Γραφική και κοσμική, ήρεμη και πολυσύχναστη, σας συστήνει τον πολυπρόσωπο χαρακτήρα της μέσα από τους πανέμορφους οικισμούς και τα χωριά, τα πάλλευκα σοκάκια με τις ζωγραφισμένες ντάμες, τα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής κτήρια με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, τις ανθισμένες βουκαμβίλιες, τα ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά και τους μικρούς κόλπους, την πληθώρα δραστηριοτήτων και επιλογών για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.
Επίσκεψη στην Παναγία Εκατονταπυλιανή
Συνώνυμη με το νησί, η Παναγία της Εκατονταπυλιανής, ενά από τα πιο φημισμένα ορθόδοξα προσκυνήματα στο Αιγαίο, εντοπίζεται σε ένα από τα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της Παροικιάς, σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι του νησιού. Για τον εντυπωσιακό αυτό ναό υπάρχουν δύο ονομασίες. Η πρώτη, Καταπολιανή, αναφέρεται στη γεωγραφία του «κατά την πόλιν», προς το μέρος δηλαδή της αρχαίας πόλης, ενώ η δεύτερη (και σημερινή) Εκατονταπυλιανή, στην παράδοση που λέει ότι στην εκκλησία υπάρχουν 99 φανερές πόρτες, με την 100η να παραμένει κρυφή μέχρις ότου οι Έλληνες ξαναπάρουν πίσω την Πόλη. Σε σχέδιο σχεδόν πανομοιότυπο με εκείνο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο ναός της Εκατονταπυλιανής δημιουργήθηκε από τον Ιγνάτιο, μαθητή του πρωτομάστορα της Αγίας Σοφίας Ανθέμιου, και αποτελείται από συγκρότημα οικοδομημάτων που συμπεριλαμβάνουν τον κύριο ναό σε σχήμα σταυρού, έξι παρεκκλήσια, τον περίοβολο με τα κελιά και το Βαπτιστήριο. Ο ναός της Εκατονταπυλιανής, είναι αφιερωμένος στην Παναγία και πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία σε όλο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Σε σταυροειδή βασιλική και κιονοστιχίες που δημιουργούν κλίτη, χρονολογείται στην εποχή του Ιουστινιανού, περίπου στα μέσα του 6ου αι., ενώ σύμφωνα με την παράδοση η δημιουργία του οφείλεται σε αυτοκρατορική χορηγία. Κάτι που εύκολα δικαιολογείται και από την ποιότητα του διάκοσμου και την κατασκευή του. Η δημιουργία των παρεκκλησίων, των κελιών και του υψηλού περιβόλου γύρω από το ναό χρονολογούνται μεταξύ 17ου και 18ου αι. Στο νοτιοδυτικό τμήμα του συγκροτήματος των κελιών, σήμερα λειτουργεί το Βυζαντινό Μουσείο, όπου εκτίθενται τμήμα των κειμηλίων της Εκατονταπυλιανής. Ανάμεσά τους διακρίνονται εικόνες, ξυλόγλυπτα, άμφια, εκκλησιαστικά κειμήλια και ο ξυλόγλυπτος επιτάφιος της Εκατονταπυλιανής. Ο ναός γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα Κοίμησης της Θεοτόκου, με μεγάλη κατάνυξη και θρησκευτικότητα, ενώ έξω από την εκκλησία στήνεται μεγάλο πανηγύρι.
Συμμετοχή στο φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα
Οι Διαδρομές στη Μάρπησσα είναι ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο για τρεις ημέρες τέλη Αυγούστου, στο πανέμορφο χωριό της Μάρπησσας. Κύριος κορμός του είναι η δημιουργία θεματικών διαδρομών στον παραδοσιακό οικισμό, πάνω στις οποίες εξελίσσονται και οι δράσεις του φεστιβάλ. Βασικό χαρακτηριστικό της διοργάνωσης δεν είναι άλλο από τη βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων και τον ενεργό ρόλο στα δρώμενα των συμμετεχόντων, με σκοπό την ενθάρρυνση της ομαδικότητας, τη βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Αυτό το καλοκαίρι λαμβάνει χώρα η έβδομη συνεχής οργάνωσή του, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 26-28 Αυγούστου.
Surf στη Χρυσή Ακτή και την Πούντα
Από τους φημισμένους παγκοσμίως προορισμούς τόσο για wind όσο και για kite surf, η Πάρος ευνοείται από τους αέρηδες, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την εξάσκηση του αγαπημένου σας θαλάσσιου σπορ. Στο νησί θα βρείτε εξειδικευμένες σχολές στο είδος από τις οποίες μπορείτε είτε να προμηθευτείτε τον εξοπλισμό σας είτε να απευθυνθείτε για την παρακολούθηση μαθημάτων, σε περίπτωση που δεν είστε αρκετά εξοικειωμένοι με το άθλημα. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες για wind και kite surf η Χρυσή Ακτή, η νέα Χρυσή Ακτή και η Πούντα. Σημειώστε μάλιστα ότι στη Νέα Χρυσή Ακτή κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου διοργανώνεται το ετήσιο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα wind surf. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com