Πιθανό είναι το ενδεχόμενο του υφυπουργείο Αθλητισμού να πάρει πρωτοβουλία, προκειμένου να μην απέχουν από τις υποχρεώσεις με την εθνική Ελλάδας μπάσκετ των Ανδρών οι Γιώργος Πρίντεζης, Κώστας Παπανικολάου και Αντώνης Κόνιαρης, σύμφωνα με τον Γιώργο Μαυρωτά. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού τόνισε μέσω ραδιοφωνικής του συνέντευξης ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα «δεν είναι ούτε του Βασιλακόπουλου ούτε του Πιτίνο», αλλά όλων των Ελλήνων και πρόσθεσε πως οι αθλητές είναι θύματα της τοξικότητας που υπάρχει στη χώρα.
Παράλληλα, μέσω του Σπορ FM, ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε και σε όσα γίνονται με φόντο το ποδόσφαιρο στη χώρα, για να επισημάνει την ανησυχία του αναφορικά με το η Ελλάδα να μπει στη «μαύρη λίστα» των διεθνών Συνομοσπονδιών (FIFA/UEFA), κάτι που εάν συμβεί «κανείς δεν θα γλιτώσει από τις καταστροφικές συνέπειες». Επίσης, χαρακτήρισε λάθος την αντίληψη ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης μεροληπτεί υπέρ του Ολυμπιακού.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Μαυρωτά για:
Την επιστολή των παικτών του Ολυμπιακού στην ΕΟΚ για την Εθνική: «Θέλω η Εθνική να έχει όσο το δυνατόν τις καλύτερες προοπτικές στο Προολυμπιακό Τουρνουά. Καταλαβαίνω τι σημαίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχοντας συμμετάσχει τόσες φορές. Θα ήταν τελείως κρίμα να απουσιάσουν κάποιοι παίκτες επειδή υπάρχει μια διαφωνία στο πρόσωπο του προπονητή. Η Εθνική ομάδα, καλώς ή κακώς αυτό έχω μάθει, δεν είναι ούτε του Βασιλακόπουλου ούτε του Πιτίνο. Είναι όλων μας κι εκεί πρέπει να παραμερίζουμε οτιδήποτε υπάρχει. Μπορεί να σκοτωνόμασταν για το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, Βουλιαγμένη ή Ολυμπιακός, αλλά βάζαμε πάνω από όλα την Εθνική. Τα παιδιά λένε στην επιστολή τους σωστά πως έχουν θυσιάσει τόσα καλοκαίρια στην Εθνική, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυτό το νοσηρό κλίμα. Το tweet που έκανα αφορούσε όχι τους παίκτες, αλλά αυτούς που πιέζουν τους παίκτες για τα διασυλλογικά και δεν βλέπουν την Ελλάδα. Στην Εθνική παίζεις γιατί νιώθεις ότι αυτό θα σε ολοκληρώσει».
Το αν θα επιδιώξει συνάντηση με τους τρεις παίκτες του Ολυμπιακού: «Οτιδήποτε χρειαστεί θα το κάνουμε για να είναι η Εθνική με την καλύτερη δυνατή σύνθεση στο Προολυμπιακό του Καναδά. Εγώ δεν θα τους μιλούσα ως γενικός γραμματέας, αλλά ως πρώην αθλητής».
Την παρουσία Ανδριόπουλου και Βλάχου στους εθνικούς πάγκους βόλεϊ και πόλο: «Ίσως είναι ένα κομμάτι αυτό, ότι υπάρχει στο μπάσκετ ένας κακώς εννοούμενος φανατισμός σε σχέση με τα άλλα αθλήματα. Είναι άλλα τα μεγέθη σε σχέση με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Θα πρέπει ο καθένας μας να κάνει ό,τι μπορεί για να πέσουν οι τόνοι, ειδικά εν όψει του αγώνα της Παρασκευής. Θα πρέπει να στραφούμε στο παιχνίδι κι όχι στον πόλεμο των δύο ομάδων και να ευχαριστηθούμε ένα καλό παιχνίδι που θα δει όλη η Ευρώπη».
Τη στάση του προέδρου της ΕΟΚ για τον Παναγιώτη Γιαννάκη το 2008: «Νομίζω ότι ο κ. Βασιλακόπουλος θα έχει καταλάβει ότι εκείνο που είχε πει τότε, ίσως να προσαρμοζόταν στην εποχή του, αλλά πλέον έχει αλλάξει. Είναι κάτι που πρέπει να βγάλουμε στο μυαλό του Έλληνα οπαδού, ότι όταν κάποιος είναι προπονητής σε μια ομάδα, δεν μπορεί να εργαστεί στην Εθνική. Η δουλειά του προπονητή είναι συγκεκριμένη, βλέπει, κρίνει και κρίνεται. Πιστεύω πως και τα τρία παιδιά του Ολυμπιακού δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να έχουν προπονητή τον Ρικ Πιτίνο, αν δεν υπήρχε αυτό το τοξικό κλίμα».
