Υπερβολικά επιβαρυντικό από οικονομική άποψη και χρονοβόρο ισχυρίζεται η Google ότι είναι το έργο της να παραδώσει τα αρχεία μισθοδοσίας που έχει ζητήσει το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, το οποίο κατηγορεί την εταιρεία για διακρίσεις στη μισθοδοσία των γυναικών υπαλλήλων.
Αξιωματούχοι της Google κατέθεσαν την Παρασκευή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον 500 ώρες και 100.000 δολάρια για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις των ερευνητών του υπουργείου για παράδοση των αρχείων μισθοδοσίας, τα οποία θα βοηθήσουν στο να σαφηνιστεί γιατί η εταιρεία τεχνολογίας φαίνεται πως κάνει συστηματικές διακρίσεις κατά των γυναικών.
Τονίζοντας ότι τα ετήσια έσοδα της Google ανέρχονται στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια -και αποτελεί μία από τις πιο κερδοφόρες αμερικανικές εταιρείες- ο δικηγόρος του υπουργείου Εργασίας, Ίαν Ελίασοφ, αμφισβήτησε τις αξιώσεις της εταιρείας, λέγοντας ότι «η Google θα μπορούσε να απορροφήσει το κόστος όσο εύκολα απορροφά ένα σφουγγάρι μία σταγόνα νερού».
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, και αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τον Απρίλιο, το υπουργείο είχε κατηγορήσει ανοιχτά την εταιρεία, κατά τη διάρκεια ακρόασης, για «συστηματικές ανισότητες στη μισθοδοσία», υποστηρίζοντας ότι από μια προκαταρκτική έρευνα διαπιστώθηκε πως η τεχνολογική εταιρεία του Μάουντεν Βιου κακοπληρώνει τις γυναίκες υπαλλήλους.
«Αυτό είναι προφανώς ένα πολύ χρονοβόρο και επιβαρυντικό έργο», δήλωσε η Λίσα Σουίν, μέλος της δικηγορικής ομάδας της Google, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία έχει ήδη δαπανήσει 2.300 ώρες και 500.000 δολάρια προκειμένου να συμμορφωθεί εν μέρει με τις απαιτήσεις του υπουργείου, τις οποίες χαρακτήρισε ως αντισυνταγματικές.
Από την πλευρά της η Google αρνείται σθεναρά τους ισχυρισμούς ότι οι γυναίκες που εργάζονται στις ίδιες θέσεις με άντρες αμείβονται λιγότερο, υποστηρίζοντας ότι έχει κλείσει το συγκεκριμένο χάσμα μεταξύ των δύο φίλων παγκοσμίως και ότι στις ΗΠΑ παρέχει ίσες αμοιβές σε όλες τις φυλές. Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι το αίτημα του υπουργείου για παράδοση των αρχείων των υπαλλήλων θα παραβίαζε τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων καθώς και την 4η Τροπολογία που αφορά στο δικαίωμα των ιδιωτών και των επιχειρήσεων να γνωρίζουν εάν η κυβέρνηση προχωρά σε έρευνες ή κατάσχεση της ιδιοκτησίας τους.
Η Google είναι μία από τις τρεις ισχυρότερες εταιρείες στην Σίλικον Βάλεϊ, που το τελευταίο έτος έχει έρθει αντιμέτωπη με αγωγές του αμερικανικού υπουργείου εργασίας και οι οποίες σχετίζονται με διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων.