Με μεγάλο ατού της το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα -το ταξίδι από το Λαύριο διαρκεί μόλις μία ώρα- η Κέα, γνωστή και ως Τζια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων, και όχι μόνο, και ιδιαιτέρως όσων διαθέτουν ιστιοπλοϊκό ή φουσκωτό σκάφος.

Η πρωτεύουσα του νησιού, Ιουλίδα, είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές δύο λόφων, έχει δημιουργηθεί πάνω στα ερείπια αρχαίας πόλης, ενώ για πολλούς θεωρείται ο πιο γραφικός οικισμός της Τζιας.

Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά καλντερίμια και το άπλετο φως του ήλιου, καθώς και η απρόσκοπτη θέα στα νερά του Αιγαίου, ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της Ιουλίδας που την κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού.

Εδώ η ζωή κυλά ήρεμα και νωχελικά με βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια και την όμορφη πλατεία με τις παραροδιακές ταβέρνες, τα γραφικά καφενεδάκια και τα γουστόζικα μαγαζιά τριγύρω της.

Σημείο αναφοράς του οικισμού το επιβλητικό αρχαϊκό άγαλμα του Λέοντα της Κέας, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ιουλίδας, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο -με ενδιαφέροντα εκθέματα από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν γύρω από το νησί.