Στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης», παρουσία του εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, η SKY express με την υποστήριξη της Hermes Airports, υλοποίησε τη δέσμευσή της να δώσει στο πρώτο της αεροσκάφος τύπου AIRBUS A321neo το όνομα «ΚΥΠΡΟΣ». Στην τελετή ονοματοδοσίας συμμετείχαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφειάδης, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής, εκπρόσωποι της Hermes Airports, εκπρόσωποι φορέων της Κύπρου, συνεργάτες της SKY express, καθώς κι εκπρόσωποι ΜΜΕ από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Εκ μέρους της Hermes Airports τον Πρόεδρο υποδέχθηκαν η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια κα Ελένη Καλογήρου και ο Αντιπρόεδρος του  Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ιάκωβος Ιακώβου.  

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη δυναμική ανάπτυξη της SKY express τα τελευταία χρόνια και εξήρε την προσφορά της, τονίζοντας ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια της Κύπρου και αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συνεργασία Κύπρου και SKY express θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια  της Hermes Airports, κ. Ελένη Καλογήρου δήλωσε: «Το αεροσκάφος «ΚΥΠΡΟΣ» τιμά τόσο τη χώρα μας όσο και το αεροδρόμιό μας, καθώς θα αποτελεί έναν πρεσβευτή της Κύπρου σε όλη την Ευρώπη. Η SKY express με τη συνεχή ενίσχυση στο στόλο, στις υπηρεσίες και στα δρομολόγιά της εδραιώνει τη θέση της στην αγορά, ενώ η επένδυσή της στο νησί μας αλλά και η μακροπρόθεσμη ματιά στην εξέλιξη του τουρισμού είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη δυναμική του κυπριακού προϊόντος. Εύχομαι και αυτό το αεροσκάφος να είναι καλοτάξιδο».

Ο κ. Ιωάννης Γρύλος, Ιδρυτής & Πρόεδρος του Ομίλου IOGR, μέλος του οποίου είναι και η SKY express, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πριν από τρία περίπου χρόνια, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, επιλέξαμε την Κύπρο ως τον πρώτο διεθνή προορισμό μας. Η απόφασή μας αυτή έχει δικαιωθεί απόλυτα. Με την παρουσία μας δημιουργήσαμε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ναύλων, τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προσφορά ενός σύγχρονου αεροπορικού προϊόντος, με τελικό ωφελούμενο το επιβατικό κοινό. Η Κύπρος μας έχει αγκαλιάσει. Και εμείς από τη μεριά μας φροντίζουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων της. Παράλληλα προχωράμε συνεχώς σε σημαντικές επενδύσεις εδώ στην Κύπρο. Ήρθαμε για να μείνουμε και να γίνουμε μέρος της προόδου της Κύπρου. Για να συμβάλουμε στη συνδεσιμότητα του τόπου και στην περαιτέρω οικονομική και τουριστική ανάπτυξή του. Αυτή την επιθυμία μας συμβολίζει και η πρωτοβουλία να δώσουμε στο πρώτο AIRBUS Α321neo της SKY express, το πιο σύγχρονο αεροσκάφος της κατηγορίας του, το όνομα «ΚΥΠΡΟΣ». Για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Κυπριακή κοινωνία που μας αγκάλιασε, αλλά και για να υπογραμμίσουμε τη βούλησή μας να συνδεθούμε ακόμα πιο στενά με την Κύπρο και τους ανθρώπους της.»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε η Hermes Airports προς τιμήν των προσκεκλημένων.

Κερδοφόρα χρονιά το 2023 -Νέα αεροσκάφη το 2024

«Το 2023 θα κλείσει με την εταιρία να μεταφέρει συνολικά 4,5 εκατ. επιβάτες και με τα συνολικά έσοδά της να φτάνουν τα 360 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου IOGR, κ. Ιωάννης Γρύλος, στον οποίο ανήκει η SKY Express, στο πλαίσιο της τελετής ονοματοδοσίας του πρώτου αεροσκάφους A321 Neo της εταιρείας, χθες Τρίτη, στη Λάρνακα, με το όνομα «Κύπρος», παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οπως επεσήμανε ο κος Γρύλος το 2023 ήταν μία εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά, θα κλείσει κερδοφόρα για την εταιρεία και μάλιστα με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ώστε, όπως σημείωσε ο κ. Γρύλος, «να είμαστε απολύτως συγκρίσιμοι με τις άλλες αεροπορικές εταιρίες».

Η ελληνική αεροπορική εταιρία εξέρχεται της πανδημίας έχοντας πετύχει τους στόχους τριετίας και με μηδενικό δανεισμό, προχωρώντας στην ενίσχυση του στόλου της και το 2024 με καινούργια αεροσκάφη. Ως προς την επιβατική κίνηση, εκτιμάται πως το 2023 θα κλείσει με 4,5 εκατ. από τις συνολικά 5,7 εκατ. διαθέσιμες θέσεις. Σε όρους μεριδίου αγοράς, σήμερα η εταιρεία κινείται στο 30-33% έναντι 29% πέρσι. Οι πληρότητες από 68% ανέβηκαν φέτος στο 74%, ενώ για την αγορά της Κύπρου φτάνει στο 31% με 450.000 επιβάτες για το 2023. Εξίσου θετικά είναι και τα μηνύματα για την επόμενη χρονιά, καθώς οι προκρατήσεις είναι ήδη αυξημένες κατά 75% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όσον αφορά τα νέα αεροσκάφη, πρόκειται για 4 ολοκαίνουργια ATR72600 και 2 Airbus 321 Neo, τα οποία θα έχουν κινητήρες CFM και όχι Pratt and Whitney, στους οποίους έχουν διαπιστωθεί σημαντικά προβλήματα το τελευταίο διάστημα. 

Σήμερα, παραλαμβάνεται το πρώτο αεροσκάφος τύπου ATR, με τις παραλαβές των υπολοίπων να έχουν δρομολογηθεί έως τον ερχόμενο Απρίλιο.

Όπως επεσήμανε ο κος Γρύλος, όλα τα νέα μηχανήματα θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Ειδικότερα, για τους κινητήρες τόνισε ότι είναι μεν ακριβότεροι, αλλά συγχρόνως καταναλώνουν 20% λιγότερο καύσιμο, άρα και ρύπους, με άμεσο αντίκτυπο στο ύψος του εισιτηρίου για τους επιβάτες. «Εμείς δεν έχουμε επιχορηγηθεί για τους ρύπους, όπως ο ανταγωνισμός», είπε ο ιδρυτής της SKY express, σημειώνοντας πως «εμείς ρίχνουμε το κόστος χάρη στους ρύπους».

Αναφορικά με την προσθήκη νέων προορισμών στο δίκτυο, ο κ. Γρύλος παρέπεμψε στον Οκτώβριο για περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ αναφορικά με το ύψος της επένδυσης για τα νέα αεροσκάφη, τόνισε ότι δεν είναι αυτό το μέγεθος που μετράει τη δεδομένη στιγμή. «Δεν είμαστε στην αρχή της Covid, όταν οι τράπεζες δεν υπήρχαν για να χρηματοδοτήσουν ούτε την αγορά αεροσκαφών. Τώρα το σημαντικό είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας πάντως ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται και για ιδιόκτητα καινούργια αεροσκάφη, φιλικά προς το περιβάλλον, παρόλο που δεν επιδοτείται όπως ο ανταγωνισμός. 

Τέλος ανέφερε πως η SKY express προχωρά σε νέες συνεργασίες, με αεροπορικές εταιρείες της Βρετανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.