Την αποκαλούν και ο «καθρέφτης του ουρανού» και είναι σίγουρα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη που μπορείς να συναντήσεις σε όλο τον πλανήτη. Ο λόγος για τη λίμνη Σαλάρ ντε Ουγιούνι στη Βολιβία, τη μεγαλύτερη αλυκή στον κόσμο, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο «Star Wars: Οι τελευταίοι Τζεντάι» το 2017 ως αναπαράσταση του φαντασιακού πλανήτη Κρέιτ.
Η λίμνη συναντάται περίπου 3 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 10.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ήταν κάποτε κοίτη που στέρεψε πριν από χιλιάδες χρόνια, αφήνοντας μια μεγάλη έκταση αλατιού και άλλων μετάλλων.
Στις μέρες μας, προσελκύει περίπου 70.000 τουρίστες κάθε χρόνο, οι οποίοι συχνά επιδίδονται σε τριήμερη περιήγηση στην περιοχή. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που κοιμούνται σε ξενοδοχεία φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από αλάτι.
Το τοπίο, ωστόσο, στη λίμνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μια έκρηξη χρωμάτων. Υπάρχει η Κόκκινη Λιμνοθάλασσα, με τα ροζ νερά της και τα αμέτρητα φλαμίνγκο, καθώς και η Πράσινη Λιμνοθάλασσα.
Όσο για το πώς σχηματίστηκε, υπάρχουν δύο εξηγήσεις για το πώς σχηματίστηκε το Σαλάρ ντε Ουγιούνι. Σύμφωνα με το grunge.com πριν από 40.000 χρόνια, η περιοχή καλύφθηκε από τη λίμνη Minchin, η οποία ήταν γεμάτη με νερό από τα πολλαπλά βουνά που περιβάλλουν την περιοχή.
Ωστόσο, ο όγκος του νερού μειώθηκε λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και η γιγαντιαία λίμνη Minchin έδωσε τη θέση της σε αμέτρητες μικρότερες προϊστορικές λίμνες. Με την πάροδο των ετών, το νερό εξατμίστηκε αργά, αφήνοντας πίσω του τις εντυπωσιακές αλυκές που δημιουργήθηκαν από τα υψηλά επίπεδα αλατότητας στο νερό.
Οι κάτοικοι, ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή έχουν μια άλλη εκδοχή, η οποία βασίζεται σε έναν άγριο μύθο. Σύμφωνα με το βιβλίο «The Rough Guide to Bolivia», ένας παλιός μύθος ισχυρίζεται ότι τα βουνά γύρω από το Salar ήταν κάποτε γιγάντιοι άνθρωποι και ένα ερωτικό τρίγωνο ήταν ο καταλύτης για την αλυκή. Ένας από τους γίγαντες ήταν η θεά Yana Pollera, η οποία είχε σχέση με δύο ηφαίστεια ονόματι Thunupa και Q’osqo.
Όταν η Yana Pollera έμεινε έγκυος, οι εραστές της εξαγριώθηκαν και ξεκίνησαν πόλεμο. Η θεά αποφάσισε να κρύψει το μωρό μακριά για να σώσει τη ζωή του και για να διαβεβαιώσει ότι το μωρό της θα επιβιώσει, πλημμύρισε την περιοχή με γάλα, το οποίο τελικά έγινε αλάτι και δημιούργησε τον «καθρέφτη του ουρανού» της Βολιβίας.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα, ωστόσο, για το Σαλάρ ντε Ουγιούνι είναι το πώς η εικόνα του αλλάζει κατά τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με το National Geographic, οι βροχές που πλήττουν την περιοχή μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου δίνουν στο τοπίο το εκπληκτικό εφέ καθρέφτη.
Αντίθετα, την ξηρή περίοδο, από Ιούνη μέχρι και Νοέμβρη, η λίμνη μοιάζει περισσότερο με παγωμένη έρημο και θυμίζει έντονα σκηνικό επιστημονικής φαντασίας.