Οι Μηλιές είναι ένα από τα χωριά του Πηλίου που ξεχωρίζει με τη γραφικότητα και την αρχοντιά της, τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά.

Είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές, όμως, τον Σεπτέβριο και ολόκληρο το φθινόπωρο είναι η ιδανική επιλογή για σύντομες διακοπές στην αγκαλιά της φύσης. Στα όσα σίγουρα δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο είναι η θέα από την κεντρική πλατεία, και όχι μόνο, του χωριού που φτάνει μέχρι τον Παγασητικό, η πλούσια φύση του βουνού των Κενταύρων που «αγκαλιάζει» το χωριό με το μεγαλείο της και φυσικά ο θρυλικός Μουτζούρης, το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου.

Μηλιές

Η διαδρομή που πραγματοποιεί ο θρυλικός Μουτζούρης από τα Άνω Λεώνια μέχρι τις Μηλιές είναι πραγματικά ονειρική με την αστείρευτου κάλλους ομορφιά της φύσης του Πηλίου να πρωταγωνιστεί σε όλο το μήκος της. Το τρένο διασχίζει τις κατάφυτες πλαγιές του Πηλίου, ενώ περνάει μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς και προσφέρει ονειρική θέα προς τον Παγασητικό.

Μουντζούρης

Ένα από τα σημεία αναφοράς για τις Μηλιές είναι και ο ιστορικός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που στέκει αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πολύ λιτός στην εξωτερική του όψη, όμως, στο εσωτερικό του προκαλούν δέος οι 12 τρούλοι, τα αξιόλογα μνημεία και μεταβυζαντινές αγιογραφίες, καθώς και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.

Μηλιές

Ωστόσο, αν για κάτι φημίζεται η συγκεκριμένη εκκλησία είναι η εξαιρετική ακουστική της, ένα χαρακτηριστικό που την καθιστά μοναδική σχεδόν σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, η άριστη ακουστική του ναού οφείλεται στην ύπαρξη πέντε πηγαδιών στο δάπεδο του ναού, όσο και στα 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια στην οροφή του, που τοποθετήθηκαν εκεί, ώστε να ελαφρύνει το βάρος της.

Μηλιές

Ο ναός των Παμμεγγίστων Ταξιαρχών έχει και ιστορική σημασία για την περιοχή, καθώς από εδώ ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία το Μάιο του 1821.

Μηλιές