Ο Τζόι Ντόρσεϊ είναι και επίσημα παίκτης του Ολυμπιακού. Για να δούμε ποια χαρακτηριστικά του στοιχεία ξεχώρισε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και τον επέλεξε για τη θέση του σέντερ…

Τα συν του…

Κάτω από τη ρακέτα δεν έχει κανένα πρόβλημα να τελειώσει φάσεις. Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και τα ποσοστά του στα δίποντα. Τις πιο πολλές φορές ξεπερνούν το 60% σε όλη την καριέρα του, κάτι που δείχνει την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, μακριά από το «ζωγραφιστό» μοιάζει ακίνδυνος, κάτι που φαίνεται και από το ύψος του. 2.03 μ. δεν είναι και το πιο συνηθισμένο για σέντερ και σίγουρα αν είχε ικανότητα να σουτάρει και απέξω θα γινόταν φόργουορντ. Άλλωστε, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δεν περιμένει από αυτόν να τον ξελασπώσει στην περιφέρεια, αλλά μέσα στη ρακέτα, όπου έχει την ικανότητα να κυριαρχεί.

Είναι πολύ δυναμικός, κάτι που φαίνεται και με γυμνό μάτι από τον σωματότυπό του. Κυνηγάει όλες τις φάσεις ορμώμενος και από το πολύ καλό και εντυπωσιακό άλμα που διαθέτει. Έχει μεγάλη έφεση στα ριμπάουντ, τόσο στα επιθετικά, όσο και στα αμυντικά. Δεν διστάζει να κυνηγήσει ακόμη και άστοχα σουτ, καταφέρνοντας να πετύχει καλάθια από το πουθενά με φόλοου. Οι κινήσεις του είναι αρκετά καλές και τις περισσότερες φορές κατορθώνει να νικάει τους αντίπαλους ψηλούς υποβοηθούμενος και από την ικανότητά του να ελέγχει το σώμα του, αλλά και τα γερά του πατήματα.

Παίζει πολύ καλά το πικ εν ρολ με τους συμπαίκτες του γκαρντ. Είναι πολύ καλός και στην άμυνα, όπου χρησιμοποιώντας τη δύναμή του «εκφοβίζει» τους αντιπάλους του, κάτι που σε πολλούς μπορεί να… θυμίσει Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Βγάζει άκρως εντυπωσιακές φάσεις, τόσο καρφώματα, όσο και τάπες. Ενίοτε κλέβει και την μπάλα και δεν διστάζει να βγει με φόρα στον αιφνιδιασμό.

Οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ κάνουν λόγο ότι πάνω από όλα είναι παίκτης ομάδας. Δεν τον ενδιαφέρουν τα στατιστικά του, αποδέχεται όποιον ρόλο του δοθεί από τον προπονητή του, ξέρει τις δυνατότητές του, όποιες και αν είναι αυτές και προσπαθεί πάντα να δίνει το 100%.

Τα πλην του…

Φέτος έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και την Κάχα Λαμποράλ, όπου δεν κατάφερε να προσαρμοστεί, έχοντας μηδαμινή προσφορά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι NBAers στην Ευρώπη. Αρκεί να έχει κανείς υπομονή μαζί τους και αυτοί να δουλέψουν από τη μεριά τους. Κακός στις βολές, σύνηθες για σέντερ, κάτι που σημαίνει ότι το πιο πιθανό είναι ο αντίπαλος να επιλέξει να τον σταματήσει με φάουλ. Παρουσιάζει αστάθεια στην απόδοσή του και έλλειψη συγκέντρωσης σε ορισμένα κομμάτια του παιχνιδιού.

Έτσι έρχεται…

Προέρχεται από 3.1 πόντους και 4.4 ριμπάουντ τη σεζόν 2010-2011 στο ΝΒΑ με τους Τορόντο Ράπτορς που τα τελευταία χρόνια παίρνουν όλο και πιο πολλούς παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο 28χρονος Αμερικανός φόργουορντ φαίνεται πως δεν… έμαθε τίποτα από τους Χοσέ Καλντερόν, Αντρέα Μπαρνιάνι και Λίνας Κλέιζα που είχε για συμπαίκτες εκεί και έχουν περάσει όλοι από ευρωπαϊκές ομάδες, έχοντας και την καταγωγή.

Το περασμένο καλοκαίρι πήγε στην Κάχα Λαμποράλ, αλλά δεν κατάφερε να δείξει κάτι το εντυπωσιακό. Μόλις 2 πόντους και 2.7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα, αλλά η αλήθεια είναι ότι και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς δεν έδειξε να τον εμπιστεύεται ιδιαίτερα. Μόλις 9:06 λεπτά κατά μέσο όρο είχε ο παίκτης στη διοργάνωση. Μία από τα ίδια και στην ACB: 2.1 πόντους με 3.1 ριμπάουντ σε 7 παιχνίδια και 11 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

Στο ΝΒΑ…

Ο Ντόρσεϊ πήγε κολέγιο στην γενέτειρά του το Μέμφις, επιλέχθηκε στο νούμερο 33 των ντραφτ του 2008 από τους Χιούστον Ρόκετς, όπου έμεινε από το 2008 μέχρι το 2010. Στους Σακραμέντο Κινγκς το 2009-10 και στους Τορόντο Ράπτορς (2010-11).

Συνολικά στην καριέρα του στο ΝΒΑ έχει 2.6 πόντους, 3.8 ριμπάουντ (1.6 επιθετικά-2.3 αμυντικά) σε 10.4 λεπτά συμμετοχής, έχοντας 51.2% δίποντα σε 61 παιχνίδια, από τα οποία τα εννιά έχει ξεκινήσει βασικός.

Στο χέρι του Ίβκοβιτς

Μένει να αποδειχθεί αν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς καταφέρει να αναδείξει με την κατάλληλη χρησιμοποίησή του τα προτερήματά του και να μειώσει τα αρνητικά του χαρακτηριστικά…

Δείτε video από την καριέρα του:

Πηγή: sday.gr