειο Άλσος, στο δημοτικό σχολείο της κοινότητας, και δημιουργήθηκε το 2013 από τον σύλλογο Αστροφυστικής Ασέας.