Οι απατεώνες του ίντερνετ δεν κοπάζουν ποτέ, καραδοκώντας σε κάθε γωνιά και προσπαθώντας να εξαπατήσουν τον ανυποψίαστο χρήστη. Και σαν να χρειάζεται απόδειξη αυτό, μια νέα κομπίνα αναδύθηκε προσφάτως online και αυτή τη φορά έχει να κάνει με ένα από τα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα.
Το Instagram επέλεξαν οι λωποδύτες, βρίσκοντας έναν τρόπο να μπανάρουν τους χρήστες και να πληρώνονται!
Πράγματι, για 60 δολάρια μπορούν να αποκλείσουν από το δίκτυο όποιον θες…
Πώς λειτουργεί η κομπίνα
Μια εξαιρετικά επικερδής επιχείρηση εκβιασμών στήθηκε λοιπόν στο Instagram με τυράκι τους αποκλεισμούς. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια το Motherboard και προκλήθηκε σάλος. Για 60 δολάρια λοιπόν, οι απατεώνες μπορούν να απενεργοποιήσουν όποιον λογαριασμό στο Instagram θέλουν, φίλου ή εχθρού.
Κάποιοι μάλιστα το φτάνουν ακόμα πιο μακριά το πράγμα, ζητώντας κατόπιν λεφτά από το θύμα για την εκ νέου ενεργοποίηση του λογαριασμού του. Ή, σωστότερα, για να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στο account του.
Η διαδικασία απλή, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις και το υλικό που δημοσίευσε η τεχνολογική ιστοσελίδα. Οι απατεώνες φτιάχνουν λοιπόν έναν επιβεβαιωμένο λογαριασμό στο Instagram, παριστάνοντας πως είναι η σελίδα του θύματος.
Ο λογαριασμός έχει το όνομά του, τη φωτογραφία του, ένα μικρό βιογραφικό, κανονικός λογαριασμός δηλαδή. Όταν στηθεί, κάνουν αναφορές για τον πραγματικό λογαριασμό του θύματος, καταφέρνοντας να απενεργοποιηθεί.
Η μέθοδος είναι πολύ απλή και δουλεύει, φτάνει το θύμα να έχει μια φωτογραφία ανθρώπου ως εικόνα προφίλ…
Πώς δουλεύει
Το Motherboard αποκαλύπτει, από τις συνεντεύξεις με ανθρώπους που έπεσαν θύματα της απάτης, ότι οι λογαριασμοί κλειδώνονται επειδή κάποιος ανέφερε ότι παραβιάζουν τους όρους του Instagram περί αυτοκτονίας και αυτοτραυματισμού.
Αυτό ακριβώς είναι το είδος του περιεχομένου που η εταιρία προσπαθεί να αποκλείσει ήδη από το 2012 και έχει γίνει πολύ ευαίσθητη τα τελευταία χρόνια.
Το Instagram απαγορεύει περιεχόμενο ή hashtags που προωθούν οτιδήποτε μπορεί να κάνει κακό σε κάποιον. Ακολουθώντας το Pinterest και το Tumblr εδώ και μία δεκαετία, το κοινωνικό μέσο έχει υιοθετήσει πολύ αυστηρούς κανονισμούς κοινότητας απαγορεύοντας «λογαριασμούς, εικόνες ή hashtags αφιερωμένα στην εξύμνηση, την προώθηση ή την ενθάρρυνση του αυτοτραυματισμού».
Το Instagram θέλει να «διατηρήσει μια θετική και υγιή κοινότητα» και είναι αυτή ακριβώς την καλή πρόθεσή του που εκμεταλλεύονται οι απατεώνες.
Τι κάνουν; Τρέχουν σενάρια που σπαμάρουν τα εργαλεία εντοπισμού του Instagram, σηματοδοτώντας πως κάτι ύποπτο συμβαίνει, χωρίς ωστόσο να ξεπερνούν τα όρια της εφαρμογής (αυτά τα 40 reports).
Όσοι μίλησαν ως επαγγελματίες των αποκλεισμών παραδέχονται πως δεν γνωρίζουν ποιοι πελάτες και για ποιον λόγο καταφεύγουν σε αυτούς. Κάποιος είπε χαρακτηριστικά πως είναι «προφανώς άνθρωποι που έχουν λεφτά για πέταμα».
«Ίσως είναι η πρώην τους ή έχουν κάποιο πρόβλημα μαζί τους. Μπορεί να τους κατέστρεψαν την επιχείρηση, μπορεί να πληρώνονται ακόμα περισσότερα από κάποιον άλλο», λέει ένας άλλος στο Motherboard.
Πώς βγάζουν λεφτά
Η επιχείρηση του αποκλεισμού ανθρώπων από το κοινωνικό δίκτυο είναι ιδιαιτέρως επικερδής. Όπως είπε ένας από τους απατεώνες στο Motherboard (μέσω μηνύματος), η απενεργοποίηση λογαριασμών «είναι στην πραγματικότητα μια δουλειά πλήρους απασχόλησης».
Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι έχουν βγάλει πενταψήφια νούμερα πουλώντας απενεργοποιήσεις λογαριασμών στο Instagram σε λιγότερο μάλιστα από μήνα.
Ακόμα χειρότερα, τις περισσότερες φορές είναι οι ίδιοι άνθρωποι (ή κύκλοι χάκερ) που προσφέρουν τις απενεργοποιήσεις των λογαριασμών με αυτούς που επικοινωνούν κατόπιν με το θύμα, παρέχοντας την υπηρεσία της εκ νέου ενεργοποίησης του account.
Κι εδώ δεν έχουμε πια 60 δολάρια, αλλά κάπου μεταξύ 3.500-4.000 δολάρια. Κάποια από τα θύματα λένε μάλιστα πως έλαβαν αμέσως τέτοια μηνύματα «βοήθειας» μετά την απενεργοποίηση του λογαριασμού τους.
Τις περισσότερες φορές, ο λογαριασμός του Instagram που τους ανέφερε (έκανε το report) ακολουθούσε τον λογαριασμό του Instagram που τους προσέφερε τη βοήθεια.
Άλλοι πάλι χρεώνουν από 5-30 ευρώ τον κάθε αποκλεισμό λογαριασμού, με βάση τον αριθμό των followers. Μας λένε μάλιστα πως είναι πολύ ευκολότερο να απενεργοποιήσεις λογαριασμούς ως 5.000 followers.
Όχι ότι λογαριασμοί με μεγαλύτερο κοινό δεν μπορούν να μπαναριστούν, είναι απλώς δυσκολότερο και ακριβότερο. Ορόσημο φαίνεται μάλιστα να είναι το νούμερο των 99.000 followers.
Τι λέει για όλα αυτά το Instagram
Το μέσο χρειάστηκε λίγο καιρό για να αναδιπλωθεί και να απαντήσει, λέγοντας τελικά πως ερευνά το γεγονός. Γνωρίζοντας πως υπάρχουν ιστοσελίδες που πωλούν τέτοιες υπηρεσίες αποκλεισμού από το Instagram.
Μια ολόκληρη σκοτεινή βιομηχανία έχει στηθεί επιστρατεύοντας τους ίδιους τους μηχανισμούς που έχει το Instagram για την αφαίρεση ευαίσθητου και δυνητικά επιζήμιου περιεχομένου, με στόχο τη λογοκρισία και την παρενόχληση ανθρώπων. Και την εξαπάτησή τους, αλίμονο.
Η πλατφόρμα καλεί μάλιστα τους χρήστες να καταγγέλλουν όποιον υποπτεύονται ότι μπορεί να εμπλέκεται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Ερευνητές κυβερνοασφάλειας βρήκαν ακόμα και λογαριασμούς που διαφημίζουν τον αποκλεισμό από το Instagram ως επαγγελματική υπηρεσία.
«Εγώ (και ο φίλος μου) έχουμε σήμερα την καλύτερη υπηρεσία αποκλεισμού στον κόσμο», έτσι διαφημίζει ένας χρήστης το κυβερνοέγκλημά του στο σκοτεινό φόρουμ OG Users, «αποκλείουμε με επαγγελματικό τρόπο από το 2020 και έχουμε μεγάλη εμπειρία. Μπορεί να μην έχουμε τις φτηνότερες τιμές, αλλά πιστέψτε με, θα πάρετε αυτό που πληρώνετε».
Όποιος πιστεύει ότι έχει πέσει θύμα αποκλεισμού ή άδικης απενεργοποίησης, το Instagram παρέχει οδηγίες στο Κέντρο βοήθειας για το πώς να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στο account του.