Τη νίκη που θα διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες τους για πρόκριση στους «16» μέσα από έναν όμιλο που έχει ξεκάθαρο φαβορί (Ισπανία) θα διεκδικήσουν Ονδούρα και Χιλή στο «Mbombela Stadium» σήμερα το μεσημέρι. Η Ονδούρα συμμετέχει για δεύτερη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει σαν στόχο την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση μετά τις δύο ισοπαλίες και τη μία ήττα που είχε το 1982. Ο ομοσπονδιακός Ρεϊνάλδο Ρουέδα υπολογίζει στις υπηρεσίες του μεγάλου αστέρα της ομάδας, Γουίλσον Παλάσιος.

Ο μέσος της Τότεναμ έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό που είχε υποστεί στο φιλικό της 5ης Ιουνίου απέναντι στη Ρουμανία. Το άλλο μεγάλο όνομα, ο φορ της Τζένοα Νταβίντ Σουάζο, αναμένεται επίσης να είναι στην ενδεκάδα, παρότι επίσης προέρχεται από τραυματισμό, ενώ ο Ζούλιο Σέζαρ ντε Λεόν τέθηκε εκτός μάχης για το υπόλοιπο της διοργάνωσης λόγω θλάσης στο δικέφαλο.

Η Χιλή συμμετέχει μεν για όγδοη φορά σε Μουντιάλ, αλλά μετρά 13 συνεχείς αγώνες χωρίς νίκη στη διοργάνωση, με την τελευταία της να καταγράφεται το 1962 με 1-0 απέναντι στη Γιουγκοσλαβία. Ο Αργεντινός Μαρσέλο Μπιέλσα θα χρησιμοποιήσει μόνο σε περίπτωση ανάγκης τον Ουμπέρτο Σουάζο, που δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του, ενώ ο Πάμπλο Κοντρέρας που αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ πιθανότατα θα είναι στον πάγκο.
Το ρόλο του φαβορί καλείται να επιβεβαιώσει η Ισπανία κόντρα στην Ελβετία, στην πρεμιέρα του όγδοου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου (17:00, ΝΕΤ). Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2008 είναι μία από τις ομάδες που πολλοί θεωρούν ότι θα κατακτήσει το Μουντιάλ, ενώ η ομάδα του Ότμαρ Χίτσφελντ έχει ως στόχο να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε άφησε εκτός αποστολής κάποιους από τους παίκτες που οδήγησαν τους «φούριας ρόχας» στην κατάκτηση του Euro, όπως τον Σένα και τον Γουϊθα, ενώ πήρε αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές (όπως τον Μαρτίνεθ, τον Μπούσκετς και τον Πέδρο Ροντρίγκεθ).
Η Ελβετία τερμάτισε μπροστά από την Εθνική Ελλάδας στον δεύτερο όμιλο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχοντας μαζέψει 21 βαθμούς έναντι 20 της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ. Ο Χίτσφελντ δεν υπολογίζει τον Φράι και τον Μπεχράμι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ελβετοί δεν έχουν νικήσει την Ισπανία τις προηγούμενες 18 φορές που έχουν αναμετρηθεί, έχοντας μάλιστα 15 ήττες.

Επίσης οι Ελβετοί δεν έχουν δεχθεί γκολ στο Μουντιάλ για 394 λεπτά. Το τελευταίο τους τέρμα στα τελικά ήταν στη διοργάνωση του 1994, όταν η Ισπανία με γκολ του Τσίκι Μπεγκιριστάιν πέτυχε το τρίτο τέρμα στη νίκη με σκορ 3-0 στη φάση των «16».

Τη νίκη θα κυνηγήσουν η Νότιος Αφρικής και η Ουρουγουάη, στη δεύτερη αγωνιστική του πρώτου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου (21:30, ΝΕΤ). Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, η αφρικανική ομάδα ήρθε ισόπαλη (1-1) με το Μεξικό και η ομάδα του Όσκαρ Ταμπάρες έμεινε στο «μηδέν» (0-0) με τη Γαλλία.

Ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα έμεινε ευχαριστημένος από το «Χ» με τους Αφρικανούς, όμως τόνισε ότι περιμένει περισσότερα από τους παίκτες τους στον αγώνα με την Ουρουγουάη και θεωρεί ότι με τέσσερις βαθμούς οι «μπαφάνα-μπαφάνα» θα περάσουν στην επόμενη φάση του Μουντιάλ. Η Νότιος Αφρικής αναμένεται να παραταχθεί με το ίδιο σύστημα με τον αγώνα με το Μεξικό.

Ικανοποιημένος από τον βαθμό που πήρε η Ουρουγουάη κόντρα στη Γαλλία, όχι όμως από την απόδοση της ομάδας του εμφανίστηκε ο Όσκαρ Ταμπάρες. Οι Ουρουγουανοί θα προσπαθήσουν να επιτεθούν, αφού απέναντι στους «τρικολόρ» περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο. Ο 63χρονος τεχνικός δεν υπολογίζει τον τιμωρημένο Λοντέιρο, ο οποίος κατάφερε να δεχθεί δύο κίτρινες κάρτες μέσα σε 18 λεπτά στον πρώτο αγώνα.

Πηγή: Sport-fm