Ο Πέτρος Ξανθόπουλος, ο οποίος κατά τη δεκαετία του ’80 κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα με την «ερυθρόλευκη» φανέλα, μιλά αποκλειστικά στο newsbeast.gr και αναφέρεται στο αυριανό ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων.

– Ποιος πιστεύετε ότι έχει το προβάδισμα στο κυριακάτικο ντέρμπι;
Εγώ προσωπικά δεν κάνω ποτέ προβλέψεις. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός φέτος είναι καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό, υπερέχει σε αρκετούς τομείς, αλλά όταν οι ομάδες μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο τα πάντα καταρρίπτονται. Πρόκειται για ένα δύσκολο παιχνίδι, για ένα ντέρμπι, με πιθανότητες 50-50 και για τις δύο ομάδες. Ελπίζω να μην γίνουν επεισόδια και να παιχτεί ωραίο ποδόσφαιρο.

– Μπορείτε να μας περιγράψετε το αίσθημα που βιώνει ένας ποδοσφαιριστής σε ένα ντέρμπι «αιωνίων»;
Παίζει για την φανέλα, την ιστορία του συλλόγου και το κόσμο. Μπορεί αυτές οι δύο ομάδες να έχουν μεγάλη κόντρα, ωστόσο χωρίς Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, πρωτάθλημα δεν υπάρχει. Είναι το βάρος της φανέλας.

– Ποιά είναι η γνώμη σας για τον προπονητή του Ολυμπιακού;
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ένας μετρημένος άνθρωπος και σοβαρός προπονητής. Ξέρει να διαχειρίζεται άψογα όλες τις καταστάσεις. Μεγαλύτερη απόδειξη είναι η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη των παικτών στο πρόσωπο του. Στα αποδυτήρια υπάρχει αρμονία και αυτό είναι το Α και το Ω στο ποδόσφαιρο.

– Μπορείτε να μας δώσετε ένα προγνωστικό για το κυριακάτικο ντέρμπι;
Δεν δίνω ποτέ προγνωστικά. Το κυριακάτικο ντέρμπι όπως και κάθε κρίσιμη αναμέτρηση είναι 50-50 και για τις δύο ομάδες. Μιλώντας με στοιχεία, ο Ολυμπιακός υπερέχει σε όλους τους τομείς, αλλά σε ένα ντέρμπι τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεν υπάρχουν φαβορί.

– Πιστεύετε ότι η κρίση δίνει τη δυνατότητα σε νεαρούς Έλληνες ποδοσφαιριστές να αναδειχθούν;
Ακριβώς έτσι είναι. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Οι σύλλογοι πρέπει πλέον να βασίζονται στις ακαδημίες τους, να δουλέψουν με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Αυτό όμως απαιτεί και σωστή οργάνωση στις ακαδημίες, με επαγγελματίες ανθρώπους και τις κατάλληλες υποδομές.

-Τι θα συμβουλεύατε ένα νεαρό παιδί που αποφασίζει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο;
Καταρχάς θα τον προέτρεπα να μην σταματήσει το σχολείο. Βέβαια όταν αποφασίζεις να γίνεις επαγγελματίας, τότε είναι δύσκολο να συνδυάσεις και τα δύο. Έπειτα, το σημαντικότερο για την επιτυχία είναι αναμφισβήτητα η σκληρή δουλειά και η υπακοή.