Βαθιά στην καρδιά της Ιάβας, στην Ινδονησία, το ηφαίστειο Kawah Ijen κρύβει ένα από τα πιο εντυπωσιακά και παράξενα φαινόμενα του πλανήτη. Οι μπλε φλόγες που ξεπηδούν τη νύχτα από τον κρατήρα του δημιουργούν ένα σκηνικό που μοιάζει εξωπραγματικό.
Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση δεν οφείλεται σε μπλε λάβα, αλλά στην καύση των αερίων θείου που διαφεύγουν από το ηφαίστειο σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.
Πέρα από την απόκοσμη ομορφιά του, το Kawah Ijen φιλοξενεί και μία από τις πιο σκληρές εργασίες στον κόσμο: την εξόρυξη θείου. Εργάτες κουβαλούν βαριά φορτία μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον, όπου οι αναθυμιάσεις καθιστούν την αναπνοή δύσκολη. Ταυτόχρονα, η λίμνη του κρατήρα, με το γαλαζοπράσινο χρώμα της, δεν είναι απλώς εντυπωσιακή, αλλά και η πιο όξινη στον κόσμο.
Η μεγαλύτερη θερμή λίμνη στον κόσμο

Αυτό που πραγματικά περιέχει το Kawah Ijen δεν είναι μπλε λάβα. Το ηφαίστειο απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του θείου σε θερμοκρασίες άνω των 400ºC, που του δίνουν το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα. Είναι η μεγαλύτερη θερμή λίμνη στον κόσμο, με διάμετρο ενός χιλιομέτρου και βάθος περίπου 200 μέτρων.
Το ηφαίστειο περιέχει τεράστιες ποσότητες θείου, το οποίο εκτοξεύεται υπό υψηλή πίεση σε υγρή μορφή μέσα από ρωγμές, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο φαινόμενο, ορατό μόνο τη νύχτα.
Τα νερά της λίμνης είναι ιδιαίτερα τοξικά, καθώς είναι γεμάτα θειικό οξύ και υδροχλωρικό οξύ, οπότε οι ατμοί που εκπέμπονται είναι, επίσης, πολύ επιβλαβείς για τον άνθρωπο. Είναι αναμφισβήτητα η πιο επικίνδυνη λίμνη στον κόσμο.
Ορυχείο θείου

Η ποσότητα θείου που απελευθερώνεται από το ηφαίστειο αξιοποιείται για την εξόρυξη του ορυκτού σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη διαδικασία. Πρόκειται για μια καθαρά χειρωνακτική εργασία, που πραγματοποιείται σε έναν από τους ελάχιστους τόπους εξόρυξης στον κόσμο, όπου δεν χρησιμοποιούνται μηχανικά μέσα.
Το θείο διοχετεύεται μέσω σωλήνων και χύνεται στο έδαφος όπου ψύχεται και γίνεται κίτρινο. Οι ανθρακωρύχοι εργάζονται στην ίδια λίμνη στο εσωτερικό του κρατήρα και ανεβαίνουν στην εσωτερική πλευρά μεταφέροντας το υλικό που εξάγεται σε απλά καλάθια σε μια ατμόσφαιρα που δεν αναπνέει. Κάθε καλάθι ζυγίζει περίπου 70 με 80 κιλά και μεταφέρεται περίπου τρία χιλιόμετρα για επεξεργασία.
Οι χείμαρροι από τη λίμνη καταλήγουν στον ποταμό Banyupahit, μολύνοντάς τον με θειικό οξύ και μέταλλα.
Πώς να φτάσετε και να επισκεφθείτε το ηφαίστειο Kawah Ijen

Το Kawah Ijen ανήκει στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Ijen, μια ομάδα ηφαιστείων που καταλαμβάνει μια μεγάλη καλντέρα διαμέτρου 20 χιλιομέτρων στα ανατολικά του νησιού Ιάβα, πολύ κοντά στις ακτές του Μπαλί. Η κορυφή του βρίσκεται 2.799 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Οι πλησιέστερες πόλεις στο ηφαίστειο είναι το Banyuwangi και το Ketapang, από όπου υπάρχει σύνδεση με πλοίο με το Μπαλί σε λιγότερο από μία ώρα. Το Banyuwangi διαθέτει, επίσης, αεροδρόμιο με συνδέσεις με το Μπαλί και την Τζακάρτα. Η διαδρομή από το Banyuwangi ή το Ketapang μέχρι τη βάση του ηφαιστείου διαρκεί περίπου 1,5 ώρα.
Για να επισκεφθείτε το Kawah Ijen, μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι την αρχή της ανάβασης. Από εκεί είναι ένας περίπατος περίπου 1,5 ώρας με μερικές απότομες πλαγιές. Το μονοπάτι οδηγεί στο χείλος του κρατήρα και είναι σύνηθες να βλέπετε ανθρακωρύχους να μεταφέρουν καλάθια γεμάτα με μπλοκ θείου.