Συνδεδεμένοι άρρηκτα με την οικονομική και ιστορική εξέλιξη του νησιού, οι ανεμόμυλοι της Νάξου βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία της.

Οι πιο ενδιαφέροντες και εντυπωσιακοί, ωστόσο, συναντώνται στο χωριό Βίβλος (γνωστό και ως Τρίποδες), από τον 19ο αιώνα. Χτισμένοι πάνω σε λόφο αποτελούν σημείο αναφοράς για το χωριό, ενώ μαζί με τους ανεμόμυλους Σκάρκου (στην έξοδο του χωριού προς Πλάκα) και τους ερειπωμένους του Στρούμπουλα, συνιστούν και μια ξεχωριστή μορφή της λαϊκής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Τα διώροφα κυλινδρικά κτίσματα χρησιμοποιούσαν την ενέργεια του ανέμου για το άλεσμα των σιτηρών και την παραγωγή αλευριού κυρίως την προβιομηχανική περίοδο.

Οι δύο όροφοί των ανεμόμυλων συνδέονταν με εσωτερική σκάλα, με τον πρώτο να αποτελεί και το βασικό μέρος του, καθώς σε αυτόν εντοπιζόταν ο άξονας, το σύτημα μετάδοσης και οι μυλόπετρες, και το ισόγειο να λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος. Χαρακτηριστικά και τα πτερύγιά τους, τα οποία αγγίζανε σε μήκος τα 5-15 μέτρα και σε πλάτος το 1/5 περίπου του μήκους τους.

Το σημείο όπου συναντώνται χαίρει απεριόριστης θέας προς τη θάλασσα που φτάνει μέχρι και την Πάρο, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει και το ονειρικό ηλιοβασίλεμα που απλώνεται μπροστά του.