Γεννήθηκε στη Γλυφάδα αλλά πλέον ζει στο Εδιμβούργο όπου και σπουδάζει. Η αγάπη του για τους υπολογιστές, το ξέσπασμα της πανδημίας και οι ατέλειωτες ώρες εγκλεισμού τον έκαναν να πάρει τη μεγάλη απόφαση που δεν ήταν άλλη από το φτιάξει τη δική του ιστοσελίδα για τον κορονοϊό. Πρόκειται για τον 22χρονο Γιώργο Καραμπάση που με τη σελίδα του στο διαδίκτυο παρουσιάζει τα τελευταία στατικά στοιχεία για τον ιό και τους εμβολιασμούς όχι μόνο ανά χώρα, αλλά και ανά νομό και περιοχή.
Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού
Από μικρή ηλικία τον ενδιέφεραν οι «φανταστικές ιδέες» και διάβαζε αρκετά για την Αστρονομία, τη Γεωγραφία και για τις ανακαλύψεις/εφευρέσεις, επισημαίνει στο newsbeast.gr ο 22χρονος. Στα 16 του μετακόμισε με τους γονείς του στο Λονδίνο ενώ πλέον είναι φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου σπουδάζει Επιστήμη των Υπολογιστών και Τεχνητή Νοημοσύνη (Computer Science and Artificial Intelligence).
Η σκέψη να φτιάξει τη δική του ιστοσελίδα για την πανδημία εξηγεί πως «ήρθε» τον Απρίλη του 2020. «Μιλούσα με κάποιους φίλους μου για τον αριθμό κρουσμάτων στην πόλη του Εδιμβούργου που μένω και δεν υπήρχε κάποια ιστοσελίδα η οποία να τα δείχνει αναλυτικά. Θυμάμαι επίσης πως μιλούσα με τους παππούδες μου που κοιτούσαν τις ειδήσεις καθημερινά για να ενημερώνονται για την εξέλιξη της κατάστασης αλλά, αν τις έχαναν, δεν θα ξέρανε που να δουν τα στατιστικά στοιχεία του κορονοϊού για την Ελλάδα ανά νομό και συγκεκριμένα για την Αττική όπου μένουν» τονίζει.
«Λόγω αυτών των γεγονότων αναρωτιόμουν γιατί δεν υπήρχε κάποια ιστοσελίδα που να καταγράφει τα κρούσματα αναλυτικά ανά περιοχή/νομό/περιφέρεια κάθε χώρας. Σκέφτηκα να κάνω εγώ τη ”σκληρή” δουλειά, βρίσκοντας τα δεδομένα ”βαθιά” στο διαδίκτυο αλλά επίσης θεώρησα πως έπρεπε τα στοιχεία να ανανεώνονται καθημερινά. Έτσι ”γεννήθηκε” η ιδέα να δημιουργήσω την ιστοσελίδα» σημειώνει.
Τι στοιχεία παρέχει η ιστοσελίδα που δημιούργησε
«Η ιστοσελίδα ncovtrack.com παρέχει τα καθημερινά στατιστικά στοιχεία του κορονοϊού σχετικά με τα κρούσματα, τους θανάτους, τις αναρρώσεις, τους διασωληνωμένους και τα τεστ ανά χώρα, περιοχή και περιφέρεια, για όσες χώρες τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα. Πρόσφατα πρόσθεσα και τον πίνακα ελέγχου για τα εμβόλια. Τα δεδομένα για τα εμβόλια ανανεώνονται ανά συνολικές δόσεις (που είναι στοιχεία διαθέσιμα για όλες τις χώρες) και για πρώτες και δεύτερες δόσεις, για όσες χώρες αυτά τα στοιχεία είναι διαθέσιμα» αναφέρει ο Γιώργος Καραμπάσης.
«Επίσης η ιστοσελίδα διαθέτει χάρτες ανά χώρα διαιρεμένη ανά περιοχές για ευκολότερη πλοήγηση. Με το πάτημα μιας περιοχής στον χάρτη παρουσιάζεται η τελευταία ενημέρωση του κορονοϊού και των εμβολίων στην περιοχή ή τη χώρα που έχει επιλέξει ο χρήστης. Δείχνει παράλληλα την εξέλιξη των δεδομένων σε γραφική παράσταση ανά περιοχή και χώρα πατώντας πάνω στην ετικέτα της περιοχής στον πίνακα. Επιπρόσθετα, υπάρχει μια τρισδιάστατη υδρόγειος σφαίρα (κάτω από την ετικέτα ”More” πάνω στην μπάρα πλοήγησης), γραφικές παραστάσεις (πατώντας στην ετικέτα ”Graphs”), σύγκριση στατιστικών στοιχείων ανά χώρα και περιοχές όπως και τα κέντρα εμβολιασμού στη Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία, όπου σύντομα θα προσθέσω και για την Ελλάδα» σημειώνει στο newsbeast.gr.
Πόσο καιρό του πήρε να φτιάξει την ιστοσελίδα του
Ο 22χρονος ξεκίνησε τη δημιουργία περίπου στις 7 Μαΐου και τελειοποίησε την πρώτη έκδοση στις 25 Μαΐου του 2020.
«Η κατασκευή ήταν αρκετά δύσκολη γιατί δεν είχα τις κατάλληλες γνώσεις που απαιτούνταν για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας, οπότε για να μην χάσω χρόνο κατασκεύασα την ιστοσελίδα μαθαίνοντας παράλληλα όσα χρειαζόμουν. Η πρώτη έκδοση της ιστοσελίδας δεν ήταν και η πιο ”σταθερή”. Υπήρχαν πολλά σημεία που η σελίδα ”έσπαγε” και η φόρτωση των δεδομένων ήταν αρκετά αργή όποτε έπρεπε να συνεχίσω τις ”κατασκευές” βάζοντας παραπάνω δεδομένα και να κάνω την ιστοσελίδα πιο προσβάσιμη και ευκολότερη στην πλοήγηση από ότι ήταν στην πρώτη έκδοση. Αφιέρωσα αρκετούς μήνες ακόμα έχοντας ως στόχο η ιστοσελίδα να γίνει τέλεια» αναφέρει.
«Θυμάμαι το καλοκαίρι πως έπρεπε να αφιερώσω μια εβδομάδα και παραπάνω για να καταλάβω το δικό μου κώδικα που έγραψα στη δημιουργία της ιστοσελίδας που ήταν αρκετά ”άνω κάτω”, που στα αγγλικά το λένε ”spaghetti code”. Ήταν φυσικά μια δύσκολη διαδικασία αλλά με ευχαριστούσε όχι μόνο το επίπεδο δυσκολίας, αλλά και το γεγονός ότι είχε αξία για την κοινωνία και βοηθούσε τον κόσμο» εξηγεί.
«Δεν περίμενα τόσος κόσμος να μου στείλει θετικά σχόλια για την ιστοσελίδα. Θυμάμαι πως είχα λάβει πολλά σχόλια από αρκετές περιοχές του κόσμου (όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα κτλ) όταν κοινοποίησα την ιστοσελίδα σε μερικές κοινότητες του Facebook (groups) που ασχολούνται με τον κορονοϊό και παρέχουν βοήθεια και πληροφορίες στους χρήστες που έχουν ανάγκη» δηλώνει και συμπληρώνει «αυτό μου έδωσε ένα παραπάνω κίνητρο να συνεχίσω να εργάζομαι για την ιστοσελίδα και να κάνω επισκευές όπου χρειάζεται εκείνη τη στιγμή, βλέποντας πως υπάρχει αρκετή ζήτηση για τα δεδομένα καθημερινά» αναφέρει.
«Τα δεδομένα της ιστοσελίδας ανανεώνονται αυτόματα, αντλώντας τα στοιχεία από τα κυβερνητικά σώματα της κάθε χώρας, ώστε να χρειάζεται μόνο να επιβλέπω την κατάσταση καθημερινά και αν ”σπάσει” κάτι να το επισκευάσω εκείνη τη στιγμή. Λόγω της υψηλής ενασχόλησης του server, τα αναλυτικά δεδομένα ανά περιοχή ανανεώνονται κάθε 6 ώρες ενώ ανά χώρα κάθε μια ώρα» επισημαίνει ο 22χρονος.
«Πιστεύω πως χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και τον χρόνο μου σε τέτοιου είδους εφαρμογές επωφελείται παρά πολύ η κοινωνία και γίνεται η ζωή της αρκετά πιο εύκολη. Είναι κάτι που με ευχαριστεί παρά πολύ και θα ήθελα στο μέλλον να συνεχίσω να ”βρίσκομαι” σε μέρη όπου μπορώ να κατασκευάσω κάτι χρήσιμο για την κοινωνία όσο πιστεύω ότι ο κόσμος θα το χρειαστεί» τονίζει.
«Βλέπω πως η τεχνητή νοημοσύνη, η τεχνολογία στην ανανεώσιμη ενέργεια και οι διαστημικές εξερευνήσεις μου κινούν το ενδιαφέρον αρκετά, πράγματα που διαβάζω στον ελεύθερο μου χρόνο και θα ήθελα να ασχοληθώ και με αυτά στο μέλλον» δηλώνει ο Γιώργος.
Εξηγεί πως θα επιθυμούσε πολύ να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα. «Θα ήθελα να εφαρμόσω όλα τα ενδιαφέροντα μου στη χώρα μου που φυσικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν και την κοινωνία και ελπίζω οι συνθήκες να μου το επιτρέψουν όταν τελειώσω τη σχολή μου. Πιστεύω πως στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες τώρα όχι μόνο για τους νέους αλλά για όλες τις ηλικίες, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερα κάποιο πτυχίο. Με το διαδίκτυο μπορεί σχεδόν ο οποιοσδήποτε να βρει ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, φυσικά αξιοποιώντας τον χρόνο του μέχρι να το καταφέρει. Είμαι σίγουρος πως αν κάποιος έχει γνώσεις και επιμονή, μπορεί να καταφέρει παραπάνω από αυτά που πιστεύει».
Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο newsbeast.gr ο Γιώργος Καραμπάσης