Στην αντεπίθεση προχωρά η Google κάνοντας τις δικές της κινήσεις για ενσωμάτωση των λειτουργιών συνομιλίας τεχνητής νοημοσύνης στη βασική μηχανή αναζήτησής της (Google Search ή Chrome), που είναι και η δημοφιλέστερη αυτή τη στιγμή στον κόσμο.
Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, προχώρησε σε αυτό το update με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης καθώς οι ανταγωνιστές της και πρωτίστως η Microsoft με το ChatGPT απειλεί την κυριαρχία της στο διαδίκτυο για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες.
Σημειώνεται πως η Microsoft για το επαναστατικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, που δημιουργήθηκε από τη startup OpenAI, επένδυσε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να μπορεί να το χρησιμοποιήσει στην αναπτυγμένη έκδοση της δικής της μηχανής αναζήτησης, το Bing. Αν σε κάποιους το ποσό φαντάζει εξωφρενικό, αρκεί να αναλογιστεί τα οφέλη που θα έχει εάν ρίξει την Google από την κορυφή.
Σύμφωνα με τον Economist, από το 2011 τα έσοδα της μητρικής εταιρείας της Google, της Alphabet, αυξάνονται κατά μέσο όρο 20% ετησίως. Η εταιρεία έχει αποκομίσει πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια με το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών να προέρχεται από την υπηρεσία αναζήτησης. Η αξία της εταιρείας έχει υπερτριπλασιαστεί, αγγίζοντας πλέον τα 1,3 τρισ. δολάρια, μέγεθος που την κατατάσσει στην πρώτη πεντάδα των πιο πολύτιμων εταιρειών στον κόσμο.
Είναι λοιπόν λογικό η Google να «τρέχει» για να υπερασπιστεί την ηγεμονική της θέση. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα χρησιμοποιήσει ένα chatbot, αντίστοιχο του ChatGPT, το PaLM 2, το οποίο θα μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις που, όπως ανέφερε, «ποτέ δεν πιστεύατε ότι μια μηχανή αναζήτησης θα μπορούσε να απαντήσει». Η Google υπόσχεται πως η νέα υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει τους χρήστες να αποκτούν πληροφορίες πιο γρήγορα από ποτέ.
Πώς θα λειτουργεί
Η νέα υπηρεσία θα λειτουργεί ως εξής. Όταν οι χρήστες θα πληκτρολογούν ένα ερώτημα στο κεντρικό πεδίο αναζήτησης, εκτός από την προβολή των παραδοσιακών αποτελεσμάτων, θα αναδύεται και ένα παράθυρο με μια απάντηση από τη τεχνητή νοημοσύνη. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα ξεκινήσει αρχικά στις ΗΠΑ και σε περιορισμένο αριθμό χρηστών, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να εγγραφούν σε μια λίστα αναμονής για το νέο Google Search.
Εξάλλου το chatbot της Google δεν είναι έτοιμο, αλλά ακόμη εκπαιδεύεται. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς. Θα συνεχίσουμε τις αλλαγές το επόμενο διάστημα», δήλωσε στο CNN η Cathy Edwards, αντιπρόεδρος του τμήματος των μηχανών αναζήτησης της Google. Σημειώνεται επίσης πως σκοπίμως έχει αφαιρεθεί από το chatbot η προσωπική άποψη. «Πήραμε μια σκόπιμη απόφαση να αντικατοπτρίζει μόνο πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Δεν θα απαντήσει με “νομίζω” ούτε θα εκφράσει απόψεις για πράγματα. Δεν είναι κάτι που μοιάζει με πολλά άλλα chatbot εκεί έξω», σημείωσε η Cathy Edwards.
Παράλληλα η Google σχεδιάζει να επεκτείνει την πρόσβαση των χρηστών και στο υπάρχον chatbot, το Bard, το οποίο λειτουργεί εκτός της μηχανής αναζήτησης και χρησιμοποιείται για μια σειρά εργασιών, αντίστοιχες με αυτές του ChatGPT. Το Bard αναμένεται σύντομα να είναι διαθέσιμο για όλους τους χρήστες σε 120 χώρες και σε 40 γλώσσες.