Το UEFA European Conference League (ECL εν συντομία) είναι η διοργάνωση που θα λάβουν μέρος τρεις ελληνικές ομάδες. Η ΑΕΚ και ο Άρης ξεκινούν από τον β’ προκριματικό στις 22 Ιουλίου, ενώ ο ΠΑΟΚ μπαίνει στη «μάχη» αργότερα (γ’ προκριματικός). Στόχος των ελληνικών ομάδων είναι να βρεθούν στους ομίλους, αλλά ακόμα και εκεί λίγες πιθανότητες υπάρχουν να αντιμετωπίσουν κάποια φημισμένη ευρωπαϊκή ομάδα.
Το ECL απέχει αρκετά από το Europa League και αυτό είναι απολύτως λογικό. Αν ήταν όμοιες διοργανώσεις ή αν οι διαφορές τους ήταν ελάχιστες, δεν θα έμπαινε στον κόπο η UEFA να δημιουργήσει μια τρίτη, αυτή που ουσιαστικά αποτελεί την κατώτερη κατηγορία του ευρωπαϊκού διασυλλογικού ποδοσφαίρου.
Βέβαια, στη διοργάνωση αυτή πάντα θα λάμπουν με την παρουσία τους 2-3 σπουδαίες ομάδες, οι οποίες είτε απέτυχαν στα μεγάλα πρωταθλήματά τους την προηγούμενη σεζόν, όπως για παράδειγμα η 7η της Premier League Τότεναμ και η 7η της Serie A Ρόμα, είτε θα πέσουν θύματα μεγάλης έκπληξης και θα αποκλειστούν από τα πλέι οφ του Europa League και οι οποίες πάνε απευθείας στους ομίλους.
Οι Λονδρέζοι και οι Ρωμαίοι είναι τα «διαμάντια στο στέμμα» του νεοσύστατου θεσμού. Μαζί με αυτές της δύο, είναι μόλις πέντε οι ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες 60 του UEFA Ranking: Ρόμα (Νο13), Τότεναμ (Νο15), Βασιλεία (Νο29), Κοπεγχάγη (Νο35), Βικτόρια Πλζεν (Νο47). Σε αυτές ας προσθέσουμε την Άντερλεχτ (Νο62) και τη Φέγενορντ (Νο67), club με σημαντική ευρωπαϊκή ιστορία. Εκεί τελειώνει και ο κύκλος των ομάδων οι οποίες ανεβάζουν το πρεστίζ του ECL, που στην παρθενική του σεζόν ατύχησε να μην έχει εκπρόσωπο από την Ισπανία.
Ο θρίαμβος της Βιγιαρεάλ στο Europa League, τη στέλνει απευθείας στους ομίλους του Champions League 2021-22 και αφήνει «ορφανή» την ισπανική συμμετοχή στη διοργάνωση. Παρεμπιπτόντως, η Κύπρος ήταν η χώρα που επωφελήθηκε από τις… καραμπόλες και έστειλε την κυπελλούχο της, Ανόρθωση, στο Europa League.
Κοντολογίς και σύμφωνα με το άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει καμία σύγκριση ανάμεσα στο Conference League και το Europa League, στο οποίο συμμετέχουν πολλές εμπορικές ή/και διάσημες ομάδες όπως η Λυών, η Νάπολι, η Λάτσιο, η Λεβερκούζεν, η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, η Λέστερ, η Γουέστ Χαμ, η Ρεάλ Σοσιεδάδ, η Μπέτις, η Μαρσέιγ, η Λοκομοτίβ Μόσχας και η Φενερμπαχτσέ, μαζί με κάποιες που θα αποκλειστούν από τους προκριματικούς του Champions League.
Το ECL αρχίζει να δυσκολεύει και να αποτελεί μια δυνατή ευρωπαϊκή διοργάνωση από τον ενδιάμεσο νοκ άουτ γύρο και μετά. Σε αυτήν τη φάση οι 2οι των ομίλων του ECL θα αντιμετωπίσουν τους 3ους των ομίλων του Europa League. Οι ομάδες που θα προκύψουν από αυτές τις 8 αναμετρήσεις θα διασταυρωθούν με τους νικητές των ομίλων του ECL.
Ασφαλώς υπάρχει και η αισιόδοξη ανάγνωση όλων των παραπάνω. Εφόσον το επίπεδο είναι χαμηλότερο, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας έχουν την ευκαιρία να συγκεντρώσουν πολλούς βαθμούς, να βελτιώσουν την κατάταξη της χώρας στο UEFA Ranking και σε λίγα χρόνια να αφήσουν πίσω τους τη διοργάνωση των… ταπεινών και καταφρονεμένων.
Οι ομάδες από τα κορυφαία 15 πρωταθλήματα της Ευρώπης που θα συμμετάσχουν στο ECL:
- Αγγλία: Τότεναμ
- Ιταλία: Ρόμα
- Ισπανία: –
- Γερμανία: Ουνιόν Βερολίνου
- Γαλλία: Ρεν
- Πορτογαλία: Πάσος Φερέιρα, Σάντα Κλάρα
- Βέλγιο: Γάνδη, Άντερλεχτ
- Ρωσία: Ρούμπιν Καζάν, Σότσι
- Ολλανδία: Φίτεσε, Φέγενορντ
- Ουκρανία: Κόλος Κοβαλίκβα, Βόρσκλα Πολτάβα
- Τουρκία: Τραμπζονσπόρ, Σίβασπορ
- Αυστρία: Λίντσερ, Αούστρια Βιένης
- Δανία: Κοπεγχάγη, Άαρχους
- Σκωτία: Αμπερντίν, Χιμπέρνιαν
- Τσεχία: Σλοβάτσκο, Βικτόρια Πλζεν