Τις κατηγορίες που δέχεται ο Λευτέρης Αυγενάκης περί μεροληψίας υπέρ του Ολυμπιακού: «Είναι λίγο-πολύ γνωστά τα γεγονότα. Ο υφυπουργός δέχτηκε μια επίθεση, επειδή συναντήθηκε με τον Ολυμπιακό, υπάρχει μια -κακώς κατά τη γνώμη μου- άποψη πως μεροληπτεί προς την μια πλευρά. Γνωρίζοντας τον ίδιο και έχοντας συζητήσει μαζί του, είναι εκτός πραγματικότητας αυτό. Ο ρόλος της πολιτείας δεν είναι να μεροληπτεί, αλλά να βάζει τους κανόνες και να εφαρμόζονται απέναντι σε όλους με τα ίδια μέτρα και σταθμά. Αυτό θα κάνουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας απέναντι σε όλους».
Το ενδεχόμενο κυρώσεων από FIFA και UEFA: «Πληροφορίες δεν έχω συγκεκριμένες. Ξέρω ότι θα κάνει μια επίσκεψη ο κ. Αυγενάκης στην Ελβετία και εκεί θα τεθούν όλα τα θέματα. Η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου μπορεί να αντιστραφεί, αν όλοι καταλάβουν τον πραγματικό τους ρόλο. Αν μπει το ελληνικό ποδόσφαιρο στη “μαύρη λίστα” της UEFA, θα βουλιάξει όλο το καράβι, δεν θα επιβιώσει κανείς. Είναι στο χέρι μας να δείξουμε ότι έχουμε πάρει τα μαθήματά μας».
Το αν η Πολιτεία θα πάρει μέτρα: «Αν το νομοθετικό οπλοστάσιο χρειάζεται ενίσχυση, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Αυτό που έχουμε πάρει τελείως λάθος στην χώρα μας, είναι πως ο αθλητισμός αντιμετωπίζεται ως εργαλείο κυριαρχίας και όχι ενσωμάτωσης, γιορτής και ψυχαγωγίας. Δυστυχώς εδώ δεν το βλέπουμε έτσι. Θα πρέπει να το ξαναβάλουμε στην ατζέντα, να δούμε πώς πετυχαίνουν οι ομάδες στο διεθνές περιβάλλον, γιατί αν μιλάμε για μια διαρκή πολεμικότητα, τότε δεν μιλάμε για αθλητισμό, αλλά για κάτι άλλο».
Τα χειραγωγημένα παιχνίδια: «Η σύμβαση που υπογράψαμε το 2014 έχει να κάνει με την χειραγώγηση των αγώνων, ώστε με ένα συστηματικό τρόπο να υπάρχει συντονισμός, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση. Δεν έχει να κάνει μόνο με το στοίχημα, αλλά με την παραχάραξη του αθλητισμού. Θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα αθλητικής ακεραιότητας στην Ελλάδα, επειδή το αθλητικό κίνημα μόνο του δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνο του. Γι’ αυτό συμμετέχουν η πολιτεία με τις διωκτικές τους αρχές, ώστε να υπάρχει εθνικός και διεθνής συντονισμός, καθώς πλέον υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν σύνορα. Οι αθλητές θα πρέπει να μάθουν ότι δεν πρέπει να στοιχηματίζουν σε αγώνες του αθλήματός τους, ή ότι δεν θα πρέπει να διαρρέουν πληροφορίες. Καλή είναι η καταστολή, αλλά αν δεν κινηθείς σε επίπεδο εκπαίδευσης, ό,τι κι αν χτίσεις θα είναι πάνω σε πήλινο πόδια».
Την ενασχόλησή του ιδίου με τα κοινά μετά από τόσα χρόνια πρωταθλητισμού: «Όλα στην ζωή είναι προπόνηση και αν θέλεις να βοηθήσεις κάτι που αγαπάς, στην αρχή μαθαίνεις και μετά πράττεις. Ως βουλευτής λες πράγματα, εδώ πλέον κάνεις πράγματα και παίρνεις πρωτοβουλίες. Υπάρχει ένα κλίμα στην γενική γραμματεία που κάνει αυτές τις πρωτοβουλίες να ευδοκιμήσουν».