Μορφή ντόμινο πήρε σήμερα η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών, η μία μετά την άλλη, να αποφασίσουν διακοπή συνδέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις ανακοινώσεις του Λονδίνου για την ανίχνευση νέου στελέχους του κορονοϊού, που ευθύνεται για την εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19 στην Βρετανία.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, έσπευσαν να λάβουν μέτρα, ενώ αποφάσεις αναμένονται αύριο και σε κεντρικό επίπεδο, καθώς συνεδριάζει ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε πως η ΕΕ προσανατολίζεται σε διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης με τη Βρετανία.
Η απόφαση της Γερμανίας δεν αφορά προς το παρόν παρά τις πτήσεις και, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή, θα μπορούσε να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα ευρωπαϊκά κράτη συζητούν παραλλήλως κοινή στάση σε ό,τι αφορά τις χερσαίες και τις θαλάσσιες συνδέσεις.
Η Γαλλία διακόπτει από τα μεσάνυχτα κάθε μετακίνηση προσώπων προερχόμενων από το Ηνωμένο Βασίλειο για 48 ώρες. «Μόνο η μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων θα είναι επιτρεπτή. Η απαγόρευση δεν αφορά μετακινήσεις ατόμων και φορτίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο», διευκρινίστηκε από την γαλλική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία ανακοίνωσαν διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Για την Ιρλανδία η διακοπή των πτήσεων θα διαρκέσει «τουλάχιστον» 48 ώρες και θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχαν το απόγευμα συνομιλίες σχετικά με το θέμα.
Η έλλειψη συντονισμού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησε την Ισπανία να ζητήσει την διαμόρφωση κοινής στάσης, απευθύνοντας έκκληση για την αποφυγή μονομερών ενεργειών.
Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέρχονται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στην Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φτάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου στελέχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του.
Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους.
Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.
Επταήμερη καραντίνα στην Ελλάδα για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία
Συμπληρωματική αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ) εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία οι επιβάτες που φτάνουν στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπαίνουν σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό.
Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία, που ισχύει από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00 το πρωί έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.
Όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, έως σήμερα ήταν υποχρεωτικός και παραμένει για τις υπόλοιπες διεθνείς αφίξεις, ο τριήμερος προληπτικός περιορισμός σε όλους τους επιβάτες από το εξωτερικό. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση.
Παράλληλα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα τη Δευτέρα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.
Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη νέα μετάλλαξη
Να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία.
Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Οργανισμός συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».
Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη.
«Στην Ευρώπη, όπου η μετάδοση είναι αυξημένη και έχει εξαπλωθεί, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες τους ελέγχου και πρόληψης», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».
Εκτός των τριών χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, «διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη», ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται «N501Y».
Η Νότια Αφρική, που ενημέρωσε επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη «N501Y» ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων.
Η χώρα «διεξάγει επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.