Παρά τα εκτεταμένα λουκέτα σε μουσεία, βιβλιοθήκες και εθνικά πάρκα κατά το πρόσφατο «βραχυκύκλωμα» του ομοσπονδιακού κρατικού φορέα των ΗΠΑ, η εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμική.
Κι αυτό γιατί η NASA περιλήφθηκε τελικά στο πρόγραμμα εξαίρεσης έκτακτης ανάγκης, σώζοντας το πολυδάπανο διαστημικό της πλάνο των 650 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Διαστημική Υπηρεσία της Αμερικής αναμένεται να στείλει άλλο ένα όχημα στον Άρη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Mars Atmosphere and Volatile Evolution orbiter» (MAVEN), το οποίο θα διερευνήσει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα της αρειανής ατμόσφαιρας για να καθοριστεί αν θα μπορούσε να υποστηριχθεί ζωή.
Το πλάνο περιλαμβάνει αποστολή της κάψουλας στις 18 Νοεμβρίου, με τους φόβους της NASA για κουτσούρεμα του προγράμματος να μην επιβεβαιώνονται τελικά, κάτι που θα έκανε σε αντίθετη περίπτωση την επόμενη απόπειρα εκτόξευσης μπορετή το 2016, όταν Γη και Άρης θα ευθυγραμμίζονταν δηλαδή και πάλι καταλλήλως.
Η NASA υποχρεώθηκε να θέσει σε άδεια το 97% του εργατικού της δυναμικού κατά το πρόσφατο «έμφραγμα» του αμερικανικού Δημοσίου, το πρόγραμμα MAVEN σώθηκε ωστόσο λόγω της σπουδαιότητάς του, αφού πέρα από την ιδιαίτερη αποστολή του αναμένεται να λειτουργήσει και ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των οχημάτων Curiosity και Opportunity (που βρίσκονται αμφότερα στον Άρη) και της Γης.
Η επικοινωνιακή λειτουργία των δύο οχημάτων υποστηρίζεται σήμερα από το Mars Odyssey Orbiter (εκτοξεύτηκε το 2001) και το Mars Reconnaissance Orbiter (στάλθηκε το 2005), με την αποστολή του MAVEN να κρίνεται απολύτως αναγκαία για την απρόσκοπτη λειτουργία της εξερεύνησης του Κόκκινου Πλανήτη. Το MAVEN αναμένεται να φτάσει στον Άρη τον Σεπτέμβριο του 2014 και θα είναι εφοδιασμένο με 8 επιστημονικά όργανα για τη μελέτη της ατμόσφαιράς του…