Ιταλοί επιστήμονες έχουν δημιουργήσει ένα ρομποτικό «πλοκάμι», το οποίο μπορεί να εισχωρεί σε πολύ στενά σημεία και διαθέτει ακόμα και βεντούζες. Αποτελεί το πρώτο «μαλακό ρομπότ» που μπορεί να γραπώνει αντικείμενα.
Το ρομποτικό πλοκάμι αποτελεί μέρος ενός έργου με σκοπό τη δημιουργία ενός συνθετικού θαλάσσιου πλάσματος για την υποβρύχια διάσωση ανθρώπων. Έχουν επενδυθεί 13 εκατομμύρια δολάρια για τη κατασκευή του και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Η πρωτότυπη αυτή δημιουργία λαμβάνει χώρα στη Scuola Superiore Sant’Anna, κοντά στις ακτές της Τοσκάνης, και ο καθηγητής Cecilia Laschi ηγείται της ερευνητικής ομάδας.
«Τα παρόντα ρομποτικά οχήματα που στέλνονται στη θάλασσα, δεν μπορούν να φθάσουν κοντά στον πυθμένα. Αντίθετα, το «χταπόδι» που ετοιμάζουμε δεν θα έχει πρόβλημα στο βυθό της θάλασσας. Τα πλοκάμια του θα είναι πλήρως ευέλικτα, με τη δυνατότητα να επιμηκύνονται και να μαζεύονται. Στις βεντούζες του, έχουμε εγκαταστήσει αισθητήρες αφής, έτσι ώστε το «χταπόδι» να αντιλαμβάνεται τα αντικείμενα που αγγίζει και να μπορεί να τα γραπώνει», τονίζει ο καθηγητής.
Το αδιάβροχο πλοκάμι είναι κατασκευασμένο από σιλικόνη και μαλακό πλαστικό. Μοιάζει αρκετά με το σκέλος ενός πραγματικού χταποδιού, του οποίου το ασυνήθιστο, ελαστικό μυϊκό σύστημα, του δίνει τη δυνατότητα να εισχωρεί σε πολύ στενά σημεία.
Τα προηγούμενα βιο-εμπνευσμένα μαλακά ρομπότ δεν ήταν σε θέση να αντιλαμβάνονται και να πιάνουν αντικείμενα. Αυτή η νέα τεχνολογία ανοίγει νέες δυνατότητες. Βρετανοί χειρουργοί θέλουν να την εφαρμόσουν σε ενδοσκοπικές εγχειρήσεις.