Οδήγησε δέκα χρόνια τον Παναθηναϊκό. Κι έπραξε το αυτονόητο! Άναψε τη μηχανή, έβαλε πρώτη ταχύτητα και το… αμάξι ετοιμάζεται να επιταχύνει!

Tα χρόνια που καθόταν πίσω από το τιμόνι της Lancia Delta και κέρδιζε το ένα ελληνικό πρωτάθλημα μετά το άλλο, ήξερε πότε πρέπει να πατήσει περισσότερο γκάζι και πότε να το αφήσει. Κι όταν βρισκόταν στη θέση του οδηγού για το πολύπλοκο Ράλι Ακρόπολις γνώριζε πώς να κάνει τους ελιγμούς.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης απέδειξε στη δεκαετία που βρίσκεται στον Παναθηναϊκό πως η άσφαλτος μπορεί να δώσει μαθήματα ζωής. Στα πέντε ενεργά του χρόνια στο «τριφύλλι» έχει πολλάκις αλλάξει ταχύτητα και συχνά έχει αποδειχθεί εξαιρετικός στους ελιγμούς.

13. Το πρώτο αίμα!

Εκείνο το μεσημέρι, όλοι βρίσκονταν μπροστά σε μια αποκάλυψη. Χρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια για να ανοίξει η αυλαία και να αποφασίσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης να βγει από το παρασκήνιο. Να εγκαταλείψει το ρόλο του… υποβολέα, με μπροστάρηδες άλλοτε τον Άγγελο Φιλιππίδη και άλλοτε τον Αργύρη Μήτσου.

Στις 19 Ιουλίου του 2005, ο Τζίγκερ έδωσε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου και κέρδισε τις εντυπώσεις. «Κεραυνοί», τιτλοφορείτο η μία εφημερίδα, «Σύγχρονη δύναμη», υπερθεμάτιζε η άλλη, «Χείμαρρος ο Τζίγκερ», ολοκλήρωνε η τρίτη. Κοινή πεποίθηση για εκείνη τη συνέντευξη Τύπου ήταν πως τόσο καιρό αδικούσε τον εαυτό του, με την απόφαση να μη μιλάει. Ας θυμηθούμε τα κυριότερα πράγματα, στα οποία είχε αναφερθεί:

Για την ομάδα: «Πήραμε ένα νταμπλ και χάσαμε ένα πρωτάθλημα στις τελευταίες αγωνιστικές τα τελευταία δύο χρόνια. Ναι, για μένα το πείραμα ήταν επιτυχές μέχρι τώρα. Στο παρελθόν κάναμε λάθη σε επιλογές προπονητών. Ο κύριος Μαλεζάνι είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει το ποδόσφαιρο και κυρίως έχει εξαιρετική επικοινωνία με τη διοίκηση. Στο χέρι όλων είναι η ομάδα να παίξει καλό ποδόσφαιρο και να έχει αποτελέσματα».

Για τη Ριζούπολη: «Ήταν ένα καθοριστικό σημείο. Έγιναν αλλαγές από τον πρόεδρο μέχρι τους παίκτες. Ήταν απολύτως φυσιολογικό. Έπρεπε να αλλάξει η νοοτροπία της ομάδας. Παίκτες που αγωνίστηκαν στην Ριζούπολη αποτέλεσαν τη βάση για το νταμπλ της επόμενης σεζόν. Αυτοί που θεωρήθηκαν αποτυχημένοι από ορισμένους δυο χρόνια πριν αποκτήθηκαν στη συνέχεια ως μεγάλες μεταγραφές. ‘Ίσως τότε θα έπρεπε να μη γίνει καθόλου το παιχνίδι.

Όμως, ο Παναθηναϊκός δεν είναι μικρή ομάδα για να αποχωρεί από το γήπεδο. Οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να τον έχουν αναβάλει. Η Ριζούπολη ήταν ατυχές περιστατικό γενικότερα για τον αθλητισμό. Θεωρώ ότι εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση θα έπρεπε να ζητήσουν δημόσια συγνώμη από τον κόσμο του Παναθηναϊκού».

Για τον Κωνσταντίνου: «Ήταν διπρόσωπος. Πούλαγε οπαδιλίκι στο γήπεδο και επαγγελματισμό στο γραφείο των διαπραγματεύσεων. Όποιος είναι παίκτης του Παναθηναϊκού και θέλει να πάει στον Ολυμπιακό καλύτερα να το πει τώρα. Μπορεί να τον βοηθήσουμε να φύγει. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπαίνουμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό την απειλή του Ολυμπιακού. Δεν θέλουμε παίκτες σημαίες ή κοντάρια, αλλά σημαιοφόρους που θα κρατούν ψηλά τη σημαία του Παναθηναϊκού».

12. Οι εξηγήσεις…

Το γεγονός ότι έκανε την αρχή δεν σημαίνει πως θα άλλαζε γενικότερα η νοοτροπία του και η φιλοσοφία του. Δεν εμφανιζόταν στα μίντια σε κάθε ευκαιρία, ούτε καλούσε τους δημοσιογράφους σε ψύλλου πήδημα για να εκφράζει τις απόψεις του. Σε μια από τις ελάχιστες φορές που χρειάστηκε εκ νέου να τοποθετηθεί για την επικαιρότητα του Παναθηναϊκού, ήταν και λόγω μιας εκ των πλέον αμφιλεγόμενων κινήσεών του. Η κυκλοφορία του περιβόητου DVD στα τέλη του 2005.

«Το DVD είχε ξεκάθαρο στόχο. Παρερμηνεύτηκε. Δεν πρέπει να χαλάσει το καλό κλίμα που υπάρχει στο ποδόσφαιρο. Θέλαμε να επισημάνουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε ένταση. Απλά έτυχε να ακολουθεί το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ήταν μια επιλογή για να δείξουμε ότι η διαιτησία χρειάζεται αλλαγή. Θέλαμε να δείξουμε ότι υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος. Το επίπεδο είναι χαμηλό», ήταν η εξήγησή του.

11. Η κόντρα…

Δράση και αντίδραση… Επειδή, όποιος θεωρεί ότι τα χρόνια που υπήρξε μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού ο Γιάννης Βαρδινογιάννης κύλησαν όλα ήρεμα κι όποιος – ίσως δικαιολογημένα – έχει διαμορφώσει την εντύπωση για έναν soft ηγέτη, μάλλον ξεχνάει κάποιες στιγμές. Μια από τις μεγαλύτερες… πληγές για τον «Τζίγκερ» ήταν και παρέμεινε μέχρι πρόσφατα το θέμα του Τύπου.

Το διάσημο «Media Watch», που υπήρχε στην επίσημη ιστοσελίδα του Παναθηναϊκού και «έδινε» όποιον έγραφε κάτι κόντρα στη λογική της ΠΑΕ, αλλά και δηλώσεις του Βαρδινογιάννη στις 7 Σεπτεμβρίου του 2006, είχαν προκαλέσει μέχρι και την αντίδραση του ΠΣΑΤ. Ας θυμηθούμε το λόγο:

«Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Την προηγούμενη φορά είπα και ονόματα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπαίνω σε αυτή τη διαδικασία. Για παράδειγμα είχα πει ότι ο κύριος Μπάκε θα βρει τις λύσεις για την ομάδα. Αυτό ήταν ξεκάθαρο. Κάποιοι συνάδελφοί σας, όμως, θεώρησαν πως δεν είχα εμπιστοσύνη στον Μπάκε. Αυτοί θα είναι στη… σέντρα. Και σας το λέω εκ των προτέρων γιατί δεν έχουν καλές προθέσεις και γιατί άλλο είναι να κριτικάρουν και άλλο να παραποιούν τα λεγόμενά μου, βάζοντας στο στόμα μου πράγματα που δεν λέω».

10. Το ανοικτό μέτωπο…

Συνέντευξη Τύπου Νο 2! Δύο χρόνια και μερικούς μήνες μετά την πρώτη του επίσημη επαφή με τον Τύπο, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στήνει και πάλι το πάνελ. Δεν παρουσιάζει προπονητή, πρόεδρο ή ποδοσφαιριστή, αλλά αμύνεται κόντρα σε επιθέσεις. Στην επικαιρότητα τον Οκτώβριο του 2007, όταν και χρονολογείται η συνέντευξη Τύπου, ήταν μια αβυσσαλέα κόντρα με τον Θανάση Γιαννακόπουλο και γενικότερα με τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Ο Τζίγκερ τοποθετείται ξεκάθαρα και προκαλεί ακόμα και για δικαστήριο!

«Ας λυθεί η υπόθεση στα δικαστήρια. Είναι αντρίκιο και θεμιτό να πάνε οι δύο αντικρουόμενες πλευρές στα δικαστήρια όταν και οι δύο πιστεύουν ότι έχουν δίκιο. Υπάρχει διαμάχη του ερασιτέχνη με την ΠΑΕ σχετικά με το θέμα. Δε θα το λύσουμε ούτε μέσα από τις εφημερίδες, ούτε μέσα από συνεντεύξεις Τύπου. Ο Ερασιτέχνης αναφέρει κάποια νούμερα αλλά δεν είμαι λογιστής. Ψάξτε τη σύμβαση με τον Ερασιτέχνη να δείτε ποιο είναι το ποσοστό. Όσον αφορά τα διαρκείας και άλλες ομάδες είναι στα δικαστήρια. Γι’ αυτόν το λόγο είναι και τα δικαστήρια για να λύνονται τέτοιες περιπτώσεις».

Παράλληλα, μιλάει για την κόντρα του με τον κόσμο και κυρίως τη «Θύρα 13», η οποία απουσίαζε συστηματικά από το γήπεδο. «Η Λεωφόρος είναι δυνατή έδρα. Θεωρώ λάθος να μην γιορτάσουμε εκεί τα 100 χρόνια του συλλόγου στην ιστορική του έδρα, ωστόσο ελπίζω να μην μείνουμε πολύ καιρό ακόμα εκεί. Θα λυθεί το πρόβλημα με τη Θύρα 13, όμως χωρίς εκβιασμούς. Είμαι κάθετος στο θέμα της βίας. Στη φυσική και την ψυχολογική και εκεί θα είμαι αμείλικτος. Θα κάνω τα πάντα για να μην υπάρχει, όποιο κόστος και να έχει. Θέλω ο κόσμος να είναι ο 12ος παίκτης στο γήπεδο, όμως θέλω να γίνει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις».

Για το τέλος εκείνης της συνέντευξης Τύπου, αφήνει δύο θέματα. Το κυριότερο σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, δηλαδή την πώληση της ΠΑΕ. «Δεν υπάρχει θέμα παραχώρησης της ΠΑΕ. Ο Παναθηναϊκός δεν πωλείται! Όποιος συντηρεί σενάρια, θέλει να προκαλεί προβλήματα. Δεν θα αφήσω τον Παναθηναϊκό να γίνει διαβατήριο για όποιον θέλει να γίνει διάσημος. Είμαι ξεκάθαρος. Δεν έχουν υπάρξει ποτέ επίσημες προτάσεις. Στην Ελλάδα ζούμε, έχει τα καλά του, έχει και τα κακά του. Κάποιοι συντηρούν σενάρια, αλλά δεν υπάρχει θέμα. Υπάρχουν κι άλλες ομάδες».

Και για σπουδαία χρονική συγκυρία, για χάρη της οποίας μιλάει για τη διάσημη συσπείρωση και ενότητα του Παναθηναϊκού. Λέξεις που θα αποδειχθούν τόσο σοφές και παράλληλα ειρωνικές στα επόμενα χρόνια: «Με πράξεις θα αποδείξω ότι θέλω τον Παναθηναϊκό ενιαίο και αδιαίρετο. Όχι μόνο με λόγια. Έρχονται τα 100 χρόνια του Παναθηναϊκού και δεν χωράνε κόντρες. Το κλίμα της ομάδας επηρεάζεται, αλλά δεν έχει να κάνει με την κόντρα που ξέσπασε».

9. Το άλλο πρόσωπο…

Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν αντανακλαστικές. Κάποιοι θα έτριβαν τα μάτια τους, αν τυχόν το διάβαζαν σε κάποια εφημερίδα. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης το πρωινό της 10ης Ιανουαρίου του 2008 ήταν πρωτοσέλιδο στις περισσότερες εφημερίδες και σίγουρα σε εκείνες… συμφερόντων του Παναθηναϊκού. Και – πρωτοφανές – ήταν για καλό λόγο! Το ίδιο μεσημέρι, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ καλούσε στο γραφείο του τους δημοσιογράφους να δώσει εξηγήσεις για το περίφημο «Γαμ… τον π… τον Ολυμπιακό», που φερόταν να είχε πει στους παίκτες στην κοπή της πίτας. Η κίνησή του και τα λόγια του αποτέλεσαν έναν ακόμα λόγο για να… ξενερώσει ο κόσμος με τη στάση του.

