Η αντιμετώπιση των προκλήσεων και η αναζήτηση απαντήσεων στα ποικίλα ερωτήματα που τίθενται στην ψηφιακή εποχή σχετικά με την προστασία των ανηλίκων, καθώς και η ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών και δράσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό/διεθνές επίπεδο, συζητήθηκαν στη συνδιάσκεψη για «την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή» που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν έχει σημασία τι μέτρα θα πάρουν τα κράτη-μέλη και το πώς θα αυτορυθμιστούν τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης, αν δεν αναπτύξουμε υψηλό επίπεδο ψηφιακού αλφαβητισμού σε γονείς, δασκάλους και εκπαιδευτικούς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην επίδραση των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας στους νέους και στην ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, και να περιορισθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη σύγκλιση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας. «Το να διατηρήσουμε ένα ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον για τα παιδιά και να διατηρηθεί η ελευθερία των χρηστών είναι ένα ερώτημα. Για να απαντήσουμε σε αυτό πρέπει να συνεργαστούμε όλοι» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις οικογένειες, το σχολείο, όλους τους άξονες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων και να δομήσουμε έναν διάλογο» είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Γιάννης Παναγιωτόπουλος και μοιράστηκε την εμπειρία του από την εποχή που ήταν καθηγητής στη μέση εκπαίδευση, σημειώνοντας τη σημασία γνώσης με τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. «Θα πρέπει να ορίσουμε δια νόμου ποια προγράμματα μπορεί ένας ανήλικος να χρησιμοποιεί. Δεν είναι θέμα ελευθερίας, αλλά θέμα προστασίας και δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε.
«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σφραγίσουμε το διαδίκτυο στα παιδιά» υποστήριξε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωσταντίνος Λουρόπουλος, τονίζοντας πως «για κάθε απειλή χρειάζονται ειδικά μέτρα σε τεχνικό, σε κοινωνικό και σε θεσμικό επίπεδο».
Την ανάγκη για ένα σταθερό περιβάλλον, με νομικές παρεμβάσεις για την προστασία των πολλών, τόνισε ο Κρις Ράτκλιφ, διαχειριστικός διευθυντής για το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Μπετίνα Μπρίγκμαν, επικεφαλής τηλεοπτικών υπηρεσιών στην EBU, μίλησε για την προώθηση οπτικοακουστικών παραγωγών με κατάλληλο περιεχόμενο για τους ανηλίκους, καθώς και για την ανάγκη παροχής προγραμμάτων υψηλού επιπέδου σε ποιότητα. «Πρέπει να στηρίξουμε τον μιντιακό αλφαβητισμό για να προστατεύσουμε τους ανηλίκους» είπε η κ. Μπρίγκμαν.
Την άποψη ότι η ευρωπαϊκή οδηγία δεν χρειάζεται να αλλάξει δραματικά, εξέφρασε ο Άνταμ Μινς, εκτελεστικός διευθυντής της COBA, περιγράφοντας το παράδειγμα και το πλαίσιο πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αν έχουμε ένα σωστό περιεχόμενο θα κάνουμε τον κόσμο καλύτερο» σημείωσε.
«Μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι και ανάγκη για προστασία των ανηλίκων, αλλά ας αναλογιστούμε τι χάνει η κοινωνία αν τα παιδιά φοβούνται να είναι οι εαυτοί τους» είπε η Κάθριν Μακάλιστερ, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο BBC, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να δημιουργήσουμε φραγμούς, αλλά να βοηθήσουμε τα παιδιά». «Οι δημόσιοι φορείς έχουν την υποχρέωση να δώσουν τις πληροφορίες για να βοηθήσουν τα παιδιά και τους γονείς» πρόσθεσε.
Η Τζοάνα Σανσέλ, από το υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλίας, μίλησε για τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας στους παρόχους περιεχομένου, τονίζοντας την ανάγκη πρωτοβουλιών εκπαίδευσης στην ψηφιακή εποχή.
«Τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες ίσοι με τον δικό τους πολιτισμό» τόνισε ο Ιωσήφ Κληρονόμος από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, μιλώντας για την πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη Συνδιάσκεψη ήταν το θέμα της αρμοδιότητας του ελέγχου των κρατών-μελών και της επάρκειας του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου για την προστασία των ανηλίκων στο περιβάλλον της ψηφιακής σύγκλισης των ΜΜΕ.