Ο όρος «τρολς» προστέθηκε τα τελευταία χρόνια στο καθημερινό λεξιλόγιο, καθώς το ίντερνετ κυριάρχησε και μαζί του αναπτύχθηκαν οι λογής-λογής κατηγορίες χρηστών. Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχουν τα περίφημα «τρολς» που κατά πολλούς αποτελούν και τη «μάστιγα του διαδικτύου».
Κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία που τους προσφέρει ο ιστός, συνήθως στόχο έχουν να διαλύουν τις συζητήσεις και να τραβούν την προσοχή πάνω τους με οποιοδήποτε τρόπο. Ωστόσο, συχνά δεν περιορίζονται εκεί, αλλά προχωρούν στην ανάρτηση φρικαλέων σχολίων που πληγώνουν, προσβάλουν και συκοφαντούν ανθρώπους.
Παρά την ασυλία που νομίζουν όμως ότι απολαμβάνουν οι ιντερνετικές αυτές περσόνες, ορισμένες φορές δημοσιογράφοι, δικαστήρια ή ακόμη και αστυνομικοί ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη και κατόρθωσαν να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα. Διαβάστε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις διαβόητων ιντερνετικών τρολς που τελικά έπεσαν στα χέρια των Αρχών…
Ο διαγωνιζόμενος του «X-Factor» και η υπερασπιστής του στο στόχαστρο των τρολς
Το 2011, ο Frankie Cocozza ένας από τους διαγωνιζόμενους του βρετανικού «X-Factor» έγινε στόχος ιντερνετικών τρολς στο Facebook. Μάλιστα, όταν η 45χρονη Nicola Brookes, της οποίας η κόρη ήταν φαν του Cocozza, έσπευσε να υπερασπιστεί τον άντρα, ποστάροντας ένα μήνυμα στο κοινωνικό δίκτυο, αμέσως μπήκε στο στόχαστρο των τρολ, με επιθέσεις που κράτησαν πάνω από 2 χρόνια! Αρχικά, τα τρολς πόσταραν τη διεύθυνση του σπιτιού της Brookes, καθώς και φωτογραφίες της κόρης της. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας το όνομα και τη φωτογραφία της 45χρονης, έφτιαξαν ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook από το οποίο έστελναν προσωπικά μηνύματα σε παιδιά, ζητώντας σεξουαλικές χάρες! Σε άλλη σελίδα, η Brookes κατονομάστηκε ως έμπορος ναρκωτικών και παιδόφιλος!
Η Brookes προσέφυγε στην αστυνομία, η οποία όμως αδράνησε. Έτσι κατέφυγε σε δικαστήριο, το οποίο κλήτευσε το Facebook για να πάρει τα στοιχεία των τρολς. Ένας από αυτούς που αποκαλύφθηκε ήταν αστυνομικός! Ωστόσο, μετά από έρευνα δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του, επειδή το δικαστήριο έκρινε ότι η Brookes είχε έρθει σε επαφή με τα τρολς, παρά τις ρητές συμβουλές για το αντίθετο από την αστυνομία. Αν και η 45χρονη αρνήθηκε ότι της είχε δοθεί τέτοια συμβουλή, τελικά ο αστυνομικός κράτησε τη θέση του με μια απλή αναφορά στο φάκελό του.
Το τρολ που έβριζε νεκρούς
Παραμένουμε στη Γηραιά Αλβιώνα όπου δρούσε ένα σεσημασμένο τρολ του Facebook, ο οποίος στόχευε κυρίως νεκρούς! Με το ψευδώνυμο «Nimrod Severn», ο Βρετανός αναζητούσε σελίδες αφιερωμένες σε νεκρούς, όπου πόσταρε προσβλητικές φράσεις, όπως «να σαπίσεις μέσα στα ούρα» (κάνοντας «λογοπαίγνιο» με το «rest in peace»). Επιπλέον, όποτε μπορούσε, χρησιμοποιούσε και ρατσιστική γλώσσα. Για παράδειγμα όταν ο νεκρός ήταν μαύρος, ο Nimrod έγραψε «να σαπίσεις στα ούρα βρωμερέ αράπη».
Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος του BBC από την εκπομπή «Panorama» εντόπισε τα ίχνη του Nimrod Severn και έφερε στο φως την ταυτότητά του: επρόκειτο για τον Darren Burton, έναν εργαζόμενο στους σιδηροδρόμους από το Κάρντιφ. Αν και αρχικά ο Burton αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις, τελικά παραδέχτηκε ότι λάμβανε υπόψη του τις επιδράσεις που είχε η συμπεριφορά του, παρόλο που φάνηκε να αδιαφορεί εάν πλήγωνε τον κόσμο. Μάλιστα, έσπευσε να δικαιολογήσει τις πράξεις του, λέγοντας ότι το Facebook είναι ένα ανοιχτό φόρουμ και ο ίδιος έχει δικαίωμα να λέει ελεύθερα τη γνώμη του!