«Σας φώναξα εδώ σήμερα γιατί έχει δημιουργηθεί κάποιο θέμα, μετά τις γνωστές υπερβολές στην Ελλάδα. Ο,τι και να ειπώθηκε και όπως ειπώθηκε, ειπώθηκε σε ένα πολύ στενό οικογενειακό περιβάλλον. Με παίκτες, συνεργάτες και φίλους. Λυπάμαι εάν κάποιοι έδωσαν μια λάθος διάσταση σε μια λάθος κατεύθυνση, όπως λυπάμαι εάν κάποιοι θίχτηκαν από αυτό. Και εκεί τελειώνει το θέμα.

Δεύτερον δεν θα περάσω εξετάσεις για τις προθέσεις μου όσον αφορά τη βία στο ποδόσφαιρο γενικότερα και τις τοποθετήσεις που έχω κατ΄ επανάληψη κάνει για αυτό το θέμα. Όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και έμπρακτα. Πολλές φορές έξω από λογικές φιλάθλων και οπαδών, έχω αποδείξει ότι είμαι κάθετος στη βία και αντίθετος σε οτιδήποτε δεν προάγει το ευ αγωνίζεσθαι. Και αυτό κλείνει το δεύτερο κεφάλαιο σχετικά με τη βία».

8. Η… δική του ΠΕΚ!

Τα πράγματα είχαν αλλάξει. Εκείνο το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που είχε… προλογίσει με ευχή προς τους παίκτες του, αποδείχθηκε κατάρα. Στο πρωτάθλημα τα πράγματα δεν πήγαν κι άσχημα για τον Παναθηναϊκό, αλλά η συντριβή του κυπέλλου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Εμφανίστηκε η ΠΕΚ του Ανδρέα Βγενόπουλου και των… δέκα μικρών Αμπράμοβιτς και η πρώτη τοποθέτηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη ήταν να μην τοποθετηθεί! Σε συνέντευξη Τύπου στις 5 Φεβρουαρίου του 2008, εξέπληξε όλους τους παρευρισκομένους όταν παρουσίασε τη δική του ΠΕΚ για τον Παναθηναϊκό.

«Σήμερα διάβασα στον Τύπο πως θα μιλήσω για διάφορα πράγματα. Όμως στόχος μου είναι να παρουσιάσω μια καινούρια ιδέα, ένα σχέδιο, που έχω καιρό τώρα στο μυαλό μου και τώρα μπαίνει στην τελευταία φάση υλοποίησης του, θα μπει δηλαδή στην επόμενη φάση εκτέλεσης του.

Αρχικά θα κάνω μια προπαρασκευαστική τοποθέτηση, και μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η υλοποίηση της. Μιλάμε για μια Εταιρία Ειδικού Σκοπού με στόχο να επενδύσει σε νέους παίκτες, μια εταιρία σε πλήρη συνεργασία με την ΠΑΕ, με στόχο την αγορά νέων ποδοσφαιριστών για την ενδυνάμωση της ΠΑΕ. Είναι μια απλή διαδικασία, την οποία μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σαν ομάδα».

7. Νέα εποχή!

Είχαν περάσει δέκα μέρες μετά το συλλαλητήριο που για πολλούς άλλαξε τη μοίρα του Παναθηναϊκού. Έστω κι αν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ουδέποτε παραδέχτηκε ότι άλλαξε και το δικό του σκεπτικό, τα πεπραγμένα μαρτυρούν το αντίθετο. Το νέο κάλεσμα στους δημοσιογράφους ήταν στις 22 Απριλίου του 2008 και δεν ήταν μόνο για εκείνους. Ήταν ένα παράλληλο κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο να εμπλακεί στην ΠΑΕ, που άνοιγε τις πόρτες και το μυαλό στην πολυμετοχικότητα.

«Παναθηναϊκού Ανάσταση», «Ελάτε να τον κάνουμε μεγάλο», «ΠΑΟ United», «Παναθηναϊκός ή ψεύτης», ήταν τα πρωτοσέλιδα που κρεμάστηκαν το επόμενο πρωί στα περίπτερα και ανέφεραν με λεπτομέρειες τη νέα εποχή που ανοιγόταν μπροστά στον Παναθηναϊκό. Μια νέα εποχή, όπως την είχε προαναγγείλει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

«Ήρθε η ώρα να τοποθετηθώ σε κάποια θέματα, όπως είχα πει. Ο κόσμος έχει φτάσει σε ένα σημείο διχασμού και προβληματισμού. Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στην επόμενη 100ετία και πρέπει πραγματικά να είναι ενωμένος και εμείς σαν διοίκηση βάζουμε τις βάσεις. Ο Παναθηναϊκός στηρίζεται στον κόσμο και έχουμε ευθύνη να δώσουμε όραμα στον κόσμο για το καλύτερο της ομάδας. Σ’ αυτό η πρόταση είναι απλή.

Ήρθε η ώρα ο Παναθηναϊκός να γίνει πολυμετοχικός και να μπουν άλλοι πλην της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Αυτοί θα μπορούν να συμμετέχουν άμεσα. Το 50% θα ανήκει σε άλλους μετόχους με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 80 εκ. ευρώ άμεσα. Πλέον ο Παναθηναϊκός ενωμένος θα μπορέσει να βάλει τη βάση για τα επόμενα 100 χρόνια, με το νέο γήπεδο να χτίζεται και ο Παναθηναϊκός να έχει τις προϋποθέσεις να γίνει μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι κάτι που πωλείται ή αγοράζεται. Κάτω από μια συγκεκριμένη διαδικασία θα γίνει αυτό η οποία θα είναι ξεκάθαρη και διαφανής. Δεν βάζουμε ταμπέλες στο ποιος θα συμμετέχει, όποιος θέλει θα μπει. Δεν υπάρχουν προδιαγραφές και ονόματα. Όποιος είναι Παναθηναϊκός, μπορεί να συμμετέχει».

6. Τα φιλαράκια τα καλά…

Η νέα εποχή έγινε πράξη. Μέσα από αλλεπάλληλα διοικητικά συμβούλια, ευχολόγια, δηλώσεις αγάπης, ειρήνης και ομόνοιας και στο νέο ξεκίνημα, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης επέστρεφε στο ρόλο που ήθελε. Στο παρασκήνιο, πίσω από την αυλαία, ως ένα ενεργό μέλος του Παναθηναϊκού μεν, αλλά που δεν θα χρειαζόταν να προβάλλεται και να φθείρεται δε.

Ο Νίκος Πατέρας ήταν ο νέος πρόεδρος και οι μεγαλομέτοχοι αν και είχαν λόγο στα τεκταινόμενα, σπάνια τον εξέφραζαν δημόσια. Στις 7 Ιανουαρίου του 2009 έγινε μια ακόμα έκπληξη! Οι άνθρωποι που έμοιαζαν ορκισμένοι εχθροί εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση. Και τι ανακοίνωση, μάλιστα… Ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης σε συστάσεις προς τον Χενκ Τεν Κάτε και το ποδοσφαιρικό τμήμα!

«Τέλος, μας εδόθη η ευκαιρία να εκφράσουμε ορισμένες απόψεις μας προς τον Προπονητή τον οποίο φυσικά εξακολουθούμε να περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη:

α. Πρέπει να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε διαμαρτυρίες ή/και αναφορές στη Διαιτησία από το Προπονητικό Team και από τους ποδοσφαιριστές αφού η πιθανή ηθική αυτουργία σε σωματική ή λεκτική βία είναι πιο σοβαρή και έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από την αγωνιστική επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση ο χειρισμός του θέματος της Διαιτησίας είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητος της Διοίκησης στα πλαίσια των θεσμικών της αρμοδιοτήτων, και

β. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες ποδοσφαιριστές και κυρίως αυτοί που δεν τους έχουν δοθεί πολλές ευκαιρίες να αγωνισθούν, ώστε να έχουμε και οι φίλαθλοι τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μια άποψη και να συμμετέχουμε στις χαρές και τις λύπες του ποδοσφαίρου».

5. Νέα βόμβα!

Οι εκπλήξεις και οι ελιγμοί τελειωμό δεν έχουν. Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά την έναρξη της πολυμετοχικής εποχής και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης γίνεται ο πρώτος που αποχωρεί! Επικαλείται εξωγενείς παράγοντες και ζητάει να μην έχει, πλέον, την παραμικρή συμμετοχή σε αποφάσεις που έχουν σχέση με το αγωνιστικό κομμάτι. «Βόμβα Τζίγκερ», «Φεύγω για την ενότητα», ήταν οι κυριότερες αντιδράσεις στον Τύπο, που λόγω μπασκετικής επικαιρότητας πέρασε το θέμα σε δεύτερη μοίρα. Ας θυμηθούμε, όμως, την επιστολή του:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την επιθυμία μου να μην μετέχω πλέον στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Με τον τρόπο αυτό θεωρώ ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία στους καλοθελητές με πρόσχημα την συμμετοχή μου στο Δ.Σ και μέσω της δήθεν ανάμειξής μου στην καθημερινότητα των διοικητικών δρώμενων στην ΠΑΕ, να βάλλουν συνεχώς ενάντια στην ενότητα και στην ηρεμία της ομάδας.

