Το 2014, ο 15χρονος τότε μαθητής της τρίτης γυμνασίου Δημήτρης Χατζής είχε καταφέρει να στρέψει την προσοχή όλων πάνω στον οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων που κατασκεύασε συμμετέχοντας στο 5ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Έναν χρόνο αργότερα, στην επόμενη διοργάνωση, κέρδισε το πρώτο βραβείο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός ανθρωποειδούς ρομπότ, του «Troopy», γεγονός που τον κατέταξε αυτόματα σ’ έναν από τους λιγοστούς makers παγκοσμίως στην κατασκευή του ρομποτικού ανθρωποειδούς «InMoov». Σήμερα, πέντε χρονιά μετά, ο Δημήτρης Χατζής ως φοιτητής πλέον στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου, έρχεται να παρουσιάσει ακόμη μια δημιουργική ιδέα, που ακούει στο όνομα «Ascos Case» και είναι ένα 100% χειροποίητο κουτί υπολογιστή με έμφαση στην πρωτότυπη σχεδίαση και απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Το «Ascos Case» παρέχει χωρίς κανέναν περιορισμό τη λειτουργικότητα, τη συμβατότητα και την ευελιξία που έχει ένα βιομηχανοποιημένο κουτί PC ώστε να λειτουργεί άψογα. Ταυτόχρονα, όμως, έχει μια ιδιαίτερα κομψή εμφάνιση, προσφέροντας καλαισθησία στον χώρο εργασίας, είτε είναι στο σπίτι είτε στο γραφείο. Το πιο σημαντικό είναι, δε, πως ένα προς ένα, όλα τα κομμάτια του είναι κατασκευασμένα από το νεαρό φοιτητή με υλικά ιδιαίτερα φιλικά στο περιβάλλον. Πρόκειται για απόλυτα φυσικές ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιημένες πρώτες ύλες που μπορούν να ανακυκλωθούν ή να βιοδιασπασθούν.
Για την υλοποίηση της ιδέας και την κατασκευή του «Ascos Case», ο Δημήτρης Χατζής αξιοποίησε μια διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα (την kickstarter) που ύστερα από χρόνια επαναδραστηριοποιείται στην Ελλάδα δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να ανεβάσει (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις) μια καινοτόμα ιδέα με σκοπό την εύρεση χρηματοδότησης και εν τέλει την υλοποίησή της.
Αντλώντας έμπνευση από την ελληνική ιστορία και το περιβάλλον, ο Δημήτρης Χατζής, ο οποίος σπουδάζει ηλεκτρολόγος μηχανικός, χρησιμοποίησε την ιδέα του ασκού, του πήλινου δοχείου εστίασης που μετέφερε ένα πολύτιμο υλικό όπως το φαγητό χιλιάδες χρόνια πριν, για να φτιάξει τον δικό του σύγχρονο «ascos» που μεταφέρει τα πολύτιμα συστατικά στοιχεία που δίνουν ζωή σε ένα PC.
Η νέα καινοτόμα ιδέα του νεαρού φοιτητή, που δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει δυνατότητές του και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία και δυνατότητα που του δίνεται, στόχο έχει να κάνει την καθημερινότητα όλων λίγο πιο όμορφη, ώστε ο χρόνος που περνούν οι χρήστες μπροστά στα PC τους να είναι πιο δημιουργικός και η τεχνολογία που χρησιμοποιούν περισσότερο φιλική στους ίδιους και το περιβάλλον.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ascos Case «γεννήθηκε» το 2016 στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε μια τεχνολογική έκθεση, προκειμένου να παρουσιάσει ένα 3D-printed ρομπότ φυσικών διαστάσεων. «Χρειαζόμουν έναν υπολογιστή, που θα συνόδευε το project μου, με λιτά χαρακτηριστικά και με μια πινελιά επιστημονικής φαντασίας. Το πρώτο lockdown της Άνοιξης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, θα έλεγα πως ήταν μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδος για μένα που μου έδωσε το έναυσμα, για την υλοποίηση αυτής της ιδέας», επισημαίνει.
Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως όλα τα μηχανήματα και οι 3D εκτυπωτές που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του ξύλινου κουτιού του υπολογιστή επίσης έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο. «Αφιέρωσα τους καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι την περίοδο της εξεταστικής στη σχολή μου», σημειώνει, «στο να φτιάξω έναν δεύτερο, ακόμα πιο αξιόπιστο 3D-εκτυπωτή και απ’ αυτούς να δημιουργήσω δύο μεγάλες χειροποίητες CNC μηχανές, καθώς και να τελειοποιήσω τα σχέδια του “Ascos Case” που έπρεπε να είναι συμβατά, τόσο με τα παλιά όσο και με τα νέα προϊόντα τεχνολογίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που διατίθεται στην αγορά».
Μια «πινελιά» από αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας
Αυτό το ιδιαίτερο ξύλινο κουτί υπολογιστή, που έχει μια «πινελιά» από αντικείμενο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας και μοιάζει περισσότερο με έπιπλο παρά με εργαλείο τεχνολογίας, συγκεντρώνει μέσα του τη φιλοσοφία του δημιουργού του, ο οποίος αυτή τη φορά θέλει να συνταιριάξει αρμονικά τη σύγχρονη τεχνολογία με τη φύση. Στη συνάντηση μαζί του, ένα φθινοπωρινό απόγευμα κάνοντας βόλτα στην παραλία της Καβάλας, πίνοντας καφέ στο χέρι και φορώντας μάσκες, ο Δημήτρης μας μίλησε για το πόσο τον επηρέασαν οι σπουδές του στο Βερολίνο και τον βοήθησαν να αναπτύξει την περιβαλλοντική του συνείδηση. Μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται και πως χρησιμοποιεί ο άνθρωπος τη σύγχρονη τεχνολογία, πώς αυτή εξειδικεύεται στις ανάγκες του, για το πόσο απρόσωπη είναι αλλά και πώς ο ίδιος θέλησε με το «Ascos Case» να την κάνει περισσότερο προσιτή και φιλική.
Ακόμα μια καινοτομία του «Ascos Case» είναι ότι θα πρέπει να συναρμολογηθεί από τον ίδιο τον χρήστη με οδηγίες και εργαλεία που του προσφέρονται στη συσκευασία και στη συνέχεια να τοποθετήσει μέσα εκείνα τα ηλεκτρονικά μέρη που καλύπτουν τις δικές του ανάγκες. Η συναρμολόγηση γίνεται εύκολα και γρήγορα. Το τελικό αποτέλεσμα, όσο κι αν δείχνει «γυμνό», αποτελεί μια άριστα μελετημένη πρόταση τεχνολογίας με υψηλή ποιότητα και μινιμαλιστικό design.
Ένα δημιουργικό ταξίδι με πολλές δυσκολίες
Η δημιουργική φαντασία του Δημήτρη Χατζή αναπτύχθηκε μέσα στο παιδικό του δωμάτιο (που επειδή ήταν μεγάλο τον βοήθησε να στήσει όλο τον εξοπλισμό του). Χρησιμοποίησε στην αρχή απλά υλικά και είχε ως ινδάλματά του τον Elon Musk, τον Steve Jobs, τον Bill Gates. «Με μικρά αλλά σταθερά βήματα, ξεκίνησα ένα πρωτόγνωρο ταξίδι δημιουργικότητας, όπου γνώρισα εκπληκτικούς και χαρισματικούς ανθρώπους. Έτσι, δημιουργήθηκε μια συναρπαστική ομάδα με μέλη από την οικογένειά μου, φίλους και συνεργάτες, οι οποίοι με στήριξαν και εξακολουθούν να το κάνουν χωρίς κανένα προσωπικό όφελος», σημειώνει.
Το «Ascos Design» αποτελεί ένα στοίχημα για τον ίδιο και μια πρόκληση για το αν θα τα καταφέρει στο νέο του δημιουργικό και πιθανόν επιχειρηματικό εγχείρημα. Οι συνθήκες δύσκολες, πρωτόγνωρες, απαιτητικές. Χρειάστηκε σκληρή δουλειά, κατέβαλε τεράστια προσπάθεια ώστε να υπάρξει συντονισμός και το τελικό αποτέλεσμα να είναι όχι μόνο δημιουργικό και καλαίσθητο, αλλά να εκφράζει απόλυτα τον δημιουργό του και να εμπνέει όσους το χρησιμοποιούν. Ο ίδιος πιστεύει πως η έμπνευση είναι η ουσία στη ζωή και θέλησε το μήνυμα αυτό να το επικοινωνήσει με όλους, μέσα από το βιντεάκι που δημιούργησε και ανέβασε στο YouTube (Ascos Case – A new era of PC cases).
Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο