Το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, NuStar, που μπορεί να παρατηρεί το σύμπαν με μια χωρίς προηγούμενο ανάλυση, εκτόξευσε σήμερα η NASA, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.
Ένας πύραυλος Pegasus XL της αμερικανικής εταιρίας Orbital Science Corporation που μεταφέρει το NuStar, αποκολλήθηκε εν πτήσει στις 18:58 ώρα Ελλάδας σε ύψος 11.900 μέτρων, από ένα μεγάλο τρικινητήριο αεροσκάφος Lockheed L-1011, το οποίο είχε απογειωθεί μια ώρα νωρίτερα από έναν διάδρομο στην ατόλη Κουαζαλέιν στα νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό.
Το NuStar τοποθετήθηκε σε ισημερινή τροχιά σε ύψος λίγο μεγαλύτερο από τα 600 χιλιόμετρα από τη Γη.
Το τηλεσκόπιο θα αρχίσει να ξεδιπλώνει της ηλιακές του κεραίες και θα εκπέμψει λίγο μετά τα πρώτα του σήματα που θα ληφθούν στο έδαφος μέσω του δορυφορικού συστήματος της NASA.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά την τοποθέτησή του σε τροχιά, η ομάδα που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση του NuStar θα πραγματοποιήσει μια σειρά ελέγχων για να διασφαλιστεί ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν κανονικά, δήλωσε η NASA.
Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι της αποστολής θα διαβιβάσουν εντολή στο NuStar για την ανάπτυξη ενός είδους μεταλλικής κεραίας μήκους δέκα μέτρων που θα επιτρέπει στο τηλεσκόπιο να συγκεντρώνει το φως των ακτίνων Χ για να καταγράφει εικόνες.
Σε αντίθεση με τα τηλεσκόπια που λειτουργούν με το ορατό φως, τα τηλεσκόπια ακτίνων Χ απαιτούν μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα κάτοπτρα και τους ανιχνευτές για να συγκεντρώσουν το φως.