Οι εικόνες της Ελλάδας από ψηλά πάντα μας εντυπωσιάζουν και μας δίνουν μια άλλη οπτική της χώρας μας που ίσως δεν την είχαμε φανταστεί. Αποκαλύπτονται γωνιές καλά κρυμμένες, μικρά και σκαρφαλωμένα στα βράχια βουνά και άγνωστα νησιά.
Όπως για παράδειγμα το άγνωστο σε πολλούς νησί της Ωραίας Ελένης όπως το αποκαλούν. Ο λόγος, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, για την νήσο Κρανάη του Γυθείου που αποτέλεσε την… φωλιά του Πάρι και της Ελένης, όπως λέει η παράδοση. Πρόκειται για ένα μέρος στη Λακωνία με μοναδική ομορφιά που σε σου θυμίζει για λίγο καλοκαίρι και σε ταξιδεύει…
Ποιο είναι το άγνωστο ελληνικό νησί… της Ωραίας Ελένης
Η Κρανάη ή αλλιώς Μαραθονήσι είναι ένα λιλιπούτειο και καταπράσινο νησάκι της Πελοποννήσου με ιδιαίτερη ιστορία. Λέγεται, λοιπόν, ότι σε αυτό το μικρό αλλά θαυμαστό νησί πέρασαν τον πρώτο τους βράδυ ο Πάρης και η ωραία Ελένη, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον Μενέλαο καθώς είχαν φύγει από τη Σπάρτη.
Ακόμη και το όνομα του νησιού βασίζεται σε αυτή την ιστορία. Κι αυτό γιατί λέγεται ότι φεύγοντας, ο Πάρης άφησε πίσω του το κράνος του. Έτσι το νησί λέγεται Κρανάη. Ή πολύ πιο απλά και λυρικά νησί της Ωραίας Ελένης. Και ποιος δε θα ήθελε να το γνωρίσει κοντά. Και να ταξιδέψει με έναν παράξενο τρόπο πίσω στο χρόνο αφήνοντας την φαντασία του ελεύθερη.
Το νησάκι αυτό βρίσκεται δίπλα από το λιμάνι του Γυθείου και μπορείς να περάσεις σε αυτό με μια μικρή γέφυρα. Εκτός από την ιστορία του, ξεχωρίζει και για την ομορφιά του, πράγμα το οποίο μπορείς να διαπιστώσεις από το βίντεο του καναλιού Haanity που πέταξε πάνω από τη Λακωνία.
Αν βρεθείς ποτέ εκεί (πράγμα το οποίο σου ευχόμαστε), θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις έναν από τους παλιότερους φάρους της Ελλάδας. Γιατί είναι κατασκευασμένος εκεί. Πρόκειται για έναν λευκό και οκταγωνικό φάρο ο οποίος έχει ύψος 23 μέτρα και είχε λειτουργήσει για πρώτη φορά με πετρέλαιο με τη δέσμη φωτός του να φτάνει έως τα 15 ναυτικά μίλια. Παρά το μικρό του μέγεθος το νησί διαθέτει ακόμη ένα σημαντικό αξιοθέατο στη Λακωνία.
Πολύ κοντά στον φάρο (τον οποίο θα ακούσεις να αποκαλούν και φάρο Κραναής) βρίσκεται ο εντυπωσιακός και συνάμα επιβλητικός πύργος Τζανετάκη. Εκεί πιθανόν να μην γνωρίζεις ότι στεγάζεται το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης. Μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, σε ένα πυκνό πευκοδάσος μαζί με το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου.