Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα όπου ο ανταγωνισμός είναι διαρκής και πολλά κρίνονται στη λεπτομέρεια. Μια λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, με τους προπονητές να είναι εκείνοι που καλούνται να τις διαχειριστούν και ενίοτε να πληρώνουν το μάρμαρο σε περίπτωση που κάτι στραβώσει. Ακόμη και επιτυχημένη να είναι η σταδιοδρομία κάποιου στον πάγκο, φτάνει ένα παιχνίδι για να ανατρέψει την κατάσταση και να έρθει η αποκαθήλωση.
Για τον Μανόλο Χιμένεθ δεν ισχύει στο 100% κάτι τέτοιο. Όμως, μετά τη χθεσινή ήττα (2-0) από τον Αστέρα στην Τρίπολη, είναι η πρώτη φορά στη δεύτερη θητεία του στην ΑΕΚ, που δέχεται τόσο έντονη κριτική για τις αποφάσεις του. Ο Ισπανός τεχνικός είχε προαναγγείλει το rotation, αλλά ελάχιστοι ήταν εκείνοι που περίμεναν τέτοιες αλχημείες.
Ποιες ήταν αυτές και τι του χρεώνεται; Τα βασικά είναι τα εξής:
Πρώτα απ’ όλα, άλλαξε τη διάταξη της ομάδας του σε 4-3-3, η οποία έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργική για την Ένωση. Οι τρεις χαφ, παρά τις πολλές απουσίες στην άμυνα, αποδείχθηκε ότι είναι υπερβολή. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Αϊντάρεβιτς για ακόμη ένα παιχνίδι έδειχνε εκτός παιχνιδιού. Κι όμως, ο Σουηδός έμεινε μέχρι τέλους στο παιχνίδι.
Επίσης, το συγκεκριμένο σύστημα απαιτεί εξτρέμ για να λειτουργήσει καλύτερα, αλλά ο Χιμένεθ αποφάσισε να τους αφήσει όλους στον πάγκο και να προτιμήσει για το αρχικό πλάνο του δύο ποδοσφαιριστές που μόνο πλάγιοι επιθετικοί δεν μπορούν να χαρακτηριστούν: τον Μπακασέτα και τον Μάνταλο. Χριστοδουλόπουλος, Τσίστανσον (που πέρασαν αργότερα στο ματς), Κλωναρίδης και Πατίτο Ροντρίγκες έμειναν όλοι τους εκτός βασικού σχήματος.
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι ο Μάνταλος δεν μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά στα πλάγια, όπως συμβαίνει στα παιχνίδια που αγωνίζεται στον άξονα. Για ακόμη μια φορά ο «κιτρινόμαυρος» αρχηγός έδειξε να βρίσκεται… έξω από τα νερά του και αυτό επηρέασε όλη τη λειτουργία του συνόλου.
Έκπληξη προκάλεσε και η απόφαση να προτιμηθεί ο Τσιντώτας κάτω από τα γκολπόστ, με τον Ανέστη να μένει στον πάγκο, παρά το γεγονός ότι εκείνος είναι από τους πιο φορμαρισμένους τερματοφύλακες στην Ελλάδα. Ο πρώην πορτιέρε του Λεβαδειακού είχε μείνει… στη ναφθαλίνη για περίπου έναν χρόνο (πριν μετακομίσει στα Σπάτα) και η αποχή του αυτή φαίνεται. Άλλωστε, το 1-0 προήλθε και από δικό του λάθος, με κακό διώξιμο (η μπάλα πήγε «συστημένη στον σκόρερ Μουνάφο), παρά την αδυναμία του Βινίσιους να κόψει εξ αρχής τη φάση.
Για την άμυνα, δύσκολα θα μπορούσε να προσάψει κάποιος κάτι στον Χιμένεθ. Ο Ισπανός δεν φταίει που ο Βιίσιους δεν μπορεί να κάνει τα βασικά στον ρόλο του, ενώ ο Γιαννούτσος δεν τα πήγε καθόλου άσχημα στη θέση του στόπερ. Βεβαίως, όταν μετακινήθηκε αναγκαστικά προς την αριστερή πλευρά της άμυνας δεν ήταν το ίδιο καλός, αλλά με τους Λόπες, Τσόσιτς, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλο, Γκάλο, ακόμη και τον αμυντικό χαφ Σιμόες να λείπουν, δεν υπήρχαν επιλογές.
Βρίσκει τον μπελά του με Λιβάγια
Κάτι ακόμη που χρεώνεται στον Χιμένεθ και για το οποίο υπάρχει η πιο έντονη γκρίνια στην ΑΕΚ, ακόμη και σε επίπεδο διοίκησης, είναι η απόφασή του να αφήσει τον Λιβάγια στον πάγκο. Ο Κροάτης επιθετικός ήταν «καυτός» με την Αούστρια, βρήκε επιτέλους τα γκολ που έψαχνε, είχε το μομέντουμ, αλλά ο Ισπανός τεχνικός του το έκοψε. Αντίθετα, επέλεξε για το βασικό σχήμα, μόνο στην κορυφή και πολύ αποκομμένο, τον Αραούχο, ο οποίος ξεκίνησε για τρίτο σερί παιχνίδι στη βασική ενδεκάδα. Με άλλα λόγια, όλοι θεωρούσαν ότι θα ήταν πολύ πιο σωστή κίνηση να παίξει βασικός ο Λιβάγια και να είναι δεύτερος στο rotation ο Αργεντινός.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την κάκιστη αγωνιστική νοοτροπία που έδειξαν κάποιοι ποδοσφαιριστές του, έχουν κάνει τον Χιμένεθ από εκεί που ήταν… καβάλα στο άλογο, μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο ντέρμπι και την εμφάνιση (έστω με ισοπαλία) της ομάδας του κόντρα στην Αούστρια, να «προσγειώνεται» στο έδαφος απότομα. Έτσι, όμως, είναι το ποδόσφαιρο και ειδικά για τους προπονητές…