Ο 25χρονος που προσέβαλε νεκρούς ανήλικους
Αγαπημένη συνήθεια των τρολ φαίνεται πως είναι η προσβολή νεκρών, καθώς πέρα από τον προαναφερθέντα Darren Burton, μια ανάλογη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας, με πρωταγωνιστή αυτήν τη φορά τον 25χρονο Sean Duffy, έναν άνεργο άντρα με σύνδρομο Άσπεργκερ ο οποίος ξεκίνησε τις ανώνυμες επιθέσεις μετά το θάνατο της 16χρονης Hayley Bates σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, το 2010.
Στη σελίδα που δημιουργήθηκε στη μνήμη της στο Facebook, ο Duffy ανέβασε φωτογραφίες με σημάδια στα μάτια της και με ραμμένο το στόμα της. Κάτω από μια φωτογραφία με λουλούδια στον τόπο του ατυχήματος, ο ίδιος έγραψε: «Χρησιμοποιημένο αυτοκίνητο προς πώληση, από έναν άχρηστο οδηγό»!
Μετά τα περιστατικά αυτά, ο Duffy έστρεψε το ενδιαφέρον του σε ανάλογη σελίδα για την 14χρονη Lauren Drew, που είχε πεθάνει σε μια κρίση επιληψίας τον Ιανουάριο του 2011. Για άλλη μια φορά, ο άντρας ανέβασε κοροϊδευτικές φωτογραφίες της νεκρής, ενώ πόσταρε κι ένα βίντεο από το YouTube που έδειχνε τη φωτογραφία ενός φέρετρου με τις λέξεις: «Χαρούμενη Γιορτή της Μητέρας»!
Ο ίδιος ξεκίνησε μια ομάδα στο Facebook με τίτλο «Ο Jordan Cooper σε κομματάκια». Ο 14χρονος Jordan Cooper είχε μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου! Ο Duffy έβαλε σαν φωτογραφία προφίλ ένα ματωμένο μαχαίρι, ενώ έφτιαξε και ένα βίντεο που έδειχνε το πρόσωπο του παιδιού γεμάτο κοψίματα.
Τελικά, το Σεπτέμβριο του 2011, ο Duffy καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών, ενώ του απαγορεύτηκε η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης για 5 χρόνια. Παράλληλα, το Μάρτιο του 2012 καταδικάστηκε για άλλη υπόθεση σε 300 ώρες κοινωνική εργασία.
Όταν το «τρολάρισμα» ξεφεύγει από το διαδίκτυο
Το Μάρτιο του 2012, ο William Moreno φοιτητής στο Virginia Commonwealth University (VCU), έλαβε ένα e-mail που έγραφε: «Γεια σου “κ. Μίζερε”, είμαι ο “eesh”. Καταλαβαίνεις ότι το δράμα σου στο Fairfax Underground (σ.σ. ιντερνετικό φόρουμ) θα οδηγήσει στην αποβολή σου από το VCU, έτσι δεν είναι; Τα λέμε αργότερα William Moreno».
Παρόλο που ο άτυχος William Moreno χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «κ. Μίζερος» στο φόρουμ Fairfax Underground, δεν είχε αποκαλύψει ποτέ την πραγματική του ταυτότητα, τη διεύθυνση e-mail του, αλλά ούτε και το γεγονός ότι ήταν φοιτητής στο VCU. Ο 32χρονος Moreno που υπέφερε από κατάθλιψη και μια ελαφριά μορφή αυτισμού, παραδέχτηκε ότι πράγματι είχε κάνει ορισμένα απρεπή σχόλια στο φόρουμ για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και για την παιδική κακοποίηση. Αν και το 2012 είχε εκδιωχθεί καθώς γέμιζε το φόρουμ ακατάσχετα με μηνύματα, συνέχισε να ποστάρει με διαφορικό ψευδώνυμο. Ωστόσο, λίγο μετά την αποπομπή του, έλαβε το πρώτο email από τον «eesh». Σύντομα τα πράγματα άρχισαν να γίνονται χειρότερα.
Αρχικά, κάποιος παραβίασε το σπίτι της οικογένειάς του στη Βιρτζίνια και πλημμύρισε το υπόγειό τους. Το Μάιο του 2014, οι γονείς του Moreno δέχτηκαν μια κλήση από την αστυνομία που τους ζητούσε να βγουν γρήγορα από το σπίτι χωρίς το γιο τους. Όταν το έπραξαν, ένστολοι με ριφλς έπιασαν τον 32χρονο. Επρόκειτο για ειδική μονάδα της αστυνομίας (SWAT) η οποία μετά από ψευδείς αναφορές, πραγματοποίησε επιχείρηση εναντίον του. Όπως αποκαλύφθηκε, κάποιος, υποκρινόμενος τον Moreno, έγραψε ένα μήνυμα στο φόρουμ που έλεγε: «Μόλις πυροβόλησα τους γονείς μου, τώρα θα σκοτώσω την αδελφή μου»!
