Μία μέρα δίπλα σε ερευνητές Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα περάσουν αύριο 120 μαθητές Λυκείου από περισσότερα από 45 σχολεία της βόρειας Ελλάδας, αναζητώντας σωματίδια σε τροχιές γύρω από τα πρωτόνια και αναλύοντας πραγματικά δεδομένα του Μεγάλου Επιταχυντή Ανδρονίων του εργαστηρίου CERN της Γενεύης.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο τομέας Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών. Αποτελεί μέρος των διεθνών ημερίδων που οργανώνονται κάθε χρόνο το Μάρτιο από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο, τα οποία ανοίγουν τις πόρτες τους σε μαθητές Λυκείου.
Φέτος, συμμετέχουν στη διεθνή διοργάνωση πάνω από 8.000 μαθητές, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του CERN, θα κάνουν τις δικές τους μετρήσεις και θα συζητήσουν με επιστήμονες από 100 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα 23 χωρών.
Έτσι οι μαθητές θα μπορούν, για παράδειγμα, να ξανα-ανακαλύψουν το σωματίδιο Z ή την δομή του πρωτονίου, να ανακατασκευάσουν «παράξενα σωματίδια» ή ακόμα να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για το φευγαλέο σωματίδιο Higgs.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει προετοιμάσει τη μία από τις ασκήσεις που προσφέρονται κατά τη φετινή διοργάνωση.
Η βασική ιδέα του προγράμματος, που ξεκίνησε πριν έξι χρόνια στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Εκλαΐκευσης στη Φυσική των Σωματιδίων, είναι να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να δουλέψουν σαν πραγματικοί επιστήμονες, σε ένα αυθεντικό περιβάλλον.
Στην Ελλάδα, συμμετέχουν 400 περίπου μαθητές που θα επισκεφθούν τα Πανεπιστήμια Αθήνας(16/3), Θεσσαλονίκης (17/3) και Κρήτης(12/3), το Ε.Μ.Π. (16/3) και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (9/3).
Οι μαθητές θα ξεκινήσουν στην Θεσσαλονίκη τη μέρα τους παρακολουθώντας διαλέξεις από καθηγητές του Τομέα ώστε να εισαχθούν στον κόσμο των Στοιχειωδών Σωματιδίων και να προετοιμαστούν για την πρακτική ερευνητική άσκηση το απόγευμα.
Το μεσημέρι η Φοιτητική Λέσχη θα φιλοξενήσει τους μικρούς ερευνητές και τους καθηγητές τους, και μετά θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στις νησίδες υπολογιστών του Τμήματος. Στη συνέχεια θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των μελετών τους στο Ερευνητικό κέντρο CERN και θα δουν και θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης (videoconference) με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες.