Νέο ρεκόρ στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από τη Σελήνη, κατάφερε να πετύχει η NASA.
Τα δεδομένα μεταδόθηκαν στη Γη από ένα δορυφόρο γύρω από το φεγγάρι με ταχύτητα 622Mbps (622 megabit ανά δευτερόλεπτο), κάτι που αποτελεί νέο ρεκόρ. Από την άλλη δεδομένα «ανέβηκαν» χωρίς σφάλματα από έναν επίγειο σταθμό στο Νέο Μεξικό με ταχύτητα 20Mbps.
Η αποστολή και λήψη των δεδομένων έγινε με τη βοήθεια λέιζερ και όχι με ραδιοκύματα, μέσω της συσκευής LLCD που βρίσκεται εγκατεστημένη στο LADEE, ένα διαστημικό όργανο που εκτοξεύτηκε φέτος με σκοπό τη μελέτη της αραιής σεληνιακής ατμόσφαιρας και των σωματιδίων σκόνης που πιστεύεται ότι αιωρούνται σε αυτήν.
Το LADEE διαθέτει μια εξελιγμένη τεχνολογία λέιζερ για τις επικοινωνίες του με τη Γη, αντί για τις συνήθεις μεταδόσεις μέσω ραδιοκυμάτων. Χρησιμοποιώντας τους οπτικούς παλμούς του λέιζερ, στέλνει στοιχεία στον πλανήτη μας με μεγαλύτερη ταχύτητα από κάθε άλλο σκάφος.
Επιδίωξη της NASA είναι να δοκιμάσει την εν λόγω τεχνολογία γρήγορων και αξιόπιστων επικοινωνιών, που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ, ώστε να την επεκτείνει στις μελλοντικές αποστολές της στο διάστημα, ιδίως σε αυτές που θα έχουν απομακρυνθεί πολύ από τη Γη. Απώτερος στόχος είναι η μετάδοση τρισδιάστατων εικόνων και βίντεο υψηλής ανάλυσης από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.
«Το LLCD αποτελεί το πρώτο βήμα στο σχεδιασμό μας να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά διαστημικών επικοινωνιών. Τα αποτελέσματα μάς έχουν ενθαρρύνει και είμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να εφαρμόσουμε τη νέα τεχνολογική δυνατότητα σύντομα στις αποστολές μας», δήλωσε εκπρόσωπος της NASA.