Το άκαιρο του σήριαλ που παρακολουθούμε ένα μήνα τώρα για το θέμα του προϋπολογισμού, μας εξέθεσε στα μάτια όλων των φιλάθλων μας. Από τη στιγμή που το ζήτημα τέθηκε στο αρμόδιο θεσμικό όργανο με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες επιλύθηκε με την σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη των μετόχων. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο οδηγός μας για το μέλλον.

Η έλλειψη έντασης και εκατέρωθεν δηλώσεων δεν είναι καλή για τα ΜΜΕ αλλά σκοπός μας δεν είναι να δίνουμε τροφή σε εφημερίδες με τα σχόλια μας, αλλά να συμβάλλουμε στην επίτευξη των φιλοδοξιών του Παναθηναϊκού. Οι πρακτικές των τελευταίων εβδομάδων και ο διασυρμός του εγχειρήματος της πολυμετοχικότητας και μάλιστα σε μία κρίσιμη αγωνιστικά περίοδο όχι μόνο δεν με βρίσκουν σύμφωνο αλλά χρήζουν δραστικής αντιμετώπισης από εσάς για την αποφυγή επανάληψής τους στο μέλλον.

Πριν από ένα χρόνο είχα δηλώσει ότι παραμένουμε εγώ και η οικογένειά μου, εγγυητές της ομάδας. Δεν αποποιούμαι σήμερα το ρόλο αυτό αλλά θεωρώ ότι είναι δείγμα ευθύνης και ανιδιοτελούς αγάπης προς τον σύλλογο η απόφασή μου να σταθώ μακριά από την διοικητική λειτουργία του Παναθηναϊκού έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας και στις επιλογές σας».

4. Σε προσωπικό επίπεδο!

Ένα χρόνο μετά, όλα έχουν αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός είναι νταμπλούχος Ελλάδας, αλλά ο Νίκος Πατέρας δεν είναι πλέον πρόεδρος. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης επιστρέφουν στους παραδοσιακούς τους… ρόλους, ως Στάτλερ και Ουώλντορφ του «Muppet Show», με συνεχείς διαφωνίες.

Ο «Τζίγκερ» αποκτά ένα διαφορετικό ύφος, πιο επιθετικό και απόλυτο απ’ ό,τι τον είχαμε συνηθίσει, με την αρχή να γίνεται στις 25 Μαΐου του 2010 με επιστολή του προς τον «Mr. MIG». Μια επιστολή, στην οποία για πρώτη φορά γράφει πως ο «Παναθηναϊκός πωλείται, αλλά δεν χαρίζεται!».

«Σε μία ανοιχτή επιστολή προς όλους τους μετόχους, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος απάντησε προσωπικά. Κατά την προσφιλή του τακτική προσέφυγε σε έναν λίβελο γεμάτο ύβρεις, κραυγές και χαρακτηρισμούς και απέφυγε να τοποθετηθεί υπεύθυνα και επί της ουσίας. Για την ταμπακιέρα δεν μας είπε τίποτα.

Αναγκάζομαι λοιπόν να επισημάνω τα ακόλουθα:

Οι στοιχειώδεις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης προστάζουν ότι το 10% δεν μπορεί να διοικεί αγνοώντας τους υπόλοιπους μετόχους. Επαναλαμβάνω, εάν κάποιοι θέλουν να συμπεριφέρονται σαν αποκλειστικοί ιδιοκτήτες του Παναθηναϊκού, τους δίνω πλέον τη δυνατότητα να το κάνουν!

Προφανώς ο κ. Βγενόπουλος μας θεωρεί «κορόιδα» που ως κατέχοντες το 54% σε κάθε μελλοντική αύξηση θα καταβάλουμε το ποσό που μας αναλογεί, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να συναποφασίζουμε και υπό την απειλή αποχωρήσεων. Αναρωτιέμαι επίσης αν θεωρεί «κορόιδα» τους αδερφούς Γιαννακόπουλους και τα ποσά που έχουν προσφέρει εδώ και δεκαετίες στο σύλλογο.

Αναρωτιέμαι ακόμη αν οι κκ Πατέρας, Δάβαρης, Ξυλάς, Πολέμης, Ζολώτας θεωρούν επίσης τους εαυτούς τους «κορόιδα». Βέβαια ίσως να μην είμαστε οι καταλληλότεροι να κρίνουμε τα παραπάνω καθώς δεν έχουμε ως επάγγελμα το να μαζεύουμε χρήματα από «κορόιδα».

Η οικογένειά μου ήδη από την προηγούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει αποδείξει έμπρακτα, όχι στα λόγια, ότι δεν επιθυμεί να πλουτίσει από τον Παναθηναϊκό, ούτε πρόκειται να το κάνει τώρα. Κύριε Βγενόπουλε, ο Παναθηναϊκός δεν χαρίζεται.

Για να μην υπάρχουν αυθαίρετες ερμηνείες, σε ποια τσέπη θα πάνε τα λεφτά, το ποσό που αντιστοιχεί στην πώληση του 54% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεσμεύομαι να διατεθεί για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό καθώς και για τη στήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων που σήμερα την χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από σοβαρούς μετόχους και όχι ψευδομεσσίες.

ΥΓ.: Η πρόταση ισχύει μέχρι το επικείμενο Δ.Σ. και λυπάμαι αν χαλάσαμε τα σχέδια κάποιων για ηρωική αποχώρηση έπειτα από την απόκτηση, μέσω του Παναθηναϊκού, της αναγνωρισιμότητας που τόσο πολύ επιζητούσαν».

3. Παιχνίδια εξουσίας!

Η αλήθεια είναι πως όσο εξαφανισμένος ήταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, όντας μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού την πρώτη πενταετία της θητείας του, τόσο πρωτοστάτησε και πρωταγωνίστησε την τελευταία διετία. Είναι επίσης αλήθεια πως ορισμένες φορές έπρεπε απλώς να επαναλαμβάνει ή να ξεκαθαρίζει τα αυτονόητα. Το διήμερο 23 με 25 Ιουνίου, ένα μήνα μετά την πρόσκληση για αγορά της ΠΑΕ, η κόντρα επανέρχεται στο προσκήνιο. Το παιχνίδι εξουσίας με τον Ανδρέα Βγενόπουλο συνεχίστηκε μέσα από συνεχείς επιστολές, αλλά μέχρι και… δημόσιο on air ξεκατίνιασμα!

Η πρώτη επιστολή (23/6):

«Aνδρέα,η επιστολή σου έρχεται λίγες ώρες πριν από την σύγκλιση σε σώμα του νέου ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός όπως αυτό προέκυψε από τη γενική συνέλευση και ενώ οι εξελίξεις σε διοικητικά και ποδοσφαιρικά ζητήματα έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν.

Η κρισιμότητα της στιγμής απαιτεί πλέον υπεύθυνες πράξεις και ξεκάθαρες τοποθετήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, έχω να επισημάνω τα ακόλουθα:

Έχει ήδη γίνει αποτίμηση της ΠΑΕ από διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών με εξειδίκευση στον χώρο του ποδοσφαίρου η οποία αποτιμά την αξία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στα 110 εκατομμύρια ευρώ. Η αποτίμηση αυτή έχει εγκριθεί από το Δ.Σ του Παναθηναϊκού. Με βάση αυτή συμφωνήσαμε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 15 εκατομμύρια ευρώ μετά από πρόταση του Νίκου Πατέρα.

Είναι θεμιτό να υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το ποσό της αποτίμησης, και ειδικά στην περίπτωση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που δεν μπορεί, και ούτε πρέπει, να εμπίπτει στα στενά όρια των λογιστικών προτύπων. Ωστόσο, θεωρώ ότι έχεις εμπεριστατωμένη άποψη για την αξία του Παναθηναϊκού την στιγμή που είσαι μέτοχος τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο Ν. Πατέρα που γνώριζε τα οικονομικά δεδομένα και διαχειρίζoνταν την ΠΑΕ.