Ο βασανισμός του Moreno συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα του ’14, οπότε και ο 32χρονος μην αντέχοντας άλλο, έκοψε τις φλέβες του με ένα κουζινομάχαιρο. Αν και επέζησε, ο βασανισμός του δεν σταμάτησε! Μηνύματα στο φόρουμ συσχέτιζαν τον Moreno με εγκλήματα, όπως το σχεδιασμό βόμβας, την κακοποίηση της αδελφής του και το βιασμό φοιτήτριας του VCU. Μάλιστα μια αναζήτηση του ονόματός του στο Google εμφάνιζε αποτελέσματα που τον συνέδεαν με παιδοφιλία!
Τελικά, τον Ιανουάριο του 2015, η οικογένεια του Moreno υπέβαλε μήνυση εναντίον του «eesh» και κατά αγνώστων. Ο «eesh» αποκαλύφτηκε ότι ήταν ένας 34χρονος βετεράνος του στρατού, ο Michael Josef Basl, ο οποίος αρνήθηκε τις περισσότερες κατηγορίες, αν και παραδέχτηκε ότι πράγματι είχε συντάξει το αρχικό e-mail.
Το τρολ με θρησκευτικές ευαισθησίες
Στα μέσα του ΄90, αρκετοί άθεοι και επιστήμονες στις ΗΠΑ άρχισαν να λαμβάνουν e-mails από τον David Mabus. Τα μηνύματα ήταν συχνά υβριστικά και μερικές φορές περιείχαν απειλές για ακρωτηριασμούς και αποκεφαλισμούς. Αν και αρχικά τα ηλεκτρονικά μηνύματα είχαν μια υποτυπώδη συνοχή, κατέληξαν ασυνάρτητα, κάτι που οδήγησε σε υποψίες για την πνευματική κατάσταση του συγγραφέα.
Τον Ιανουάριο του 2011, ο Mabus έγινε μέλος του Twitter, όπου και συνέχισε να παρενοχλεί χρήστες. Στο στόχαστρό του βρέθηκε κυρίως ο Tim Farley, ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας «What’s the Harm». Μετά από συνεχής απειλές στο Twitter, ο Farley επιχείρησε μάταια να αποκλείσει τον Mabus. Αυτός συνέχισε τις επιθέσεις του, δημιουργώντας εκατοντάδες νέους λογαριασμούς από τους οποίους απειλούσε οποιονδήποτε αμφισβητούσε την ύπαρξη του θεού.
Λόγω ενός σφάλματος, ορισμένοι χρήστες είχαν μάθει ότι ο Mabus ζούσε στο Μόντρεαλ και έτσι ξεκίνησε συλλογή υπογραφών που ζητούσε την επέμβαση των αστυνομικών. Τελικά, μετά από έρευνα, η αστυνομία συνέλαβε τον Dennis Markuze, ο οποίος πράγματι είχε ιστορικό πνευματικών προβλημάτων. Ένα χρόνο μετά, ο ίδιος δήλωσε ένοχος για τις απειλές και έλαβε ποινή με αναστολή. Πριν την παρέλευση της αναστολής, μάλιστα, ο Farley κατηγόρησε τον άντρα για νέες απειλές σε κοινωνικά δίκτυα. Όταν ο Markuze συνελήφθη ξανά, απείλησε τον αστυνομικό, λέγοντας του: «Κάθαρμα. Θα σου συμβεί ό,τι έπαθαν κι αυτοί στους Δίδυμους Πύργους».
Επανερχόμενος στο δικαστήριο, ο Markuze επικαλέστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου. Τελικά έλαβε και πάλι ποινή με αναστολή, καθώς ο ψυχίατρος του, διαβεβαίωσε ότι ο άντρας δεν ήταν απειλή για την υπόλοιπη κοινωνία.
Η περίπτωση που απασχόλησε την Ελλάδα με τους υβριστές του Γιακουμάκη
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαδικτυακών τρολς που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη ήταν οι διαχειριστές ενός blog οι οποίοι προχώρησαν σε υβριστικές αναρτήσεις κατά του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο νεαρός εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της 15ης Μαρτίου, δίνοντας τραγικό τέλος στην υπόθεση εξαφάνισής του από τις 6 Φεβρουαρίου, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον.
Τη μέρα που βρέθηκε η σορός του άτυχου φοιτητή, χυδαίες αναρτήσεις «ανέβηκαν» σε ένα ιστολόγιο. Άμεση ήταν η αντίδραση χρηστών του ίντερνετ, που κατέκλυσαν με καταγγελίες τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στο blog υπήρχαν αναρτήσεις, όπως «Καλό ψ… Βαγγέλη»!
Οι Αρχές κινητοποιηθήκαν άμεσα, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων προς εταιρείες διαδικτύου για την άμεση απενεργοποίηση των εν λόγω προσβλητικών αναρτήσεων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση.
Τελικά, λίγες μέρες αργότερα, εντοπίστηκαν οι διαχειριστές του ιστολογίου, που ήταν δύο φοιτητές και ένας 50χρονος από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας. Μάλιστα ο 50χρονος μόλις χτύπησαν οι αστυνομικοί την πόρτα του πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε…