Την έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση της νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα σηματοδοτεί η εκκίνηση της δημόσιας διαβούλευσης για τις φασματικές περιοχές τού 5G. Η διαδικασία πραγματοποιείται από την ΕΕΤΤ έως τις 10 Μαρτίου 2020.

Τα κυριότερα θέματα που τίθενται είναι τα ακόλουθα…

Φασματική περιοχή

Εξετάζεται η χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ακόλουθες ζώνες:

700 MHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz που έχουν χαρακτηριστεί ως πρωτοπόρες για την ανάπτυξη δικτύων 5G.

2 GHz, όπου το 2021 λήγουν τα χορηγηθέντα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΤΤ παρουσιάζει τις υφιστάμενες χρήσεις του υπό διάθεση φάσματος και τους τεχνικούς όρους, αναλύοντας τις δυνατότητες αναδιοργάνωσης και παραθέτοντας την αντίστοιχη ευρωπαϊκή πρακτική ανά χώρα. Επίσης, υπό διαβούλευση τίθενται οι όροι χορήγησης δικαιωμάτων σχετικά με την έναρξη ισχύος και τη διάρκεια ανά φασματική ζώνη, καθώς και οι υποχρεώσεις κάλυψης για την παροχή υπηρεσιών φωνής/δεδομένων και ευρυζωνικών υπηρεσιών στις υπό διαβούλευση ζώνες.

Μέγιστος αριθμός πανελλαδικών δικαιωμάτων

Ζώνες 703-733 ΜΗz και 758-788 ΜΗz: 6 συζευγμένα φασματικά τμήματα εύρους 2×5 MHz.

Ζώνη συχνοτήτων 1.920-1.980 MHz και 2.110-2.170 MHz: 12 συζευγμένα φασματικά τμήματα εύρους 2×5 MHz εκ των οποίων 3 είναι ελεύθερα και 9 είχαν χορηγηθεί το 2001.

Ζώνη συχνοτήτων 3.400-3.800 MHz: Έως 4 δικαιώματα χρήσης με εύρος από 100 ΜΗz έως 150 MHz.

Ζώνη 24,25-27,5 GHz: Ο ακριβής αριθμός των δικαιωμάτων και το φασματικό εύρος θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης.

Διάρκεια δικαιωμάτων

Προτείνεται 15ετής διάρκεια για όλα τα δικαιώματα χρήσης, με δυνατότητα παράτασης.

Διαδικασία

Η ΕΕΤΤ προκρίνει ως διαδικασία χορήγησης των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων τη δημοπρασία πολλαπλών γύρων, με διαδοχικά αυξανόμενο τίμημα, κατά την οποία φάσμα διαφορετικών ζωνών μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα ή σειριακά. Σημειώνεται ότι, στις παράλληλες διαδικασίες η χορήγηση φάσματος πραγματοποιείται την ίδια ημέρα και ταυτόχρονα για όλες τις ζώνες, ενώ στις σειριακές το φάσμα κάθε ζώνης χορηγείται εντός της ίδιας ημέρας αλλά με σειρά που ορίζει η ΕΕΤΤ.

Επιπλέον, ως μέσο διαφύλαξης του ανταγωνισμού και προκειμένου να αποτραπεί η υπερβολική συγκέντρωση φάσματος από έναν πάροχο, προτείνεται η επιβολή συγκεκριμένων ανώτατων ορίων κατοχής φάσματος ανά ζώνη.

Τιμή εκκίνησης

Για τον υπολογισμό της τιμής εκκίνησης, η ΕΕΤΤ εξετάζει την εφαρμογή μεθοδολογίας συγκριτικής αξιολόγησης (benchmarking), λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από διαγωνιστικές διαδικασίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την ίδια ζώνη, και θα ανακοινώσει τα σχετικά αποτελέσματα.

Εκτός των ανωτέρω, η ΕΕΤΤ εξετάζει την υιοθέτηση όρων και υποχρεώσεων διευρυμένης κάλυψης Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης και ευρυζωνικών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, καθώς και πρόσθετους όρους σχετικά με θέματα νέας τεχνολογίας δικτύου, όπως η πρόβλεψη διάθεσης φάσματος σε καθετοποιημένες δομές παραγωγής (verticals) και η παροχή πρόσβασης σε Mobile Virtual Network Operator (MVNO).

Επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω των δικτύων 5G θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, αναβαθμίζοντας την ανταγωνιστικότητά τους και καθιστώντας ευκολότερη τη διαχείριση των δεδομένων τους. Παράλληλα, θα αλλάξουν την καθημερινότητα των καταναλωτών, παρέχοντας απεριόριστες δυνατότητες επιλογών ανάμεσα σε εξαιρετικά καινοτόμες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, το πρότυπο 5G θα παρέχει συνδεσιμότητα σχεδόν παντού, γρήγορη μετάδοση δεδομένων και επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, πολύ μεγάλη χωρητικότητα και εξαιρετικά αξιόπιστες συνδέσεις. Συνεπώς, θα ανταποκρίνεται επιτυχώς σε πλήθος διαφορετικών συσκευών, με συγκεκριμένες απαιτήσεις συνδεσιμότητας, όπως πολυμεσικές εφαρμογές, Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT), βιομηχανικές εφαρμογές, υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας, δίκτυα δεδομένων.