Δυσκολότερο θα είναι πια για τους Αμερικανούς να περιηγηθούν σε δωρεάν ιστοσελίδες ενήλικης ψυχαγωγίας, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί έδωσαν το πράσινο φως στους παρόχους ίντερνετ να ελέγχουν όπως επιθυμούν τις επιλογές περιήγησης των καταναλωτών.
Όσο για τους υπόλοιπους χρήστες του Παγκόσμιου Ιστού, όλοι αναρωτιούνται πόσο θα πάρει στον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει τον δρόμο που έδειξε μόλις η Αμερική!
Η συζήτηση περί «ουδετερότητας του ίντερνετ» μαινόταν για καιρό στον δημόσιο λόγο των ΗΠΑ, μια κουβέντα όπου μεγάλες ιστοσελίδες online πορνό, όπως οι Pornhub και YouPorn, είχαν τοποθετηθεί δημοσίως πως επιθυμούσαν διακαώς να συνεχίσει να υφίσταται το ίδιο καθεστώς.
Η απεμπόληση του τρόπου που δούλευε μέχρι σήμερα το ίντερνετ σημαίνει πρακτικά πως θα αλλάξει ο τρόπος στον οποίο αποκτά πρόσβαση ο χρήστης στην ηλεκτρονική πορνογραφία, καθώς θα χρειάζεται να πληρώνει πιθανότατα στο άμεσο μέλλον. Πέρυσι, για παράδειγμα, οι χρήστες του Pornhub και μόνο χρησιμοποίησαν 3.110 petabytes bandwidth για τις «ροζ» περιηγήσεις τους!
H κυβέρνηση του Τραμπ ανακάλεσε κι αυτό το μέτρο-ορόσημο της διακυβέρνησης Ομπάμα που διασφάλιζε πως οι πάροχοι ίντερνετ ήταν υποχρεωμένοι να προσφέρουν στους καταναλωτές τους ίση πρόσβαση στο online περιεχόμενο και τις υπηρεσίες. Ο Τραμπ διόρισε δικό του νέο πρόεδρο (Ajit Pai) στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) τον Ιανουάριο και εκείνος του το ξεπληρώνει σήμερα (χθες ουσιαστικά) κάνοντας πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ντόναλντ για εκπαραθύρωση του νόμου Ομπάμα περί «Ελεύθερου Ίντερνετ» το 2015.
Υπέρ της ουδετερότητας του ίντερνετ έχουν ταχθεί όλοι λίγο-πολύ οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google και η Amazon, καθώς είναι το μόνο εχέγγυο που έχουμε, όπως λένε, για να μη γίνουν οι πάροχοι του ίντερνετ οι πορτιέρηδες του Παγκόσμιου Ιστού. Όλοι ανησυχούν ότι χωρίς την ουδετερότητα του ίντερνετ οι πάροχοι θα περιορίζουν ανενόχλητοι την πρόσβαση σε περιεχόμενο και υπηρεσίες ή θα χρεώνουν ό,τι ποθούν σε πλατφόρμες που καταναλώνουν πολύ bandwidth, όπως τηλεοπτικά δίκτυα και πορνογραφικές ιστοσελίδες.
Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι όμως πως οι πάροχοι θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να χρεώνουν τον εκάστοτε πελάτη για την πρόσβαση σε διαφορετικά online περιεχόμενα, όπως ειδήσεις, διασκέδαση, κοινωνικά μέσα και πορνογραφία φυσικά.
Τι έχει ήδη ξημερώσει για το ίντερνετ και πώς αυτό θα επηρεάσει όλο τον κόσμο, θα φανεί εντός ολίγου…