Ως εκ τούτου, αναμένω μέχρι την 25η Ιουνίου στις 4 μ.μ. κατάθεση πρότασης με συγκεκριμένο τίμημα για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που ανήκει στην οικογένεια μου. Μόνο μέσω απτών προτάσεων η βούληση γίνεται πράξη».

Η δεύτερη επιστολή (25/6):

«Ανδρέα, η άρνηση σου να προχωρήσεις ακόμα και σε αρχική προσφορά για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Παναθηναϊκού δεν με εξέπληξε. Βασικό στοιχείο μιας αγοραπωλησίας, είναι η ύπαρξη πρόθυμων αγοραστών και πωλητών. Στην χθεσινή μου επιστολή ξεκαθάρισα ότι είμαι πρόθυμος πωλητής, εφόσον έχεις τη βούληση αλλά και τα χρήματα να αγοράσεις το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, χωρίς μάλιστα να θέσω κανέναν όρο. Ο χρονικός περιορισμός που έβαλα οφείλεται στην ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας της ομάδας.

Από την σημερινή σου τοποθέτηση είναι ξεκάθαρο ότι δεν είσαι πρόθυμος αγοραστής. Αντί να απαντήσεις, με μια συγκεκριμένη προσφορά επέλεξες τις υπεκφυγές. Η στάση σου αυτή καθώς και οι αλληλοαντικρουόμενες τοποθετήσεις σου δεν σε καθιστούν αξιόπιστο συνομιλητή. Για μία ακόμη φορά θολώνεις το τοπίο και δημιουργείς ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Θεωρώ την αποχώρηση σου (τέταρτη αν θυμάμαι καλά) προσχηματική. Όσο για τα ευχολόγια για την επιτυχία της ομάδας, το μέλλον θα δείξει.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει το παιχνίδι που παίζετε.

ΥΓ.: Με το να τάζεις δεν φτωχαίνεις!».

2. Η επιλογή-σοκ!

Ειρωνεία, χλεύη, απαξίωση… Οι λέξεις θα μπορούσαν να μοιάζουν λίγες μπροστά στην αντίδραση του κόσμου στις 13 Ιουλίου του 2010. Μετά τον Νίκο Πατέρα, ο οποίος είχε το απόλυτο λαϊκό έρεισμα, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης αποφάσισε να ορίσει πρόεδρο της ΠΑΕ τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. Μια κίνηση, η οποία εξέπληξε, σόκαρε και «πάγωσε» τον κόσμο, έστω κι αν ο ίδιος κάλυψε με δημόσια δήλωσή του αυτή την επιλογή.

«Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου του Δ.Σ. με την ανάδειξη στο αξίωμα αυτό του Νίκου Κωνσταντόπουλου. Του εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει με γνώμονα την επίτευξη των στόχων του Παναθηναϊκού.

Από σήμερα επανέρχομαι στο Δ.Σ. της Π.Α.Ε θεωρώντας ότι είναι σκόπιμο να μετέχουν οι μέτοχοι της ομάδας. Με τον τρόπο αυτό και με γνώμονα το συμφέρον του Παναθηναϊκού θα επιλύονται, με την συμμετοχή όλων, εντός του ΔΣ, τα ζητήματα που προκύπτουν. Καλώ και τους υπόλοιπους μετόχους να πράξουν το ίδιο. Κοινός στόχος όλων οφείλει να είναι, πέρα από τις αυτονόητες αγωνιστικές επιτυχίες, η διασφάλιση της ενότητας και του κύρους του συλλόγου».

1. Παναθηναϊκός!

Ακόμα και ο πιο άπειρος και άβγαλτος οδηγός, χωρίς καν να έχει πάρει το δίπλωμα, το γνωρίζει. Για να ξεκινήσει το αυτοκίνητο κι αφού έχει ανάψει τη μηχανή, χρειάζεται πρώτη ταχύτητα! Μετά τον αγώνα δρόμου μιας ολόκληρης δεκαετίας – ή πενταετίας αν προτιμάτε – γύρισε στην αρχή. Εκπλήσσοντας, όπως το συνηθίζει, με την απόφασή του και το χρονικό σημείο που την κοινοποιεί. Η 7η Σεπτεμβρίου και το «σας μεταβιβάζω δωρεάν την κυριότητα του 25% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, από αυτές που κατέχει η οικογένειά μου», αποτελεί το τέλος σε αυτό το θέμα. Και παράλληλα, την αρχή για τον Παναθηναϊκό.

Πηγή: gazzetta.gr