Το 16o Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), ο μακροβιότερος θεσμός για τη σύγχρονη ψηφιακή κουλτούρα στην Ελλάδα (est. 2005), εγκαινίασε την Online εποχή και συνεχίζει καθημερινά τις δράσεις, παρουσιάζοντας ακόμη περισσότερες παγκόσμιες πρεμιέρες στο ADAF ONLINE. Πρόκειται για το πρώτο Digital Art Online Streaming Festival που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, και με το παρόν ανακοινώνει μια ακόμη πρεμιέρα.
Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, το ADAF ONLINE , θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παράσταση “CENTAUR”, εκεί που η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται μέρος και συμμετέχει ενεργά σε μια χορευτική παράσταση.
CENTAUR | Μια προκλητική συνάντηση μεταξύ χορευτών και Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το Centaur είναι μια παράσταση που εξετάζει τις συνέπειες της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και της δύναμης της τεχνολογίας. Ο τίτλος, εμπνευσμένος από το πλάσμα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, είναι επίσης το όνομα ενός project πληροφορικής που εξυψώνει τις ανθρώπινες ποιότητες συνδυάζοντας την τεχνητή με την ανθρώπινη νοημοσύνη.
Σημαντικά ονόματα όπως ο Pontus Lindberg (Νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Danish Dance Theater), ο Ryoji Ikeda (ο κορυφαίος ηλεκτρονικός συνθέτης, sound artist και εικαστικός της Ιαπωνίας), η Cecile Waagner-Falkenstrøm (βραβευμένη εικαστικός εξειδικευμένη στην τεχνητή νοημοσύνη) και το Royal Danish Ballet δημιουργούν το Centaur – μια παράσταση για την ανθρώπινη τάση να προβάλει συναισθήματα πάνω σε μηχανές. Η ειδικά σχεδιασμένη τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να διεγείρει συνειδήσεις, συναισθήματα και προθέσεις είναι ταυτόχρονα συν-δημιουργός και συντελεστής της παράστασης.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Συν-δημιουργός και Συμμετέχων
Η τεχνητή νοημοσύνη, που ονομάζεται David και προγραμματίστηκε αποκλειστικά για αυτή την παράσταση, είναι ταυτόχρονα συν-δημιουργός και συμμετέχων. Επηρεάζει τη χορογραφική σύνθεση βασιζόμενος σε διαφορετικές ομάδες δεδομένων όπως πλανητικές κινήσεις, τεχνολογίες σμήνους και τις κινήσεις των χορευτών που καταγράφηκαν και συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Ως χορευτής, μπορεί να εξομοιώσει συνείδηση, συναίσθημα και πρόθεση και να αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους χορευτές στη σκηνή με αυτό να συνεπάγεται ότι κάθε παράσταση είναι διαφορετική.
Άνθρωπος ενάντια της μηχανής, δημιουργοί έναντι του δημιουργήματος
Η σύγχρονη τεχνολογία όπως η τεχνητή νοημοσύνη απαντάται παντού στην κοινωνία. Είμαστε εκτεθειμένοι σε διαφημίσεις, τροφοδοτήσεις και νέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που, μέσω στοχευμένων αλγορίθμων, σχεδιάζουν περιεχόμενο ειδικά για εμάς. Αλλά πως μια διαρκώς αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει το μέλλον μας; Οι καλλιτέχνες θα εξελιχθούν σε υβρίδια – σε κενταύρους;
Θα γίνει ζωντανή χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης ως «συνεργάτης» των χορευτών επενδύοντας στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου τέχνης. Η συμμετοχή της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει τη δραματουργική δομή, τη χορογραφία και την επιλογή της μουσικής. Ο David μιλάει και γράφει στα Αγγλικά.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Χορογραφία / Σκηνοθεσία: Pontus Lidberg
Ηχητικός και Οπτικός σχεδιασμός: Ryoji Ikeda
Εγκατάσταση Τεχνητής Νοημοσύνης: Cecilie Waagner Falkenstrøm
Φωτιστικός Σχεδιασμός: Raphael Frisenvænge Solholm
Σενάριο/ Δραματουργία: Adrian Guo Silver
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Rachel Quarmby-Spadaccini
Πρωτότυπη Μουσική: Ryoji Ikeda
Μουσική: Franz Schubert, Giacomo Puccini & music created by Artificial Intelligence
Ανάπτυξη: The Center for Ballet and the Arts at New York University
Συμπαραγωγή: Danish Dance Theater co-produced with Oriente Occidente (IT), Théâtre National de Chaillot (FR), and The Royal Danish Theatre (DK)
Ευχαριστούμε τους: Augustinusfonden, Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat, William Demant Fonden, Knud Højgaards Fond, Beckett-Fonden, Jyllands-Postens Fond.
Θερμές Ευχαριστίες στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα για την γενναιόδωρη υποστήριξη.
Πότε : 10 Σεπτεμβρίου 2020, 21:00 pm
Διάρκεια: 60’
Που: Online adaf.gr από το κινητό η τον υπολογιστή
Κλείσε το εισιτήριο σου για την παράσταση στις 10 Σεπτεμβρίου εδώ (Οι θέσεις είναι περιορισμένες)
To CENTAUR είναι μια δράση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα