Μπορεί στο κοντινό μέλλον η κατάθλιψη να διαγνωστεί όχι με την βοήθεια εξειδικευμένων ψυχιάτρων, αλλά απλώς με την βοήθεια μιας «έξυπνης» εφαρμογής στο smartphone μας;
Η Apple, βλέποντας την ψυχική υγεία των εφήβων να έχει πάρει… την κάτω βόλτα ένεκα της πανδημίας, προσανατολίζεται τώρα πάνω σε μια τεχνολογία διάγνωσης της κατάθλιψης, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Χρησιμοποιώντας μια σειρά δεδομένων από αισθητήρες και σένσορες που καταγράφουν την κινητικότητα του χρήστη, τη φυσική δραστηριότητά του, τα μοτίβα του ύπνου του, ακόμη και τον τρόπο πληκτρολόγησης των μηνυμάτων του, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αξιολογούν την ψυχική υγεία των χρηστών τους διαμέσου ειδικών αλγορίθμων.
Οι ερευνητικές προσπάθειες είναι αποτέλεσμα συνεργασιών που έχει ανακοινώσει η Apple με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), το οποίο μελετά το άγχος και την κατάθλιψη καθώς και τη φαρμακευτική εταιρεία Biogen που μελετά ασθένειες όπως την γνωστική εξασθένηση.
Η μελέτη με το κωδικό όνομα «Θαλασσινό Αεράκι»
Η Apple έχει δώσει στην συγκεκριμένη μελέτη την κωδική ονομασία «Seabreeze» (Θαλασσινό Αεράκι), ενώ «Pi» είναι η κωδική ονομασία για το ερευνητικό πρόγραμμα της Biogen.
Η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών θα επιτρέπουν στα iPhones αλλά και τα έξυπνα ρολόγια της εταιρείας, τα Apple Watch, να αναγνωρίζουν τα ίχνη της κατάθλιψης στους κατόχους αυτών των συσκευών.
Το κινητό τηλέφωνο και το έξυπνο ρολόι θα συλλέγουν δεδομένα από τις κάμερες (π.χ. εκφράσεις του προσώπου), τη χρήση του πληκτρολογίου (π.χ. ταχύτητα πληκτρολόγησης), αισθητήρες ήχου και αυτά τα δεδομένα μαζί με εκείνα των μετρήσεων των ζωτικών λειτουργιών και άλλων παρατηρήσεων, θα αναλύονται για να διαπιστωθεί αν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, άγχος και στρες.
«Ενώ προηγούμενες ακαδημαϊκές μελέτες έδειξαν ότι – ως ένα βαθμό – άτομα με συγκεκριμένα νοσήματα ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν τις ψηφιακές συσκευές τους διαφορετικά από τους υπόλοιπους, αυτό που μένει να διαπιστώσουμε είναι το αν τελικά μπορούν να δημιουργηθούν κάποιοι αξιόπιστοι αλγόριθμοι για τον εντοπισμό των συνθηκών όπου γεννιούνται και ευδοκιμούν όλα αυτά τα ψυχικά προβλήματα», σημειώνει ένας εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας.
Και καθώς η σωστή διάγνωση της ψυχικής υγείας απαιτεί συνήθως στενή παρακολούθηση από ψυχιάτρους, στους οποίους πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση για οικονομικούς λόγους, η Apple ελπίζει ότι η νέα αυτή εφαρμογή, όταν και όποτε συμβεί, θα οδηγήσει σε μια ευρέως διαθέσιμη εναλλακτική λύση – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στη συνέχεια δεν θα απαιτηθεί και η στενή παρακολούθησή του από έναν ειδικό.
Η Biogen λανσάρισε τη μελέτη της τη Δευτέρα, αλλά πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με το κομμάτι που αφορούσε την Apple δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί. Η φαρμακευτική εταιρεία έλαβε έγκριση το καλοκαίρι από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για ένα φάρμακο που θα θεραπεύει την ήπια γνωστική εξασθένηση.
Εκπρόσωποι των Apple, Biogen και UCLA αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Ασφαλώς, ξανά εδώ εγείρονται κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα βιοηθικής φύσεως που αφορούν στην παρακολούθηση των χρηστών, όπως και για θέματα ιδιωτικότητας. Για να απαντήσει στο πρόβλημα, η Apple επιδιώκει τη δημιουργία αλγόριθμων που θα λειτουργούν στις συσκευές των χρηστών και δεν θα στέλνουν τα δεδομένα στους servers της. Η εταιρεία πάντως έχει δηλώσει ότι «η ιδιωτικότητα παραμένει θέμα ύψιστης σημασίας για εκείνη».
«Θερίζει» η κατάθλιψη στους ανηλίκους λόγω της πανδημίας
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η πανδημία και οι περιορισμοί που αυτή έφερε στη ζωή μας οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων σε όλο τον κόσμο, αναφέρει μια νέα έρευνα.
Η συνδυασμένη ανάλυση στοιχείων από 29 διαφορετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021 έδειξε ότι ένας στους τέσσερις εφήβους και παιδιά έχουν κατάθλιψη, ενώ ένας στους πέντε πάσχει από αγχώδη διαταραχή.
«Η κοινωνική απομόνωση και η απομάκρυνση από τους φίλους, τη σχολική ρουτίνα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες αποδείχτηκε δυσβάσταχτη για πολλούς ανηλίκους», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Σέρι Μάντιγκαν, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά.
Στις 29 έρευνες που αναλύθηκαν συνδυαστικά είχαν συμμετάσχει σχεδόν 80.900 παιδιά και έφηβοι. Οι έρευνες είχαν γίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.
Συμπτώματα κατάθλιψης ανέφερε το συνολικά 25,2% των παιδιών και των εφήβων που συμμετείχαν στις έρευνες, ενώ συμπτώματα αγχώδους διαταραχής είχε το 20,5%, γράφουν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό JAMA Pediatrics.
Από την μελέτη προέκυψε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά αντιμετώπιζαν περισσότερες ψυχολογικές δυσκολίες συγκριτικά με τα νεότερα. Επίσης, τα κορίτσια είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή από ό,τι τα αγόρια.